Bitcoin er en «fiasko» på samme måte som internett var

Tomas Roaldsnes
calendar 07,mai 2019

Kryptovaluta som betalingsløsning har nok ingen plass i det norske samfunnet. Men økosystemet som er oppstått i kjølvannet av teknologien, får selskaper over hele verden til å investere i videreutvikling.

Terje Erikstad fra DN argumenterer for at Bitcoin er en flopp. Ti år har flydd forbi, og Terje kan fortsatt ikke vippse Bitcoin til familien. Nikolai Heumlegger frem noen sterke motargumenter for at Bitcoin ikke ble skapt for å tilfredsstille Terje sine finansielle behov.

Det er vanskelig å spå om kryptovaluta er neste generasjon av penger.

Vi har gått fra ris til edelt metall og fra sjekk til kort tidligere, så vi skal aldri si aldri. Men personlig tror jeg ikke Bitcoin vil bli et foretrukket betalingsmiddel, eller at crypto-revolusjonen vil starte her i Norden.

For Bitcoin som betalingsløsning har nok ingen plass i det norske samfunnet.

Vi har en av verdens mest utbygde infrastrukturer for bank og betaling, og vi ligger på førsteplass når det kommer til demokrati i verden. Vi er altså et samfunn bygget på tillit som inkluderer både bank og stat.

Bitcoin ble ikke skapt for dette. Bitcoin er en motreaksjon på korrupte finansielle institusjoner, totalitære regimer og for de som i dag ikke har tilgang til finansielle tjenester.

Teknologien bak Bitcoin derimot, blokkjeder, har flere bruksområder innenfor landegrensene.

Source: FlureeDB via Ava Zydor

Når vi refererer til «suksesshistorien Bitcoin», mener vi ofte nettopp det økosystemet og teknologien som Bitcoin er opphavet til.

Vi så store investeringer i blokkjedeteknologi gjennom 2018 — det er det gode grunner til. Blokkjeder er nemlig en fantastisk teknologi med et enormt potensial i flere sektorer:

Pasient-sentriske helseløsninger bygget på blockchain, gjør det mulig for sykehus å utveksle pasientdata mellom hverandre på en sikker måte. Da kan pasienten selv godkjenne informasjonsutvekslingen digitalt, som lovverket krever i dag. Slike løsninger kan bokstavelig talt redde liv i akutte situasjoner, hvor legen må raskt få tilgang til helsedataene til pasienten.

Nye sporingsløsninger for matprodukter gjør det mulig å spore et produkt helt fra råvare og frem til butikkhyllen. Disse løsningene gjør at forbrukere kan se om maten vi kjøper er produsert og håndtert riktig, samtidig som matvarevarekjeder kan tilbakekalle produkter langt raskere.

Kjeder som Walmart og franske Carrefour har blokkjede-løsninger allerede på plass for en rekke av sine matprodukter i dag. Walmart utalte at å spore opphavet til en matvare ved eventuell tilbakekallelse gikk fra 7 dager til 2.2 sekunder. Kjekt å ha til neste gang vi får et nytt utbrudd av kugalskap.

Source: Freestocks.org via Pexels.com

Flere av de største teknologiselskapene i verden har etablert avdelinger som er øremerket til å jobbe med denne teknologien. En aktør som skiller seg ut er kanskje Facebook.

Facebook har ansatt PayPals tidligere daglige leder, David Marcus, for å lede sin nye blokkjede avdeling. Marcus kommer fra stillingen som produktsjef for Messenger, Facebook sin meldingsplattform. Etter Mark Zuckerberg og Sheryl Sandberg er han sannsynligvis den viktigste personen ansatt i Facebook, og i betydelig grad ansvarlig for bedriftens suksess.

Den offisielle uttalelsen fra Facebook er at avdelingen skal «undersøke hvordan blokkjeder kan brukes på tvers i Facebook sitt økosystem», men det spekuleres i om Facebook planlegger å lansere en helt ny finansiell infrastruktur for sine 2.7 milliarder brukere på Facebook, Instagram og WhatsApp. Et nylig oppkjøp av et britisk selskap som fokuserer på betalinger gjennom blokkjeder styrker dette.

Selv om det skremmer vettet av meg at betalingene mine kanskje går gjennom Facebook i fremtiden, så fremmer de at blokkjeder er absolutt verdt å investere i.

Jeg mener Bitcoin er en massiv suksess. Ikke nødvendigvis for hva den er og fungerer som i dag, men for hva den skapte.

Back