Maker:S,Date:2017-2-8,Ver:6,Lens:Kan03,Act:Lar02,E-Y

Høyest avkastning hittil i år

Bitcoin har steget over 30% siden nyttår. På fire uker har “det digitale gullet” skapt en større avkastning enn S&P500 gjorde i hele fjor, og det var det beste året til den brede aksjeindeksen siden 2013.

I mai skal antall nye bitcoin som blir produsert halveres. Den såkalte “halving of mining rewards” vil føre til mindre inflasjon av nye bitcoins. Mange spekulerer kanskje i at etterspørselen forblir den samme. Resultatet vil bli en kraftig forskyvning i tilbuds- og etterspørselskurven, slik markedet opplevde i 2016 med et påfølgende prisrally.

Teknisk Analyse

De tekniske indikatorene lyser endelig grønt. Bitcoin handler nå over 200 dagers glidende gjennomsnitt og har etablert seg over store motstandsnivåer på $8.800 og $9.200. I tillegg har det kommet en “green candle” på det månedlig chartet. Det er seks måneder siden forrige gang. Det artige med teknisk analyse er indikatorene er et 100% globalt språk. Grafen ser lik ut i Kina og Kautokeino. Det glidende gjennomsnittet er matematisk fremstilt av historiske data. Det betyr at kjøpssignaler treffer alle skjermer i hele verden, samtidig.

Institusjonene kommer

Mot slutten av fjorårets lanserte Intercontinental Exchange (ICE), som eier New York Stock Exchange og en rekke andre børser, sin kryptosatsning Bakkt. De henvender seg mot institusjonelle kunder som har et forhold til børsgruppen fra før av. De tilbyr også en oppbevaringsløsning og fysisk leveranse av bitcoin. Sammen med CME, Chicago Mercantile Exchange, tilbyr de en mulighet for store fond og finansaktører å kunne kjøpe bitcoin på et brøkdel av et sekund med sitt eksisterende trading set-up. Kraften i dette vil kanskje vise seg hvis bitcoinprisen tar ut tidligere topper og trekker inn nye aktører som ønsker å være med på oppturen. Volumet på disse to børsene har økt måned for måned.

De samme aktørene har også lansert opsjonsmarkeder, men de er ikke de eneste. Derivatbørsene Bitmex og Deribit setter nye handelsrekorder, da de tilbyr en rekke eksotiske tradingprodukter og høy belåning. Nå er ikke belåning i seg selv positivt, det kan trekke markedet høyere opp i oppgangsperioder men også drive prisen ekstra mye ned under korreksjoner, men poenget er økt modenhet og utbredelse. Tilbudet i kryptomarkedet i dag begynner å ligne på hva du finner i finansmarkedet for aksjer og renter.

Tydelig regelverk gir økt adopsjon

Selv om privatinvestorer kanskje har vært lunkne til Bitcoin siden toppen i 2018, har interessen absolutt ikke dødd ut hos sentralbanker og myndigheter. Flere land har klargjort regelverk og klassifiseringer, slik at markedet nå kan handle og bruke bitcoin helt etter lovboken. Det danner et grunnlag for økt adopsjon. I tillegg var bitcoin og kryptovaluta samtaleemne på den årlige Davos konferansen og pressekonferansene til den nye ECB sjefen Christine Lagarde.

Den store driveren kan dog være sentralbankene som nå skal lansere egne digitale valutaer. Sentralbanken i Japan ligger lang fremme i utviklingene av en slik digital utgave av Yen, og har i den anledningen gjort et godt analysearbeid. Problemstillingen de nå tar opp er hva som skjer hvis den digitale utgaven blir populær langt utenfor landets grenser, og derfor bidrar til å øke valutaens verdi målt mot dollar og euro. Den digitale utgaven skal handler til par med fiat yen.

En trygg havn

Til slutt kan det være nyttig å se på Bitcoin som en “safe haven”. Under Iran krisen, steg kursen samtidig som børsene falt tilbake. Det samme skjedde under Coronaviruset. Mange har pekt på bitcoin som en ukorrelert aktiva med for eksempel aksjer. Det gjør nemlig at bitcoin kan bli et “digitalt gull”, eller noe som står seg trygt under kriser og uforutsette hendelser.

Relatert innhold

Knapphet bestemmer verdien på bitcoin

I denne artikkelen identifiseres det hvordan knapphet, målt som Stock-to-Flow, bestemmer den langsiktige verdien på bitcoin. Modellen anslår en bitcoinpris på 55.000 dollar etter halvering i mai 2020.

Desentralisert finans og regnbuer

I et nytt paper beskriver Dan Robinson, forsker i krypto-investeringsselskapet Paradigm, en mulig måte å gjøre desentralisert trading med støtte for giring og derivater.