Plattformen til Kaupang Krypto tilbyr desidert flest kryptovalutaer i Norge. I tillegg har de laget et nyttig skatteverktøy, som selvfølgelig er frivillig å bruke, men gir deg korrekte skattetall til selvangivelsen. 

Bakgrunn fra NTNU

For tre år siden fant fire studenter på NTNU i Trondheim ut at de skulle bygge en kryptobørs med stor fleksibilitet og et enkelt brukergrensesnitt. Planen deres var å bygge Norges mest brukervennlige vekslingstjeneste for kryptovaluta, der kryptointeresserte kunne handle kryptovaluta med oppgjør i Norske kroner. Det bød på noen utfordringer, spesielt da de stilte høye krav til sikkerhet. 

Da har vært en fordel at gründerne har solid teknisk bakgrunn og utdannelse. Noen har hatt suksess med spill i Appstore, andre har vunnet hackathons i utlandet. I tillegg har flere vært med på oppstartsbedrifter, slik at forretningslivet ikke var helt nytt ut av studietiden. 

Nikolai Gobel, som er daglig leder i Kaupang Krypto, har parallelt med studiene utviklet et nytt norsk klokkemerke. Nå er han derimot fulltid som ansvarlig leder for en raskt voksende norsk kryptobørs, eller mer presist: kryptomegler, ettersom Kaupang er motpart til alle handlene som skjer på plattformen.

“Tjenestene i Norge som drev med veksling av virtuell valuta var ikke gode nok i våre øyne. Det var dårlige brukergrensesnitt, lav likviditet og usikre tjenester. Dette var de områdene vi ønsket å forbedre. Motivasjonen til å gå inn i bransjen var et ønske om å gjøre blokkjedeteknologien mer tilgjengelig for folk flest, og bygge infrastrukturen som må være på plass for å bruke den.”

Gjennom tre år har teamet bygget sten på sten, samtidig fått brynet seg på ekte kunder. Daglig leder Nikolai Gobel har som mål å vokse kraftig i 2020. 

“Det gjelder å kommer seg raskest mulig ut i markedet for å teste løsninger på ekte brukere, men samtidig være trygg på at man leverer en sikker løsning fra første dag. Nå vet vi at plattformen leverer det vi ønsket å bygge, og da kan vi bruke større ressurser på å vokse”

Hva har gutta i Kaupang bygget?

På plattformen til Kaupang Krypto handler kundene direkte med Kaupang som motpart. Det betyr at brukerne er garantert en viss likviditet for både på kjøps- og salgsordre. Selskapet stiller selv priser, og det mot norske kroner.

Daglig leder, Nikolai Gobel, forteller at dette gir flere fordeler for kundene.

“Hvis man ønsker å kjøpe Bitcoin legger man inn en ordre på vår nettside med ønsket beløp. Betalingen overføres til vår bankkonto, og når vi mottar betalingen gjennomfører vi ordren. Det motsatte skjer når du selger Bitcoin, og blir deretter kreditert norske kroner på din private bankkonto.”

“Dette hindrer innbrudd og hacking, samt muliggjør et forståelig og enkelt brukergrensesnitt”

Selve onboardingen, det å bli en kunde, gjøres enkelt på hjemmesiden. Det er knapp som heter Registrer som leder  til BankID-verifisering og et KYC-skjema (Know Your Customer). I følge Nikolai Godell ønsker Kaupang en streng kundegodkjenning velkommen. 

“Hvis bruken og adopsjonen av kryptovaluta skal vokse, må vi har tydelige og gode regler. Vi ønsker at myndighetene regulerer dette slik at alle kan føle seg trygge, både kunder og tilbydere”.

For både nybegynnere og profesjonelle. 

Å bygge gode teknologiske produkter som skalerer er en utfordringer nær sagt alle start-ups bryner hodene sine på. Det tilhører sjeldenhetene “å treffe planken” med en gang, og mange iterasjoner må til. En av hovedutfordringene er å balansere ulike kundesegmenters behov opp mot hverandre. 

“Kundesegmentering og “product market fit”, er noe mange innen kryptovaluta også sliter med. På den ene siden ønsker du å være avansert nok for profesjonelle brukere. På den andre sidens ønsker man ikke å være så komplisert at man ikke kan onboarde nybegynnere.” 

“Kaupang skal være teknisk avansert nok til favne over en bred kundegruppe, men enkel nok til at du skal kunne bruke plattformen første gang du handler kryptovaluta.”

Tilbyr mange kryptovalutaer

Det finnes flere tusen kryptovalutaer i verden, og enda flere vekslingskryss. Årsaken til at det eksisterer utallige ulike kryss, er på grunn av de mange kombinasjonene av kryptovalutaer mot hverandre, eller mot fiat valuta som dollar og norske kroner. Det er bare kryptobørsene som begrenser hvor mange kryss du kan handle, og det gjøres etter hvor det er mest likviditet. 

Hos Kaupang Krypto kan du kjøpe og selge mange ulike kryptovalutaer med oppgjør i norske kroner. De har spesialisert seg på akkurat dette nasjonale kundesegmentet. Det er i følge Godell deres unike salgsargument.

“Vi stiller priser i det kundene våre ønsker, utenom for tokens på anonyme blokkjer som for eksempel Monero. De mest populære er ikke overraskende nok Bitcoin, Ether og Ripple, med veksling til og fra norske kroner”. 

Nyttig skatteverktøy

Teamet bak Kaupang vet at skatterapportering av kryptotransaksjoner kan være komplisert for mange. Ikke nok med at det er vanskelig å holde oversikt over “først inn, først ut”, men hvis du handler flere valutaer vil de også variere i pris mot norske kroner, som er det du er pliktig til å oppgi til Skatteetaten i Norge. 

“Det var en av de første add-on produktene vi lagde. En skattehjelp som gjør at du får oppgitt korrekte skattetall til selvangivelsen. Dette skjer fortløpende og automatisk, slik at du alltid vil være klar over din potensielle skatteposisjon” 

Nikolai forteller videre at de har vært i kontakt med Skatteetaten under utarbeidelse av skattehjelpen, for at den skal bli så korrekt som overhodet mulig. Han presiserer dog at det ikke er noen automatisk eller tvungen rapportering fra Kaupang til Skatteetaten Hver enkelt bruker må selv hente ut tall og logge seg inn på Altinn og rapportere hva de har tjent eller tapt.

Kryptografen nyhetsbrev