»  Marked  »  Hashraten til bitcoins blokkjede med ny all-time high

Hashraten til bitcoins blokkjede med ny all-time high

Sander Westnes
calendar 07,februar 2021
The Bitcoin network's mean hash rate exceeded 176 EH/s
Bitcoin-nettverkets gjennomsnittlige hashrate oversteg 176 EH/s. Bilde: Glassnode

Økningen i hashrate kan forklares med den siste økningen for bitcoinprisen. Siden minere mottar bitcoin som belønning for å oppdage nye blokker, vil en økning i bitcoinprisen øke belønningen til minere. Derfor, når prisen på bitcoin går opp, blir minere insentivert til å bidra med mer beregningskraft.

En annen faktor er transaksjonsgebyrer—den andre inntektsstrømmen for minere. I hovedsak øker transaksjonsgebyret når handelsvolumene vokser—slikt som det pleier å gjøre midt i et bull run. Kombinert med bitcoinsprisen, gjør dette mining enda mer lønnsomt.

Som CoinGeckos data viser, sammenfalt bitcoinprisens rally til $38.000 med økningen i hashfrekvensen fredag.

Bitcoin koster for øyeblikket rundt $38.600. Bilde: Cryptowatch

For øyeblikket koster bitcoin rundt $38.600 mens hashraten har sunket under 165 EH/s.

Hva er exahashes?

Enkelt sagt oppdages nye blokker ved å løse matematiske oppgaver på utallige datamaskiner. Hver enkelt sum av disse beregningene kalles hash, og den totale hashraten representerer hvor mange av disse summene som beregnes hvert sekund.

Dermed betyr 176 EH/s at 176 kvintillioner (det vil si 18 nuller) hasher blir beregnet hvert sekund over hele bitcoinnettverket. Til sammenligning var bitcoins hashrate rundt 120 EH/s tidlig i 2020—det er omtrent en 50% økning på bare et år.

Økninger i hashraten gjør det imidlertid ikke raskere å oppdage nye blokker. Dette er fordi frekvensen på en blokk per 10 minutter er hardkodet inn i bitcoins blokkjede, og den har holdt seg stort sett helt lik de siste 12 årene.

For å holde denne hastigheten, justerer bitcoins nettverk automatisk vanskeligheten. På denne måten, selv om det er en massiv tilstrømning av beregningskraft, vil prosessen med å oppdage nye blokker bare bli proporsjonalt vanskeligere.

Opprinnelig publisert på Cryptoslate.

Back