»  Kryptovaluta  »  Hva er Litecoin?

Hva er Litecoin?

Nicolai Qvale Fredriksen
calendar 27,mai 2021

Open source

Da Satoshi Nakamoto lanserte Bitcoin i 2009, så ble det lansert med åpen kildekode. Dette betyr at alle som ønsker kan modifisere koden, og står fritt til å bruke den i andre prosjekter. Dette har ført til at mange har laget alternative kryptovalutaer bygget på Bitcoins kildekode. De forskjellige prosjektene har hatt forskjellig grad av suksess, men noen har vedvart – som høypopulære Dogecoin, eller Litecoin.

Litecoin ble lansert i 2011 med målet om å være ‘sølvet’ til bitcoins ‘gull’. I skrivende stund har Litecoin den 13ende plass på Coinmarketcap sin oversikt over kryptovalutaene med høyeste markedsverdi. Prisen er for øyeblikket $165, og markedsverdien er følgelig rett under $11 milliarder. Prisen satt en all-time-high i mai i år, da 1 LTC på det meste kostet rett over $400.

Litecoin siste seks månedene

Grunnleggende forskjeller

Så, hva er egt forskjellen utenom å bli omtalt som «sølv» og en vesentlig lavere verdi?

Mining

Akkurat som bitcoin, er litecoin en kryptovaluta som oppstår fra mining. Motivasjonen til Charles Lee (som forøvrig var ansatt hos Coinbase i perioden) under unnfangelsen var å forbedre bitcoin. Hovedforskjellen for sluttbrukere er en gjennomsnittlig blokktid på 2,5 minutter, i motsetning til bitcoins 10 minutter. Dette gjør at oppgjørstiden for Litecoin on-chain er vesentlig raskere enn for bitcoin.

For minere og spesielt interesserte har litecoin imidlertid en mye viktigere forskjell over bitcoin. Arbeidsalgoritmen Bitcoin bruker er SHA-256 hashing-algoritmen, som involverer beregninger som kan akselereres sterkt i parallell prosessering. Det er denne egenskapen som har gitt opphav til det intense racet i ASIC-teknologi, og har forårsaket en eksponentiell økning i bitcoinminings vanskelighetsgrad.

Litecoin bruker imidlertid scrypt-algoritmen – opprinnelig kalt s-crypt, men uttalt som ‘script’. Denne algoritmen inneholder SHA-256-algoritmen, men beregningene er mye mer serielle enn SHA-256 i bitcoin. Scrypt favoriserer store mengder høyhastighets RAM, i stedet for rå prosessorkraft alene. På grunn av dette er scrypt kjent som et ‘memory hard problem‘.

Praktiske transaksjonsforskjeller

Disse forskjellene koker ned til at litecoin nettverket er i stand til å prossesere transaksjoner mye raskere enn bitcoin, og dette gjør blant annet nettverket mindre utsatt for double-spending problemer. Samtidig har ikke dette vært noe stort problem for bitcoin heller.

Ulempen med dette høyere volumet av blokker er at litecoin blokkjeden vil være proporsjonalt større enn bitcoin, med mer foreldreløse blokker.

Back