Photo by Moose Photos from Pexels

Dette gjesteinnlegget er skrevet av twitter-profilen @vekstportef, (Vekstporteføljen)

Bitcoin er ikke helt som andre assets og investeringer. Det er ikke en aksje, ikke en tradisjonell valuta, ikke en råvare og ikke en obligasjon. Man må tenke annerledes og nytt. Bitcoin må ses på som et enormt nettverk, en enorm sparekonto for hele verden, tenk gjerne på Bitcoin som en harddisk. Hva er egentlig 1 Bitcoin eller 0,1 Bitcoin eller 0,01 Bitcoin? Det er enheter for å lagre monetær masse.

Større markedsverdi, lavere risiko

Jo høyere pris du kjøper Bitcoin til, jo mindre blir risikoen på din investering (ja, tro det eller ei). Jo større Bitcoins markedsverdi blir, jo sterkere blir den såkalte nettverkseffekten – 1 ny BTC-eier og 1 ny $ i verdi til nettverket tilfører «network utility» til alle andre på nettverket. Dette kalles gjerne en positiv feedback-loop med økt nytteverdi for alle aktører på nettverket. La det synke inn. Tenk Metcalfes lov og hvorfor Facebook ble det største sosiale nettverket noensinne. Har du bestemt deg for å satse 1000kr i Bitcoin er alltid den teoretiske nedsiden 100%, du kan tape alt. Men når tror du det er lettest å tape alt? Å satse 1000kr på Bitcoin når kursen er $100, eller $20.000? Ved $100 får du et litt sært, obskurt nettverk med internettpenger som nesten ingen har hørt om. På $20.000 kjøper du deg inn i samme nettverket som aktører som Massachusets Mutual Life Insurance Company, Guggenheim Funds og Paypal. Hvilket av de to nettverkene tror du har størst sjanse for å lykkes? Hvilke aktører er involvert når Bitcoin-prisen står i $100.000? Amazon? 

Når Bitcoin var $100 var nettverket et «leirbål», på $20.000 er Bitcoin en «skogbrann». Hvilken brann er lettest å slukke? 

En annen selvforsterkende effekt, ligger i økt markedsverdi (market cap – mcap). Desto større Bitcoin sin mcap blir, desto vanskeligere blir det å ignorere for de som skal plassere penger i finansmarkedet (fond, selskaper, banker, high net worth individuals). Elefanten i rommet blir for stor til å ikke inkluderes. Hvilken bank vil ikke tilby kunden muligheten for å kjøpe andeler i en asset som er priset til etter hvert over $1 trillion mens de tilbyr andre sære finansielle produkter? Noe annet var det da Bitcoin var verdsatt til eksempelvis $1-$10B. JP Morgan har f.eks siste 3 årene snudd fra å kalle Bitcoin for «useriøst» og «scam» til å se på det som en investerbar asset som kan være et interessant tilskudd til brede porteføljer. 

Institusjonell integrering

Jo større konseptet Bitcoin blir, jo mer attraktivt blir det å bygge infrastruktur rundt Bitcoin. Se bare på tilnærmingen fra Paypal og Square. Hva kommer etter hvert, integrering mot Apple Pay og Alipay? En effekt som oppstår da er at du som bedrift ikke kan la din konkurrent eksklusivt kunne tilby Bitcoin-integrering, du må kunne tilby det samme for å henge med. Slik fører økt integrering til stadig mer akselerert integrering og en selvforsterkende effekt. 

Bitcoin sin oppgave er å tilføre “monetær likviditet”, slik at jo høyere prisen går, og jo høyere mcap blir, jo mer attraktivt blir Bitcoin for dette formålet. Om Bitcoin hadde en mcap på $1B hadde ikke lagringskapasiteten vært interessant på samme måte mht monetær likviditet. Dersom Bitcoin var verdt $1B og noen ville plassert $100M hadde de tatt opp 10% av hele nettverket eller «harddisken». Det hadde ikke vært lett å komme seg hverken inn eller ut, uten å skyve kursen dramatisk. For å ta unna store pengesummer må den samlede monetære likviditeten eller harddiskens størrelse øke. Hvis Bitcoin skal fylle rollen til gull som «store of value» må Bitcoin tåle bevegelser på mange milliardær av dollar inn og ut daglig uten betydelige kursbevegelser. Da må den monetære likviditeten opp og Bitcoin må opp i pris for å øke marketcap/harddisken. 

Bitcoin er en sparekonto for hele verden i Cyberspace, enten du er rik eller fattig. Hva skjer når alle begynner å dytte penger inn på denne sparekontoen? Marketcap ca $450B (kurs $24,000) er ikke nok til å oppbevare det stadig økende pengevolumet, pris per unit må opp for å øke “storage-kapasitet” til flere trillioner USD. Når de store fondene og de ultrarike skal plassere penger i det øyemed at det skal være en store of value plasserer de ikke $1M, de plasserer $100M hver – minst. Det blir fort fullt på nettverket da og pris per Bitcoin må opp for å utvide nettverkets harddisk. Gull som store of value har f.eks en marketcap på ca. $10 trillioner. Skal en tilsvarende pengemengde inn i Bitcoin-nettverket må pris per Bitcoin opp til ca. $500.000.

Tilgjengelighet og inflasjonshedge

Bitcoin genererer ingen kontantstrøm, Bitcoin er ikke et selskap, ikke tenk på Bitcoin som en aksjekurs som har nådd taket og er “dyr”. Folk trenger en ny store of value, som er enkel, sikker, desentralisert, og online (digital) 24/7. I hvilken annen asset kan du likvidere verdier for $100M på en lørdagskveld med noen tastetrykk? Ikke gull, ikke eiendom, ikke råvarer, ikke aksjer, ikke bonds. Hvilken annen asset, store of value, kan en innvandrer sende trygt hjem til sin familie på Sri Lanka, umiddelbart, uten å bli flådd av transfergebyrer og at familien potensielt blir ranet utenfor Forex-filialen? 

Inflasjonen er allerede til stede i store deler av verden. Nå øker den betydelig i USA også, og folk trenger å beskytte sparepengene sine. Se f.eks. på M2 Money Supply (pengemengden) i USA. Det printes og printes og en naturlig følge av denne stadige tilførselen av likviditet er en utvanningseffekt, inflasjon. Hvorfor tror du value-investorer har hatt det verre enn noen gang? Penger på bok vokser ikke, det er en “konstant” som markedet nå legger inn en «discount» på fordi pengene inflateres hurtig mot assets. 

Teknologiselskapet MicroStrategy fikk kritikk av investorene for at de hadde cash på bok, det ble sett på som en «liability». De har nå vekslet inn sine USD mot Bitcoin for å bevare pengenes verdi. Cash på bok prises nå med en høy rabatt som følge av pengeprintingen ettersom pengene på balansen smelter svært raskt justert mot det vi har, og vil få, av “asset inflation” i USA – og mange andre steder. 

I noen deler av verden er det hyperinflasjon og befolkningen gjør hva de kan for å umiddelbart veksle om deres lokale valuta i andre enheter som smykker, vaser, klær, råvarer i håp om at verdien holder seg bedre der. Bitcoin er en utrolig god løsning for disse menneskene, en store of value som ikke inflateres 25% i året, men som er hard-capped til 21 million mynter. 

@ vekstportef (Vekstporteføljen)

Relatert innhold

Knapphet bestemmer verdien på bitcoin

I denne artikkelen identifiseres det hvordan knapphet, målt som Stock-to-Flow, bestemmer den langsiktige verdien på bitcoin. Modellen anslår en bitcoinpris på 55.000 dollar etter halvering i mai 2020.

Desentralisert finans og regnbuer

I et nytt paper beskriver Dan Robinson, forsker i krypto-investeringsselskapet Paradigm, en mulig måte å gjøre desentralisert trading med støtte for giring og derivater.