»  Partnerinnhold  »  Les dette før du refinansierer lånet ditt

Les dette før du refinansierer lånet ditt

Kryptografen
calendar 27,februar 2023

Det å refinansiere lånet ditt kan være et svært nyttig økonomisk verktøy som kan gi deg mer luft i budsjettet og bedre overblikk over økonomien din. Mange tenker ikke over denne muligheten, så i denne artikkelen skal vi se nærmere på hva du bør tenke på når du velger å refinansiere – slik at du har informasjonen du trenger for å ta et bra valg.

Når man skal ta stilling til en refinansiering, er det mange muligheter å velge mellom og i takt med at den finansielle sektoren utvikler seg, ser man blant annet også at andre betalingsmuligheter som kryptovaluta også melder seg som muligheter. Når du skal refinansiere lån kan du gå i mange retninger, og under skal vi dekke noen av de viktigste.

Refinansiering med kryptovaluta

Refinansiering med kryptovaluta er en ny mulighet i dag og fungerer på samme måte som vanlig refinansiering, bortsett fra at du bruker kryptovaluta som sikkerhet i stedet for eiendeler som for eksempel hus eller bil. 

For å refinansiere lånet med kryptovaluta, må du først kjøpe en passende mengde kryptovaluta og overføre den til en sikkerhetssentral som tilbyr lån mot kryptovaluta. Dette innebærer i seg selv risiko, fordi kryptovaluta er svært volatil.

Derfor bør du vurdere lånet ditt

Refinansiering av gjeld kan i dag gjøre på mange nye måter, og det viktigste er bare at du velger noe som fungerer for deg, og som har en gunstig rente. Gode grunner til å vurdere en refinansiering er blant annet:

  • Det gir deg bedre økonomisk overblikk
  • Færre gebyrer og fakturaer
  • Bedre rente
  • Det er enklere å forholde seg til
  • Du kan samle mange små lån i ett større lån
  • Det kan bidra til bedre betalingsevne og økonomi i hverdagen

Ulike lån

Det korte svaret på dette er et au kan refinansiere stort sett alle lån. Du kan refinansiere boliglån, kredittkortgjeld, smålån, forbrukslån, skattegjeld, husleierestanse, fakturagjeld og studielån (noe som sjeldent anbefales på grunn av den allerede svært lave renten. Det er likevel noen lån som oftere refinansieres enn andre, noe som henger sammen med grunnene over til hvorfor det kan være gunstig å refinansiere lånene dine, og under skal vi se litt nærmere på disse. 

  • Smålån: Dette er typisk kostbare lån med relativt høye renter sammenlignet med større lån. Det er mange som bruker smålån til å håndtere økonomiske kriser der man kanskje ikke har tid eller mulighet til å spare eller finne bedre løsninger enn dyre lån. 
  • Forbrukslån: Dette er også et typisk lån når det kommer til refinansiering. Dette er typisk dyre lån fordi det er høye renter og mange sliter med å betale ned disse – blant annet fordi man ender med å betale høye renter.
  • Kredittkortgjeld: Det å bruke et kredittkort kan være et smart økonomisk verktøy, men det er også en kilde til bekymring for mange. Her er det nemlig høye renter, noe som gjør at du må betale tilbake mye mer enn det du trengte å låne.

En enklere økonomisk hverdag

En refinansiering gir deg mulighet til å samle alle lånene dine under ett lån, noe som ikke bare vil gjøre rentene dine lavere i mange sammenhenger, men det vil også gi deg mulighet til å redusere risikoen for å glemme å betale regningene dine og ende med gebyrer i tillegg. 

Når du samler alt under ett lån er det mye enklere å beholde overblikket, noe som er svært smart. Men før du gjør dette er det viktig at du tenker over budsjettet ditt. Vær realistisk i forhold til hva som er mulig og be om hjelp fra noen som har godt styr på økonomi som kan hjelpe deg med å sammenligne mulighetene dine. 

Renteeksempel for refinansieringslån

Lånebeløp: 300 000 kr
Løpetid: 7 år
Nominell rente: 6,99% – 20,24%
Effektiv rente: 12,31%
Estimert månedskostnad: 4 229 kr
Totalt: 439 190 kr
Lånekostnad: 139 190 kr

Back