Det var 15. desember i fjor at bitcoinprisen nådde bunnen på 3200 dollar. Da hadde bitcoin lagt et ganske tøft år bak seg. Prisen på verdens største kryptovaluta hadde falt med over 80 prosent fra en årsbeste på over 17.000 dollar tidlig i 2018.

Men siden den siste bunnen i desember 2018, har bitcoin prestert betydelig bedre. Faktisk har bitcoinprisen på et år økt tresifret i antall prosent.

I dag handles bitcoin til litt over 7.000 dollar. Dermed har prisen på ett år gått opp med over 130 prosent.

Spekulasjoner om økning før halveringen

Hvis vi ser tilbake til den siste bunnen på rundt 3200 dollar for nesten nøyaktig et år siden, hadde bitcoins prisnedgang frem til da ført til at noen begynte å tenke at historien ville gjenta seg for hvordan kurset tidligere har oppført seg i forhold til bitcoins “halvering”.

Kort sagt betyr halvering at belønningen som minere får utbetalt i bitcoin for å opprette en blokk på blokkjeden halveres. Hensikten er å forhindre at bitcoin faller i verdi over tid.

Da bitcoinprisen så ut til å falle i desember 2018, var det omtrent halvannet år til at neste halvering var forventet å skje i mai 2020. Og hvis vi ser på det forrige bear-markedet, nådde bitcoinprisen en bunn på 150 dollar i januar 2015, som var halvannet år før neste halvering i juli 2016.

Spekulasjoner om en mulig økning før neste halvering ble ytterligere styrket da bitcoinprisen steg våren 2019. Den fikk også ytterligere fart etter at Facebook kunngjorde at de planlegger å lansere en kryptovaluta kalt libra i 2020. I slutten av juni nådde bitcoin en pris på nesten 14.000 dollar, ifølge tall fra Coinmarketcap.

Prisen vendte ned

Men Facebooks kryptoprosjekt ble også møtt med mye kritikk, ikke minst fra politikere og styresmakter rundt om i verden. Noen var også bekymret for at libra ville få fart på reguleringer for hele kryptoindustrien. Bitcoinprisen falt så ned etter dette.

Bitcoinprisen endte deretter med en en ny økning, og nådde nesten 10.000 dollar igjen etter at den kinesiske presidenten Xi Jinping viste sin støtte for blokkjedeteknologi i slutten av oktober. Men prisveksten stoppet opp, og bitcoinkursen falt i stedet tilbake til et nivå rundt 7.000 dollar i slutten av november.

Og det er rundt nivået dette nivået bitcoinprisen fortsatt handles omkring. Verdens største kryptovaluta har som den bruker svingt kraftig opp og ned i pris i løpet av året, men siden den siste bunnen for et år siden, er den tross alt opp over 130 prosent.

Opprinnelig publisert på Trijo News

Relatert innhold

Analyse: ICO-døden er et faktum – her er den nye løsningen som vokser raskest

Initial coin offerings (ICO’er) eksploderte i 2017 og 2018, men har interessen sunket? Investorer vender nå blikket mot security token offerings (STO’er), initial exchange offerings (IEO’er) samt “Reverse ICO’er”, skriver Dennis Sahlström, teknisk analytiker.

Analyse: Forvent en nedgang før bitcoinprisen stiger opp igjen

Det er ikke umulig at bitcoin prisen faller ned og snur ved 4,200 dollar før vi ser en videre oppgang, skriver Dennis Sahlström, teknisk analytiker.