»  Innsikt  »  Hvor sikre er kryptobørsene?

Hvor sikre er kryptobørsene?

Karsten Coldevin
calendar 07,juni 2022

“På sikt tror jeg vi vil se en av de store gå i luften”

Torbjørn Bull Jenssen

2022 har så langt vært et blodrødt år for kryptoinvestoren. Med et kaotisk og usikkert makroøkonomisk bakteppe, stigende inflasjon og krig i Europa – har investorene flyktet fra såkalte risk on assets.

Den brede kryptoindustrien har de siste par år opplevd eufori tilstander som kan få den historie- interesserte til å trekke paralleller til alt fra gull-rushet i USA på midten av 1800-tallet til den famøse dot.com boblen som eksploderte i konkurser, mislighold og tapte sparepenger på slutten av 1990-tallet.

Underveis har det ikke vært mangel på advarende pekefingre. Flere både på innsiden og utsiden har advart mot usikker og lett utnyttbar underliggende teknologi, tvilsomme bruksområder og i mange tilfeller rene svindler, der bakmenn stikker av med profitten etter å ha lokket tusenvis av privatinvestorer inn i rene pump and dump prosjekter.

Det hele kulminerte i Mai, da den algoritmiske stablecoinen UST og tokenen Luna totalkollapset. Analyseselskapet Elliptic anslår at kollapsen kostet investorene i overkant av $42 milliarder.

Med en overvekt av frykt i markedet, investorer som har mistet alt og hundrevis av kryptovalutaer som har sett over 90% av verdien fordufte i løpet av noen måneder – er det nå flere som stiller betimelige spørsmålstegn med hvor sikre kryptobørsene er – spesielt i møte med stadig tøffere krav til regulering og et marked som tilsynelatende befinner seg i fritt fall.

Den største kryptobørsen på markedet, Coinbase, har allerede gått mer en langt nok i å fortelle sine kunder at de på ingen måte kan garantere for kundenes midler i tilfelle av konkurs eller andre uforutsette hendelser.

En annen stor aktør, Celcius Network, har måttet kjempe med nebb og klør for å skille seg ad med sterkere og sterkere påstander omkring deres kunders eksponering mot prosjekter som f.eks Luna. Til tross for iherdig innsats har milliarder av dollar flyktet fra plattformen siden Mars.

Det hele kan minne om en gryende bankpanik. Flere og flere får det tilsynelatende travelt med å trekke ut sine middler, samtidig som stablecoins generelt har fått et skittent rykte.

CEO i Arcane Crypto, Torbjørn Bull Jenssen, gir sin støtte til de som mener det er viktig å skille klinten fra hveten, både når det gjelder stablecoins og kryptobørser.

“Når det gjelder Terra og Luna, så hadde man ikke sikkerhet i noe utenfor stablecoin-prosjektet selv. Det var Luna som skulle brukes til å stabilisere om UST fikk problemer med å holde peggen. Det var ikke sikre verdier noe sted, og det var derfor det hele kollapset”.

Bull Jenssen påpeker videre at sårbarheten for kryptobørsene ligger i at de har lånt ut penger til kunder som har ønsket å stake UST. Med lovnader om over 20% avkastning, var det mange som lot seg lokke.

“Hvis kundene disse børsene har lånt ut penger til taper for mye, er det en reel fare for at børsene selv ikke klarer å gjøre opp for seg.”

Til tross for gryende uro, spekulasjoner omkring likviditet og klare oppfordringer fra flere kommentatorer om å få sine middler ut av børsene, tror ikke Bull Jenssen at vi får se noen store konkurser i denne omgang. Han fremhever uansett at det fortsatt er mye som foregår bak lukkede dører, men at det i hans perspektiv ikke er noe som tilsier at ting er så alvorlig at vi vil se noen av de store aktørene få problemer.

“Vi har sett flere eksempler på at investorene bak er villige til å stille mer penger til rådighet om det trengs. Nylig skjedde dette i forbindelse med hackingen av betalingsløsningen til Axie Infinity. Her steppet investorer inn med penger som ble betalt ut til brukerne som var rammet av angrepet.”

Når det gjelder de Norske kryptobørsene mener Bull Jenssen det er liten grunn til bekymring. Samtidig legger han til at det han bekjent ikke er noen kryptobørseksponering mot f.eks Terra UST i Norge.

Bull Jenssen tror heller vi skal fokusere på mer langsiktig risiko knyttet til bruk av kryptobørser. I et marked som opplever eksponensiell vekst og knallhard konkurranse om å tiltrekke stadig flere kryptoinvestorers midler – kan flere bli fristet til å søke mer og mer risikable måter til å spe på bunnlinjen.

“Konkurransen blant kryptobørsene øker og dette presser marginene ned. Vi vil trolig se fremover at kryptobørser i økende grad vil starte å låne ut sine kunders midler i jakten på fortjeneste. Børsene står i dag veldig fritt til å gjøre det de vil med kundenes midler. Dette kan på sikt føre til at en av de store børsene går i luften, men i denne omgang tror jeg neppe vi får se dette.”

Back