Hjem  »  Marked  »  De tykke linjene fra kryptoåret 2020

De tykke linjene fra kryptoåret 2020

Roger Valestrand
calendar 14,desember 2020

Når champagnen sprettes på nyttårsaften 2020, og vi skåler med 1 meters avstand, er det lenge siden sist ett nytt år ble ønsket så velkommen av så mange mennesker over hele verden samtidig. Mens Covid-19 har tvunget byer som aldri sover inn i den dypeste Tornerose søvn, herjet de tradisjonelle finansmarkedene og lukket ned hele nasjonalstater, så har utviklingen og innovasjonen på den internasjonale kryptoscenen for alvor skutt fart.

All time high

Den første Januar 2020 var prisen på en Bitcoin $7.200. Litt over 11 måneder senere satte Bitcoin ny topp notering. Den dyreste transaksjonen på Coinbase tikket inn til $20.089, og en prisoppgang på 177% inneværende år, var en realitet. 

Mange trakk paralleller tilbake til 2017; Den gang endte det med en total kollaps. At det var annerledes denne gangen, fikk i første omgang de fleste til å trekke på smilebåndene. Det ble derimot tydelig, at Bitcoin var på full fart inn i porteføljene til en rekke prominente investorer, investmentbanker og fond. Samtidig investerte flere børsnoterte selskaper deler av egenkapitalen i Bitcoin, og man kunne lese at diverse banker jobbet med både investerings og oppbevaringsløsninger for deres kunder. Året 2020, står på mange måter igjen, som året hvor smarte penger for alvor fikk øynene opp for Satoshi Nakamoto`s skapelse. 

De nye spillerne

Mens flertallet av finansinstitusjoner, økonomiprofessorer og høyt rangerte investorprofiler, på nytt hadde travelt med å spå Bitcoin`s sikre død, fikk vi de første tegn på at ting var annerledes denne gangen. Godt illustrert av at børsnoterte Microstrategy kjøpte Bitcoin for $425 millioner i august. Pengene kom fra egenkapitalen i selskapet, og selskapets CEO Michael Saylor, gikk ut offentlig og sa at investeringen var en hedge mot den amerikanske dollaren, og en bedre måte å lagre verdier på en gull. Denne uttalelsen sørget for at det ble lagt en kubbe dynamitt på dørstokken til Wall Street. Sjokkbølgen etter eksplosjonen, gjorde at flere tørket støvet av skuldrene og fant frem ett par helt nye briller. 

Fintech giganten Square ble neste selskap ut. I Oktober 2020 annonserte de at de hadde kjøpt Bitcoin for $50 millioner. Dette tilsvarte 1% av selskapets totale eiendeler. I uttalelsen fra selskapet lød det: Vi ser Bitcoin som en form for økonomisk empowerment, og en måte for hele verden til å delta i ett globalt og desentralisert pengesystem. 

Velkjente navn som Paul Tudor Jones, Stanley Druckenmiller og Bill Miller har også i løpet av 2020, allokert betydelige midler i Bitcoin. Sistnevnte var sikker i sin sak når han hevdet at alle store investmentbanker og selskaper med solid egenkapital, før eller siden er nødt til å eksponere seg mot Bitcoin. I kjølvannet av disse uttalelsene fulgte både verdens største kapitalforvalter Blackrock, hedgefondet Guggenheim og livsforsikringsselskapet Massmutual. Alle kom med både uttalelser og investeringer, som for alvor signaliserte at Bitcoin har vært samtaleemne på mangt et styrerom i løpet av 2020. Som glasuren på kransekaken, avsluttes året med at en av Bitcons krasseste offentlige kritikere og genierklært investor, Ray Dalio, ble sitert på at Bitcoin, med tiden, kan bli en naturlig del av enhver investeringsportefølje. Scenen er herved satt, og teppet kan gå opp for det som skal utspille seg i 2021.  

Gjennombruddet for desentralisert finans

Mens Bitcoin har stjålet spaltemeter i media, har det ynglet med liv, i en sektor som mange mener har potensialet til å revolusjonere verdens finansmarkeder. Bak de tilsynelatende endeløse diskusjonene omkring Bitcoins verdi og bruksområde, har det blitt skapt ett desentralisert finansmarked. I løpet av 2020 har mer enn $13 milliarder funnet vei til forskjellige DeFi plattformer. Stablecoins i omløp har gått fra $4,6 milliarder, til godt over $20 milliarder. Nye desentraliserte applikasjoner har blitt født på månedlig basis. Tilhører du en av dem, som gjerne ser en fremtid totalt blottet for sentraliserte banker og børser, har 2020 vært året, hvor frøet i rekordfart har blitt både plantet, vannet og vokst seg ut av sin anonyme tilværelse. Forskjellige aktører i DeFi universet gjør det i dag mulig å tjene renter, stille sikkerhet, låne, låne ut, spare, investere og trade. Alt sammen, med kryptovaluta som transaksjonsmedie, og med smarte kontrakter og blokkjeden som fundament. Selv om DeFi er i sin spede begynnelse, har det allerede etablert seg blue chip lignende aktører som Compound, Aave og Uniswap. De mest optimistiske stemmene, ser for seg ett marked som vokser seg så stort, at gamle skyttergravskriger mellom forskjellige maksimalister, blir betydningsløse, og at det allerede er på tide å se på sektorinndelinger og klassifikasjoner. Økosystemet som bygges opp rundt desentralisert finans, kan godt ende opp med og være triggeren sentraliserte aktører har vært på jakt etter, for og i større grad involvere seg, omfavne nye løsninger og tenke i helt nye baner. 

Non Fungible Tokens

I kjølvannet av Bitcoin sitt bull-run i 2017, eksploderte kryptoverden i en eufori av såkalte ICO`s. I ett brennhet og nytt marked øynet flere muligheter for kjappe penger, og de som kjenner historien, kan smertelig tenke tilbake på det ene luftslottet etter det andre. Store summer penger forduftet i internettkode og når røyken hadde lagt seg, hadde kryptouniverset fått sin Voldemort. 

I løpet av 2020 har tokens fått sitt definitive comeback i form av såkalte Non Fungible Tokens. Dette er tokens som inneholder identifiserbar informasjon, lagret i deres smarte kontrakter. Alle disse er unike, og de er som regel direkte linket til en spesifikk eiendel. Dette har gjort at markedet for digitale samlerobjekter, har eksplodert i 2020. På ukentlig basis omsettes det digitale samlerobjekter for mer enn $1 million dollar. Digitale kunstverk selges på live auksjoner, samtidig som digitale Christiano Ronaldo kort bytter hender. Virtuelle omgivelser er et annet kjempemarked hvor NTF´s spiller en avgjørende rolle. Dette er et marked som vil omsetter for mer enn $50 millioner i 2020. Etter hvert som verden i stadig større grad oppdager at NTF`s kan representere stort sett alt i den virtuelle verden, men også bli knyttet til fysiske ting, som konsertbilletter og eiendom, er mulighetene store for, at dette ender opp som ett av de mest spennende områdene innenfor krypto i årene som kommer. 

Back