Hjem  »  Meninger  »  Digitale sentralbankpenger blir større enn Bretton Woods

Digitale sentralbankpenger blir større enn Bretton Woods

Richard Paulsen
calendar 19,oktober 2020

Eksperten

I følge en populær twittertråd fra analytiker og global makro-investor Raoul Pal, kommer digitale sentralbankpenger til å bli den største finansielle revolusjonen siden Bretton Woods.

Den gangen samlet vestlige ledere seg i Bretton Woods, New Hampshire, hvor de ble enige om en ny verdensorden. Bort med gullstandard, eller fri trykking av penger. Nå skulle alle pegge valutaen sin mot amerikanske dollar. Dette skulle hindre inflasjon og handelskriger. Stabiliteten i de påfølgende 76 årene, har gitt verdenshistoriens største økonomiske oppgangsperiode for landene som har vært en del av Bretton Woods avtalen.

Nå skal historien lages på ny

Alle de store sentralbankene har gjort grundig forarbeid på digitale sentralbankvalutaer. Dette gjelder Bank of England, European Central Bank, Bank of Japan, Bank of China, Svenske Riksbanken, Norges Bank med fler. En ting er forarbeidet, men nå har alle satt seg ned og blitt enige om kjøreregler i regi av IMF. På mandag skal Federal Chairman Jay Powell snakke på et IMF seminar om digitale sentralbankvalutaer.

Rammeverket

Amerikanske myndigheter har nå inkludert digitale valutaer i sin banklovgivning. Det betyr at banker og institusjoner kan ha “custody” av slike verdier under dagens lovgivning. Dette er selve grunnstammen for digitale sentralbankpenger, men også Bitcoin og andre kryptovalutaer. Loven skiller ikke.

Ny teknologi, nye bruksområder

I følge Raoul Pal ønsker myndighetene, gjennom sentralbankene, å skape en mer direkte relasjon mellom fiskal politikk og sentralbankene, der ny teknologi gjør at sentralbankene kan gå direkte inn i økonomien på en mer effektiv måte. Som eksempel sier Pal at skatt kan kreves inn direkte, uten å gå gjennom skattevesenet.

De kan introdusere negative renter på store innskudd, direkte til sparerne, uten å gå gjennom banksystemet. Sentralbankene kan i større grad stimulere enkelte deler av økonomien, ved å gi gunstige lån til sektorer de vil støtte og høyere renter til de som må subsidieres. Det vil vel ikke være noen overraskelse om man ønsker å satse på grønn energi på bekostning av oljeutvinning.

Valutakrig

Under Bretton Woods er det kun Federal Reserve (FED) som kan produsere dollar, for å stimulere verdensøkonomien. Norge kan ikke gjøre det, uten å risikere straff fra FED. Slik pengetrykking skaper ofte usikkerhet i valutamarkedet, og de fleste å unngår dette gjennom stabiliserende kjøp og salg.

Hvis EU, England og Norge/Sverige går for digitale sentralbankpenger, så kan de gå bort fra Bretton Woods ved å enkelt bli enige om en annen referansepeg, f.eks en som er designet som Facebooks Libra. En kurv av flere valutaer, som gir medlemslandene tilgang til å printe mer penger. Verden trenger mer stimuli, ettersom vi har startet et kappløp til toppen av statsgjeld og privat forbruk.

Bitcoin og kryptovaluta

Myndighetene lager nå en regulatorisk super-highway for kryptovaluta. Alt som må på plass for at digitale sentralbankpenger skal kunne brukes, kommer til å gagne Bitcoin og kryptovaluta. Bare det at betalingsterminalene må omdannes til heldigitale terminaler som tar i mot digitale norske kroner, gjør at kjøpmannen kan skru på Bitcoinbetaling ved å trykke på en knapp.

Det dog ikke derfor Raoul Pal er optimistisk, og mener vi står ovenfor en revolusjon. Han mener det er soleklart at fiat vil miste sin verdi, når myndighetene åpner for å trykke mer penger. Det kan i verste fall svekke tillitene til hele det gamle systemet, og da står innbyggerne igjen med et valg; Gull eller Bitcoin.

Det kommer aldri til å eksistere mer enn 21 millioner Bitcoin.

Back