Selg og få norske kroner på konto

Å trade bitcoin har blitt mye enklere kun i løpet av det siste året. Finanstilsynet har godkjent nye kryptovalutabørser som tillater innskudd fra norske kunder.

Det betyr at du kan overføre de bitcoin du måtte eie til en norsk børs før du selger de og trekker ut pengene.

Forbrukerportalen Privatøkonomen har skrevet en detaljert guide til å kjøpe bitcoin som også fungerer for deg som skal selge. 

Der ser du hvilke børser som er åpne for nordmenn og som lar deg trekke ut norske kroner direkte til bankkonto.

 1. Begynn med å velge en norsk bitcoinbørs (du finner oversikten over ulike børser ved å følge linken ovenfor).
 2. Klikk på “innskudd” for å generere en unik adresse. Sett deretter over bitcoins til den nye adressen
 3. Det kan ta litt tid før transaksjonen kommer frem. Vær forberedt på å vente opptil 2-3 timer.
 4. Når bitcoins er satt inn på konto går du til markedet og selger for det beløpet du ønsker.
 5. Oppgi kontonummeret du ønsker at pengene skal trekkes ut til.

Hvordan kjøper man?

Det finnes flere forskjellige betalingsmetoder å velge mellom. Du kan blant annet bruke:

 • Vanlig debit kort (Visa og Mastercard)
 • Betale med kredittkort.
 • Bankoverføring
 • Innskudd av annen kryptovaluta som veksles til bitcoin.

Det vanligste er å bruke en normal overføring med bank. Med hastebetaling kan du få pengene inn på konto i løpet av 1 time. 

Bankoverføring har også de desidert laveste kostnadene sammenlignet med andre alternativer.

Noen velger også betaling med visa kort eller mastercard, som skjer momentant. Ulempen med dette er at de fleste børsene har en relativt lav grense per uke for hvor mye du kan handle. Hos Coinbase er det for eksempel en grense på maks 500 amerikanske dollar per uke.

Å betale med annen kryptovaluta er også relativt enkelt. Du skyter inn enn annen type (for eksempel ethereum), og veksler dette direkte til bitcoin.

Lommebok og lagring

Etter du har kjøpt må du sette opp en lommebok for å lagre bitcoin. Den enkleste måten å gjøre dette på er å velge en av de lommebøkene som tilbys av kryptobørsene. 

Rent teknisk er ikke bitcoin et fysisk lagringsmiddel, men består heller av en string med koder. Disse kodene er kryptert og kan lagres på elektroniske medium. Balansen i lommeboken består av offentlige såvel som private “nøkler” og du må aldri dele sistnevnte med andre.

De offentlige nøklene er de adressene som brukes til å sende eller motta kryptovaluta fra andre BTC lommebøker. Transaksjonene vises deretter på en offentlig “ledger”, med informasjon om dato, beløpsstørrelse, avsender og mottaker.

Lommebokens private nøkler forblir skjult, da de kreves for å gjøre et uttak av bitcoin. Det er fortsatt mulig å overføre bitcoin til en annen adresse uten å ha denne adressens private nøkler.

Derimot vil du alltid måtte trenge de private nøklene for å ta ut bitcoin fra din egen lommebok. Noen velger å lagre lommeboken sin “offline”, gjennom det som ofte kalles for cold storage. Da lagres midlene på en harddisk, uten tilgang til internett.

Krav om identifikasjon

Kryptovaluta har fått et litt dårlig rykte, mye på grunn av mangelen på kontroll over hvem som sender og mottar penger. De seriøse kryptobørsene har derimot strenge kontrollmekanismer på plass, med krav om at alle kunder identifiserer seg.

Før du får lov til å handle må kryptobørsen først verifisere identiteten din. Som regel kreves følgende:

 1. Kopi av pass: Her er det ofte et krav om at man skriver inn en beskjed på en post-it lapp, sammen med datoen. Man vil deretter holde post-it lappen opp ved siden av ansiktet og passet. Det gjøres for å verifisere at kunden er den samme personen som vises i passet.
 2. Bostedsbevis: Kryptobørsen må kunne verifisere at du bor på det stedet du har oppgitt i søknaden din. Hvert land har forskjellige regler og krav når det kommer til kryptovaluta, og det er viktig at børsen vet hvilke spilleregler som gjelder for ditt hjemland. For å bevise bosted holder det som regel at du legger ved kopier av bankutskrifter, vann/strøm regninger eller lignende.

Hvorfor er kravene til identifikasjon så strenge?

Hvitvasking av penger: De fleste kryptobørsene nordmenn handler hos er basert i utlandet, slik som amerikanske Coinbase. Børsen er underlagt et veldig strengt regelverk, med krav til at skal de vite identiteten på de som handler. 

Formålet er å bekjempe hvitvasking av penger, terrorfinansiering eller andre typer kriminell virksomhet. Det er ikke mulig å kjøpe bitcoin før du har verifisert deg.

Velg en kryptobørs som er til å stole på

Tar man en titt på Coinmarketcap.com ser man at det finnes over 100 kryptobørser som lar deg kjøpe og selge bitcoin. Majoriteten av disse befinner seg i utlandet, og særlig i sør-øst Asia. For deg som skal kjøpe bitcoin er det viktig at du finner kryptobørs som er til å stole på.

En rekke kryptobørser har gått over ende de siste årene, noe som har medført store tap for investorene. Det skyldes alt fra underslag til hacking og tyveri av kryptovaluta. Derfor er det viktig at du:

 1. Ikke lagrer større beløp på børsen.
 2. Velger en seriøs markedsplass som er underlagt regulering fra myndighetene.

I tillegg er det kun et lite knippe som lar deg handle kryptovaluta med “ekte penger”. Majoriteten av sidene tilbyr kun at du trader mellom bitcoins og andre typer krypto.

Andre muligheter

Det finnes også andre alternativer du kan velge, inkludert handelsplasser som kalles peer-to-peer (p2p). Disse kan ikke rent teknisk klassifiseres som en kryptobørs, da de heller knytter sammen kjøper og selger.

Her kan man med andre ord kjøpe eller selge bitcoin direkte til fremmede, og man velger da selv betalingsmetode og øvrige vilkår. Vær forsiktig med å velge denne løsningen, av følgende grunner:

 1. Skal du selge eller kjøpe for større beløp bør du forsikre deg om at du kjenner identiteten til motparten. Hvis ikke risikerer du å bli involvert i hvitvasking av penger.
 2. Pass deg for svindel: Send aldri bitcoin til en annen adresse før du har mottatt pengene.
 3. Pass deg for chargeback: En klassisk metode brukt av svindlere er å hevde at de aldri mottok bitcoin eller at kortet deres ble stjålet. Deretter foretar de en chargeback via kortselskapet, som gjør at pengene dine trekkes tilbake.

Husk å følge oss på Twitter og Facebook.

Kryptografen nyhetsbrev