Den siste tiden har bitcoinprisen økt kraftig og nådde nylig en pris på litt over 8,000 dollar. Men tidlig fredags morgen krasjet prisen og falt over 20 prosent på 20 minutter. Nå lurer mange på hva som er grunnen til den kraftige nedgangen.

Ifølge krypto nyhetssiden Bitcoinist skal en trader på kryptobørsen Bitstamp ha lagt inn en salgsordre på 5,000 bitcoin. Til tross for at markedsprisen lå på nærmere 7,800 dollar var salgsprisen på bestillingen bare 6,200 dollar. Dette forårsaket et såkalt “flash crash”, altså et kraftig prisfall på børsen, noe som også kjapt spredte seg til andre kryptobørser.

Tre mulige forklaringer

Årsaken til prisdumpingen kan være tre forskjellige saker, ifølge Bitcoinist: At en stor investor solgte sine bitcoins, at noen gjorde en feil eller at det var en feil på handelsplattformen.

På den ene siden var det liten variasjon i handelsvolumet ved krasjet, noe som tyder på at det var en bevisst prisdumping. På den andre siden kan det bare handle om prismanipulasjon av den personen eller at personene hadde shortposisjoner på bitcoin plassert på andre kryptobørser, skriver Bitcoinist.

Andre forklaringer

Ifølge Jehan Chu, medstifter av Kenetic Capital, kan prisfallet ha vært på grunn av at noen har tatt fortjeneste fra prisøkningene som har vært den siste tiden.

– Dette siste tilfellet var trolig forårsaket av en kombinasjon av fortjeneste og algoritmebasert handel som forverret det raske fallet. Vi kan forvente at disse bratte stigningene og fallene kommer til å fortsette i tid framover helt til institusjonelle aktører øker volumet på markedene, sier Jehan Chu til CNBC.

Han mener samtidig at det ser positivt ut for kryptomarkedene hvis du bruker et litt mer langsiktig perspektiv, ikke minst ettersom at allmenn interesse virker å øke.

– Det viktigste å ta med seg fra de siste ukene er at i takt med alle disse økningene fortsetter også den generelle interessen og investeringene å øke rundt en voksende kjerne av ekte blockchainbruk og adopsjon, sier Jehan Chu til CNBC.

Det finnes skeptikere til oppgangen

Alle mener ikke den siste prisoppgangen har vært sunn. For eksempel vurderte den velkjente kryptoanalytikeren Tone Vays markedet å være svært irrasjonelt den siste tiden, og trodde at bitcoin-prisen ville komme tilbake med 30%.

– Vi har brutt gjennom 6,400 dollar, og i løpet av bare noen dager gikk vi hele veien opp til 8,300 dollar. Jeg forstår ikke hvorfor det skjedde. Jeg ser ingenting i diagrammet som burde ha forårsaket det. Jeg ser ingenting som har blitt forandret fundamentalt som burde ha forårsaket det. Denne nåværende bevegelsen er uforståelig for meg, sa Tone Vays til Cryptopotato under kryptokonferansen Consensus i New York nå nylig.

Hva som kan ha forårsaket at bitcoinprisen økte med 125 prosent siden årsskiftet kan du lese om her.

Opprinnelig publisert på Trijo News

Relatert innhold

Analyse: ICO-døden er et faktum – her er den nye løsningen som vokser raskest

Initial coin offerings (ICO’er) eksploderte i 2017 og 2018, men har interessen sunket? Investorer vender nå blikket mot security token offerings (STO’er), initial exchange offerings (IEO’er) samt “Reverse ICO’er”, skriver Dennis Sahlström, teknisk analytiker.

Analyse: Forvent en nedgang før bitcoinprisen stiger opp igjen

Det er ikke umulig at bitcoin prisen faller ned og snur ved 4,200 dollar før vi ser en videre oppgang, skriver Dennis Sahlström, teknisk analytiker.