Vi har laget en guide som får deg opp og gå med den hotteste bitcoin-teknologien for tiden på 1 2 3, men først…

Hva er lightning?

Lightning er en teknologi bygget oppå bitcoin som muliggjør øyeblikkelige, og nesten gratis, bitcoin-transaksjoner. Lightning kan derfor også brukes til mikrotransaksjoner og potensielt streaming av penger.

Bitcoin og satoshi

Ettersom man kan bruke lightning til mikrotransaksjoner, snakker man ofte om overføringer i satoshi. Dette er den minste enheten i bitcoin, tilsvarende som øre er for kroner, men mye mindre.

Se her for en kort og overordnet forklaring av lightning, eller her for en grundigere gjennomgang i 8 poster som tar for seg ulike aspekter ved teknologien (fortsett å scrolle etter den første posten, så kommer du til de neste).

Stadig enklere å ta i bruk

Det har lenge kun vært tekniske eksperter som har kunnet bruke lightning, men dette er i ferd med å endres. Nye apper og tjenester gjør nå at også vanlig teknisk kompetente personer kan prøve ut den nye teknologien.

Vi har derfor satt opp denne enkle guiden for de som har lyst til å bruke noen småpenger til å prøve ut den fremvoksende teknologien.

Teknologien er imidlertid fortsatt ung. Det er derfor fare for bugs og problemer, som i verste fall gjør at man kan tape penger. Det er derfor viktig at man ikke bruker mer penger enn man komfortabelt kan miste, når man tester ut lightning.

1) Installer en app

En mobil-app, ofte kalt wallet, er det enkleste for nybegynnere som vil teste ut bitcoin og lightning-betalinger for første gang.

To eksempler på apper

Wallet of Satoshi er den klart enkleste appen for å bruke lightning, men har også begrenset funksjonalitet. Den har støtte for backup, i tilfellet man skulle miste mobilen, men støtter ikke tradisjonelle bitcoin-betalinger.


BlueWallet er en noe mer avansert app, men fortsatt blant de mest brukervennlige. Den har både en fullverdig bitcoin-wallet og støtte for lightning. BlueWallet har også støtte for ulike former for backup av både bitcoin og lightning-walletene man oppretter inne i appen.

2) Kjøp bitcoin

Man kan lage konto og kjøpe bitcoin på flere forskjellige kryptovaluta-børser, som for eksempel Coinbase og Kraken. Dette er ofte det billigste dersom man skal handle mye, men kan være en ganske tidkrevende og omstendelig prosess.

Et vesentlig enklere, men noe dyrere alternativ, er å kjøpe direkte her:

  1. Fyll ut ønsket beløp (minimum 300) og bitcoin-adressen pengene skal sendes til (denne finner du i appen du bruker)
  2. Logg inn med BankID og verifiser deg som kunde
  3. Betal med kredittkort (krever også signering med BankID)

NB. Det kan ta litt tid (et par timer, av og til mer) før pengene dukker opp i appen på mobilen.

3) Bruk bitcoin og lightning

Det finnes etterhvert flere forskjellige steder du kan bruke bitcoin og lightning.

  • Mat og drikke:Kasbah på Alexander Kiellands plass kan du kjøpe både mat og drikke og betale med lightning.
  • Mikrobetalinger på Twitter: Ved å installere et tillegg i nettleseren kan du tipse (som i penger) personer på twitter.
  • Kjøp gavekort. Bitrefill lar deg kjøpe populære gavekort til Amazon, Steam, Hotels.com m.m. for både lightning og tradisjonelle bitcoin-transaksjoner.
  • Hundrevis av muligheter. Sider som denne lister sider og tjenester der du kan betale via lightning.

Stor risiko

Det er viktig å være klar over at det er betydelig risiko knyttet til det å eie og bruke bitcoin. Verdien på bitcoin varierer mye, og hvis man gjør noe feil risikerer man å miste tilgangen til pengene eller at noen stjeler de.

Appene som er foreslått her er det man kaller custodial lightning wallets. Det betyr at det er en tredjepart som oppbevarer pengene på dine vegne. Dersom de skulle bli hacket, eller av andre grunner skulle stanse tjenesten, risikerer du å miste pengene de oppbevarer for deg.

Den tradisjonelle bitcoin-walleten i BlueWallet er ikke custodial. Det er derfor ikke en tredjepart som kan ta penger du har der, men det er heller ingen andre enn deg selv som har ansvar for å passe på passordet som gir tilgangen til pengene. Dersom du mister det eller noen stjeler det, vil pengene være tapt for alltid.

Invester i kunnskap

Både bitcoin og lightning-nettverket er nye teknologier i rask utvikling. Sammen med andre kryptovalutaer og åpne blokkjeder, er dette teknologier som er i ferd med å danne en helt ny infrastruktur for håndtering og utveksling av verdier digitalt.

Store selskap satser nå tungt på bitcoin, og flere begynner å vise interesse for lightning. Se f.eks. Fidelity eller Cash App.

Det er derfor gode grunner til å sette seg inn i hvordan disse systemene fungerer, slik at man kan forstå hvilke muligheter og utfordringer de skaper.

Relatert innhold

Bitcoin – fenomenet som bare så vidt har begynt

De som tror Bitcoin er en hype, som snart vil gå over, vil få seg en overraskelse. Det er bare å sette seg ned og lære hvordan dette fungerer først som sist.

Hvordan oppbevare bitcoin?

Det enkleste er å bruke en stor børs med et godt rykte, som Coinbase. Det sikreste er å bruke en spesialminnepinne (harwarewallet) som Trezor eller Ledger.