Kilde: Pixabay, Pexels

Det var ikke mange som i oktober så for seg at bitcoin skulle tredobles i pris på de neste tre månedene, men nå sitter vi her. Vil du kjøpe én hel bitcoin, må du nå ut med over 280.000 NOK.

Startskudd i oktober

I oktober begynte narrativet om bitcoin som digitalt gull virkelig å etablere seg hos de institusjonelle investorene. Et skred av interesse skulle følge. For å nevne noen, meldte BlackRock, Skybridge Capital, MassMutual, Alliance Bernstein og Citigroup seg på racet. Skybridge Capital, med Anthony Scaramucci i spissen, har senest offentliggjort en bitcoininvestering på $182 millioner. Sammen med annonseringen kom en uttalelse:

“Bitcoin is digital gold. It is better at being gold than gold.”

I begynnelsen av oktober, kunne du handle bitcoin til rundt $10.800. Den var opp over 50% fra nyttår. Det var allerede da en imponerende stigning, spesielt i løpet av et år hvor verdensøkonomien hadde hatt sitt verste fall på nesten et århundre.

Toget stoppet ikke

Analytikerne var for det meste bullish, men svært få forventet at prisene skulle tredobles over de neste 3 månedene. Bitcoin blåste forbi $20.000 i månedsskiftet november/desember og etablerte et nytt all-time-high nivå. Siden da har ikke toget stoppet, og den digitale valutaen har det siste døgnet touchet innom nivåer på over $34.000, før en (sunn) korreksjon til ca $31.000 i skrivende stund. Satoshi Nakamoto minet den aller første bitcoin-blokken 3. januar 2009, så dette er ingen dårlig måte å feire bitcoins 12 års dag.

Institusjonell FOMO

Hva som driver denne vanvittige økningen, er en kombinasjon av mye, men det er liten tvil om at institusjonell interesse og følgelig institusjonell FOMO har en finger med i spillet. Coinbase opplevde ifølge Coindesk at $1 mrd i bitcoin forsvant fra plattformen deres.

Coinbase Pro er en intsitusjonelt fokusert plattformgren hos Coinbase. Der ble det ifølge CryptoQuant registrert en utstrømning på over 35.000 bitcoin. Det er verdt mer enn $ 1 milliard. Den store utstrømningen kommer en dag etter at 12 063 bitcoin forlot børsen. Ki Young Ju, administrerende direktør i det koreanske analysefirmaet CryptoQuant, tweeter:

Ethereum følger etter

Bitcoin er verdens største kryptovaluta, med en market cap på over $580 milliarder. Det er derfor nærliggende å si at når bitcoin har positiv vekst, så vil sannsynlig andre aktiva også øke.

Et godt eksempel på dette er Ether. Ether kan forklares som “drivstoffet” til Ethereum-nettverket. Ethereum er verdens nest største kryptovaluta, rett bak bitcoin.

Prisen på Ether har den siste uken steget over 40%, og traff mandag 4. januar nivåer på rundt $1.150. Det er det høyeste nivået siden januar 2018. Ether har en all-time-high på ca $1.450 som ble satt i januar 2017. Ether handles i skrivende stund til rett over $1.000.

Jehan Chu, CEO i det Hong Kong baserte tradingfirmaet Kenetic Capital, ytrer følgende til Coindesk om prishoppet: 

“The ether slingshot has arrived, and is playing catchup to big brother bitcoin. While ether hasn’t established a store of value narrative, its relatively low price is becoming irresistible to Wall Street investors drunk on bitcoin gains.”

Jehan Chu

Hvem blir først?

Chu mener videre MicroStrategys CEO Michael Saylor og SkyBridge Capitals Anthony Scaramucci nå leker en ventelek om hvem som først skal gjøre en institusjonell investering i Ether. “Once they make a move, we can expect a mad rush to $2,000.”

John Ng Pangilinan, toppleder i Singapore-baserte Signum Capital, sa også at ether kan utfordre sin all-time high i nær fremtid. “Ether trading volumes are closing on bitcoin trading volumes. That shows an aggressive move by bulls into ether,”

Trøbbel for Ripple og XRP

Listen over kryptobørser som delister XRP fortsetter å vokse. Gigantaktøren Coinbase har sammen med blant annet Binance og eToro USA fjernet XRP fra sine tradingmuligheter. Førstnevnte Coinbase har nylig blitt stevnet av en kunde for å ha bevisst solgt XRP som en uregistrert security og tatt kommisjon.

Alt dette kommer som konsekvens av at det amerikanske finanstilsynet, SEC, har saksøkt Ripple, selskapet bak XRP, for å ha solgt XRP til amerikanske retail-kunder.

SEC mener Ripple i løpet av en årrekke har solgt uregistrerte verdipapirer til kundene. I dokumentet hevder SEC følgende: “Over a years-long unregistered offering of securities (the ‘Offering’), Ripple was able to raise at least $1.38 billion by selling XRP without providing the type of financial and managerial information typically provided in registration statements and subsequent periodic and current filings,”.

SEC mener Ripple brukte disse pengene til å finansiere sin virksomhet uten å opplyse om hvordan de gjorde det, eller det fulle omfanget av sine betalinger til andre for å bistå i arbeidet med å utvikle en “bruksområde” for XRP og samtidig. opprettholde XRPs sekundære handelsmarkeder.

Relatert innhold

Analyse: ICO-døden er et faktum – her er den nye løsningen som vokser raskest

Initial coin offerings (ICO’er) eksploderte i 2017 og 2018, men har interessen sunket? Investorer vender nå blikket mot security token offerings (STO’er), initial exchange offerings (IEO’er) samt “Reverse ICO’er”, skriver Dennis Sahlström, teknisk analytiker.

Analyse: Forvent en nedgang før bitcoinprisen stiger opp igjen

Det er ikke umulig at bitcoin prisen faller ned og snur ved 4,200 dollar før vi ser en videre oppgang, skriver Dennis Sahlström, teknisk analytiker.