Kilde: Shutterstock

Trygg havn

Bitcoin kunne vist verden at den virkelig var et digitalt gull, men sjansen ble mest sannsynlig ødelagt av svindlere. Skjebnens ironi kanskje, i alle den tid bitcoin har blitt anklaget for å være et instrument for svartebørshandel og utpressere.

Det var flere negative nyheter som dominerte helgen. Saudi Arabia og Russland erklærte åpen strid om markedsandeler på olje, noe som garanterte et kraftig fall i oljeprisen ved åpning på mandag. Antall koronasmittede i USA steg kraftig, og viste at verdens stormakt var dårlig forberedt. I tillegg var finansmarkedet i en “risk off” situasjon gjennom hele forrige uke, der investorene søkte trygge havner. Alt lå til rette for at bitcoin kunne skinne som et digitalt gull eller en trygg ukorrelert havn, men den gang ei.

Helgehandel

Etter lunch på lørdag startet fallet i bitcoin. Det sendte kursen fra $9.200 til $7.700 de neste 48 timene. Kryptoentusiaster lette naturligvis etter svar på hvorfor prisen falt brått, de fant en mystisk overførsel fra wallets koblet til svindelen av PlusToken. Var det slik at svindlerne overførte 13.000 bitcoins fra kjente wallets til miksere for å selge dem på ulike børser?

I følge kryptotwitter var det åpenbart at denne store posten ville sende bitcoin lavere. Ser man på grafen faller den også i en relativ rett strek, noe som er ensbetydende med raske og aggressive salg.

Men verden består ikke bare av kryptoentusiaster, det finnes en hel del investorer i fiat denominerte produkter som aksjer og obligasjoner også. På Finanstwitter kunne vi lese at fallet i bitcoin var forvarselet til børskrakket på mandag morgen. Ettersom bitcoin handles 24/7, var dette eneste stedet for å source likviditet til investorene som ønsket å forsvare formuen sin før en kommende katastrofe.

Årsaken til fallet blir vi kanskje aldri sikre på, men at bitcoin bommet på sin mulighet til å skinne som en ukorrelert aktiva, kan vi alle være enige om.

Hva skjer videre?

Vi kan også være enige om følgende tre fakta:

  • Selgerne av bitcoin fra PlusToken-svindelen blir ferdige på et tidspunkt
  • Halveringen av bitcoin miner rewards er om to måneder
  • Sentralbankene kommer med nye stimulitiltak og pengetrykking av fiat

Flere fiat, færre bitcoin.

Relatert innhold

«NOK er stengt», god påske

Banker mener de er teknologiselskap og satser på fintech, men klarer fortsatt ikke flytte penger på helligdager.

Vipps sviktet da behovet var størst – hva om det hadde skjedd i en krig eller krise?

Vi er i trøbbel fordi Vipps er gammel teknologi pakket inn i det norske flagg og en oransje emoji.