»  Leder  »  Canadiske myndigheter serverer bitcoin på sølvfat

Canadiske myndigheter serverer bitcoin på sølvfat

Kryptografen
calendar 15,februar 2022
Canada protester

Lederen gir uttrykk for Kryptografens synspunkt. Ansvarlig redaktør svarer for lederen.

I går kveld inntok visestatsminister i Canada, Chrystia Freeland, talerstolen i Ottawa for å adressere protestene og blokadene vi som verdenssamfunn har vært vitne til de siste par uker. Her gjorde hun det klart for den canadiske befolkning, at fra og med i går, så vil canadiske banker og andre pengeinstitusjoner ha mulighet til å fryse, samt konfiskere innbyggeres bankkonto, om de blir identifisert for å være delaktige i demonstrasjonen.

Var det Russland eller andre autoritære stater som gjorde dette ville nok de færreste hevet øyenbrynene – men Canada? Dette er den samme demonstrasjonen der deltakerne ønsker et land med grunnleggende menneskerettigheter i form av autonomi over egen kropp og helse.

Et samlet internasjonalt pressekorps gjør samtidig sitt ytterste for at vi ikke skal være vitner til det som utspiller seg i landet. 

Det hele kommer etter at Ontario Superior Court of Justice frosset $7,8 millioner samlet inn som støtte til demonstrantene gjennom plattformen GoFundMe. Det samme skjedde med midlene samlet inn på plattformen GiveSendGo. Ca. $8,4 millioner ble frosset. 

Til sammen har i overkant av $15 millioner blitt hindret i og nå sitt tiltenkte mål.

I årevis har flere aktører innenfor Bitcoin miljøet, både her hjemme og internasjonalt, fremhevet hvordan bruken av Bitcoin til daglig sørger for at mennesker som lever under hyperinflasjon, krig, og tyranni – har muligheten til å ta finansielle valg på vegne av seg selv og sin familie, samt planlegge for en fremtid som blir forsøkt stjålet fra dem. 

Human Rights Foundation har skrevet milevis med frontlinjemateriale som tydelig dokumenterer hvordan Bitcoin også blir brukt av dissidenter og aktivister over hele verden, i en kamp mot autoritære statsmakter. 

Likevel har disse synspunktene som regel falt på døve ører, mens privilegerte rikskommentatorer, økonomer og politikere har holdt fast ved illusjonen om at denne typen av finansielt maktmisbruk aldri vil kunne legge sine svette hender omkring halsen til vestlige samfunn. 

Det som nå skjer i Canada, er et tydelig bevis på at systemene og kommandolinjene som må være på plass mellom banker og myndigheter – når det kommer til å konfiskere menneskers opparbeidede midler – allerede er på plass i vesten.

De kan bli tatt i bruk mot hvem som helst, når som helst, om myndighetene opplever at man skaper for mye støy i henhold til gjeldende kodeks. 

Pengene du har i banken er ikke dine lenger, den dagen myndighetene bestemmer seg for at du utgjør en trussel mot samfunnsfreden. At denne samfunnsfreden defineres bak lukkede dører og i høringer om lovforslag som blir sluppet i «stealthmode» på myndighetenes internettsider, burde etter alle solemerker være urovekkende for flere enn kun bitcoin maksimalister. 

Vi har ifølge den amerikanske psykologen Abraham Maslow noen grunnleggende behov, som ligger til grunn for vår atferd og motivasjon. Disse defineres som fysiske behov, trygghetsbehov, sosiale behov, ego behov og selvrealiseringsbehov.

I det moderne samfunnet vi mennesker har bygget opp omkring oss, vil det være ekstremt vanskelig å få dekket noen av disse behovene uten tilgang på penger. At vestlige land nå kan frarøve innbyggere pengene deres på bakgrunn av politiske ytringer bør være nok til å skremme oss alle.

Canadiske styresmakter har nettopp servert Bitcoin på et sølvfat.

Spis!

Back