Ny tjeneste

Applikasjonen som Bakkt nå skal lansere gjør det enkelt for brukerne å oppbevare penger, krypto, lojalitetspoeng, spillpoeng og samtidig sømløst overføre disse verdiene til andre personer raskt og billig.

Det høres kanskje genialt ut, men de har sterke konkurrenter på alle vertikalene, spesielt hos Coinbase og Binance.

Masseadopsjon av krypto

For at “mor og far” skal få et forhold til kryptovaluta, må brukeropplevelsen være så enkel og fordelaktig at den utkonkurrerer bankapplikasjoner, inkludert Vipps. Bakkt har valgt en god UX, med fokus på enkelhet.

Der kryptobørsen til Bakkt kun tilbys til institusjonelle investorer, er applikasjonen rettet mot mannen i gaten. Brukergrensesnittet ligger tett opp til Vipps, Revolut, RobinHood osv. De har i stor grad valgt å fri til menigmann.

Konkurrentene

Private personer kan velge å handle kryptovaluta på flere ulike plattformer og børser. Alle har hørt om den store amerikanske kjempen Coinbase, om Binance som åpner kontorer over hele verden eller sett det rekordhøye handelsvolumet på BitMEX. Disse aktørene tilbyr tildels ulike produkter, men størrelsen deres er på flere titalls millioner kunder.

Bakkt går til angrep på alle tre. De tilbyr en solid regulert markedsplass, med hele verden som nedslagsfelt og giringprodukter gjennom bitcoin-futures. Du skal slippe å sette pengene dine på Seychellene eller Panama for å benytte deg av avansert funksjonalitet. 

Finans født på ny

Den største veksten innen kryptovaluta det siste året, har vært i segmentet desentralisert finans (DeFi). Gjennom smartkontrakter kan sparere låse inn kryptovaluta og motta høye renter, da smartkontrakten låner den samme kryptovalutaen ut igjen i markedet.

Null overhead eller backoffice, bare automatisert inn og utlån. Bakkt kommer til å tilby slike spareordninger i sin app, og angriper så vel hele DeFi-markedet som det ordinære sparemarkedet om de får sitt gjennombrudd. Fordelen for konkurrentene er kanskje at de kan bli en del av et sortiment, men er marginene gode nok er det nærliggende å tro at Bakkt vil utvikle egne løsninger.

Lojalitetspoeng

Mange spår en spennende fremtid for store brands som velger å tokenisere lojalitetspoeng, og dermed gjør poengene fritt omsettelig også hos tredjeparter. Flyselskapet Norwegian har uttalte planer om å gjøre sine Reward Points om til likvide tokens, som skal kunne brukes på et bredt spekter av tjenester og produkter, ikke nødvendigvis tilbudt av flyselskapet selv. Tenk å kunne slå sammen Trumf-poengene med Norwegian Reward slik at du kan kjøpe en olabukse i en klesbutikk. Da kan merkevarene endelig konkurrere om å gi ekstra verdi. Tjenesteleverandører kan belønne brukere for verving og bruk. Produktsjefer kan gi poeng hvis du velger deres produkt. Bakkt inkorporerer en funksjonalitet i sin app der du oppbevarer og omsetter tokeniserte lojalitetspoeng. Det betyr at de går merkevarene i næringen når det gjelder oppbevaring og bruk. Hva vil kundene velge? Alt på ett sted eller 20 apper på telefonen?

Spillpoeng

In game purchases er hvordan spill i dag tjener penger. Nå kommer blokkjeder for fullt inn i stacken til store spill og franchiser. Revolusjonen ligger i at du kan ta med deg eiendelene ut av spillet og bruke det andre steder, fordi det kanskje ligger på Ethereum-kjeden. Da kan du også selge eiendelene på markedsplasser utviklet av tredjeparter. Du kan selge sverdet ditt fra et fantasyspill på en børs for Ethereum non-fungible tokens, eller du kan selge fotballkortet ditt på Bakkt sin nye app. Her ligger det en åpenbar mulighet å integrere Bakkt i spillets grensesnitt, slik at spillerne ikke trenger å logge hverken ut eller inn for å bruke sine tokens “in game”. 

Konklusjon

Bakkt slår bredt, de angriper “alle” og tar sikte på å tilby et produkt som tilfredstiller alle dine behov, men de er ikke alene. Denne strategien ligger helt sikkert til grunn for Coinbase og Binance også. Det som derimot er sikkert er at marginene vil bli presset og kostnadene til brukerne blir lave i all den tid det er tre oppkapitaliserte selskaper som nå skal konkurrere om å bli størst. For forbrukere flest og utviklingen av kryptovalutamarkedet, inkludert tokens, er dette en drømmesituasjon.

Relatert innhold

Knapphet bestemmer verdien på bitcoin

I denne artikkelen identifiseres det hvordan knapphet, målt som Stock-to-Flow, bestemmer den langsiktige verdien på bitcoin. Modellen anslår en bitcoinpris på 55.000 dollar etter halvering i mai 2020.

Desentralisert finans og regnbuer

I et nytt paper beskriver Dan Robinson, forsker i krypto-investeringsselskapet Paradigm, en mulig måte å gjøre desentralisert trading med støtte for giring og derivater.