Den siste uken (uke 11) har vært den mest interessante jeg har vært med på. For noen uker siden skrev jeg at et børskrasj i aksjemarkedet kan være nært forestående, og det er akkurat det som nå er i gang.

Aksjemarkedet har nesten falt 30 prosent på noen få uker. Jeg skal ikke skrive så mye om koronaviruset fordi vi hører nok om det i nyhetene, men fokuserer mer på hvordan jeg tror vi kan komme ut av situasjonen.

Bitcoin kan være på vei til 3000 dollar

For å begynne med bitcoin har kryptovalutaen falt over 50 prosent siden februar. Mange trodde, inkludert meg, at kryptomarkedet ville fungere som en “hedge” mot andre finansmarkeder, men nå ble det klart hvor manipulert kryptomarkedet faktisk er.

Noen analytikere klandrer fallet på Plus Token. Plus Token er angivelig et ponzi-svindel der eierne solgte bitcoin for 2 milliarder dollar, noe som forårsaket prisfallet.

Det kan godt være tilfelle. Nå som vi har brutt oss forbi den forrige bunnen på 6400 dollar, er sannsynligheten stor for at vi kommer ned til 3000 dollar eller enda lavere før vi ser høyere priser.

Så hva gjør du for å vinne langsiktig?

Diagram for bitcoin/usd innstilt på dager. Bildekilde: Tradingview.com

Ikke ha hastverk – ha en strategi

Jeg har nevnt det mange ganger at det er viktig å ha en strategi. Jeg har en oversikt over hvor mye jeg investerer i eiendommer, aksjer, kryptovalutaer og råvarer.

På grunn av kryptomarkedets ustabile natur, har jeg litt over 15 prosent av pengene mine plassert i kryptovaluta, og resten er fordelt på eiendommer, selskapet mitt og aksjer. INGEN vet hva som vil skje i fremtiden, men vi kan komme med mer eller mindre kvalifiserte gjetninger.

Viktige spørsmål å svare på

Hvis du har en strategi, spiller det ingen rolle hva som skjer i markedet. Men du må virkelig ha en strategi for å lykkes. Du må svare på spørsmål som:

Hva gjør du når markedet faller?

Hva gjør du når markedet stiger?

Hva er tidshorisonten på din investering?

Bestem en salgspris

De fleste tar en stor sum med penger og kaster inn alt på en gang, noe som er galskap. Markedet kan gå opp og ned veldig raskt.

Har du dessuten ikke en plan for å selge, er det lett å sitte fast med et stort overskudd til prisen snur. Da går gevinsten i tap i stedet.

For å gi deg et eksempel på en klassisk, men god strategi, kan du bruke det som på engelsk kalles “Dollar cost averaging”. Det betyr at du setter inn et fast beløp hver måned, uke eller dag. På den måten får du en god gjennomsnittspris.

Det er imidlertid viktig å bestemme når det er på tide å selge. Selger du for eksempel når du har en gevinst på 15 prosent eller 20 prosent?

Diagram for bitcoin/usd innstilt på dager. Bildekilde: Tradingview.com

Alt som går ned, går også opp

Ikke få panikk når noe faller. Alt som går ned, går også opp. Det er bare at ingen vet når.

Det blir plutselig morsomt å investere når du vet at du har en sum å investere hver måned, da vil du nesten at prisen skal falle!

Ikke lytt til andres meninger (inkludert mine), uten å danne deg din egen mening. Lær så mye du kan fordi kunnskap overvinner frykt.

Hvis vi for eksempel ser på “frykt og grådighet”-indeksen, blir det tydelig at alle er veldig redde for øyeblikket. Ikke glem hva Warren Buffet skrev:

“Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful”.

Bitcoin kan fortsette å falle

Mye indikerer på at vi begynner å se en slutt på det brutalt fallende aksjemarkedet.

Det kan hende at bitcoin faller under 4000 dollar og jeg ser til og det som en mulighet at prisen faller under 2000 dollar. Men så lenge du har en strategi med forhåndsbestemte regler, har du ingenting å bekymre deg for.

Husk imidlertid at dette utelukkende er mine egne meninger og ikke økonomiske råd.

Fear and greed-indeksen i midten av mars 2020. Bildekilde: Alternative.me
Dennis Sahlström har handlet med verdipapir siden 2012 og med kryptovaluta siden 2017. Nå driver han en læringsplattform med investeringsstrategier for kryptovalutaer. Les mer om hans tradingklubb her.

Opprinnelig publisert på Trijo News

Relatert innhold

Analyse: ICO-døden er et faktum – her er den nye løsningen som vokser raskest

Initial coin offerings (ICO’er) eksploderte i 2017 og 2018, men har interessen sunket? Investorer vender nå blikket mot security token offerings (STO’er), initial exchange offerings (IEO’er) samt “Reverse ICO’er”, skriver Dennis Sahlström, teknisk analytiker.

Analyse: Forvent en nedgang før bitcoinprisen stiger opp igjen

Det er ikke umulig at bitcoin prisen faller ned og snur ved 4,200 dollar før vi ser en videre oppgang, skriver Dennis Sahlström, teknisk analytiker.