Hjem  »  Meninger  »  Flertallet bestemmer, også i Bitcoin

Flertallet bestemmer, også i Bitcoin

Kryptografen
calendar 15,august 2021

Dette gjesteinnlegget er skrevet av Jon Ramvi (@JonRamvi_no)

På fredag hev jeg meg inn i den debatt om Ethereum kan bli større enn Bitcoin. Diskusjonen gikk over til å handle om de fundamentale forskjellene mellom nettverkene, som forutsigbarheten til inflasjon. Jeg hevdet at flertall av miners kan, hvis de vil, endre protokollen og si: «la det finnes 200 millioner Bitcoin. Også øke inflasjonen med 10%». Hvorpå jeg ble bedt om å lage en Tweet-tråd som forklarte utsagnet. Dette har jeg kompilert her som et leserinnlegg: hvordan Bitcoin kan endre hele sitt fundament, inkludert kode og protokoll.

Bitcoin er en blokkjede. Det finnes private (sentralisert) og offentlige (desentralisert) blokkjeder. Bitcoin, Ethereum og alle de kjente kryptovalutaene lever på desentraliserte blokkjeder. At det er desentralisert vil si at ingen eier nettverket. Du kan kjøre en egen node. Du kan sende transaksjoner til nettverket på egenhånd. Du kan til og med programmere din egen klient.

Så hvordan styres noe så fritt?

Hvem bestemmer hvilke transaksjoner som gyldige? Standarder. Følger du standarden når du sender en transaksjon, vil den bli akseptert inn i en blokk. På samme måte, når en miner foreslår en blokk av transaksjoner, vil den bli godkjent av nettverket hvis den følger standarden. Det er mange parametere i standarden, bl.a. utstedelse av nye Bitcoins. En populær standard er stikkontakten. Hvis du lager din egen stikkontakt med høyere volt, og 4 pinner, så vil den bli avslått. Den vil ikke passe. Hvis du lager og tilpasser støpselet, så passer kontakten din. Men nettverket vil avslå kontakten din siden du bruker høyere volt.

Hvis du i Bitcoin lager en transaksjon som bryter standarden (legge ved for mye data, ikke betale avgifter e.l.) så blir faktisk transaksjonen din sendt til nettverket; men den blir ikke godtatt inn i en blokk. Det vil si at overføringen ikke gjennomføres. Din ugyldige transaksjon blir ignorert av alle. Hvis du miner, kan du derimot ta med den ugyldige transaksjonen i blokken. Men når du forsøker å få blokken godkjent på nettverket, vil den bli avslått fordi den ikke følger standarden. Når du lager en blokk, kan du også forsøke å øke utstedelsen av Bitcoin. Dette vil igjen bli avslått siden det ikke følger standarden. Hvis du får et kraftselskap til å innføre de nye støpslene dine, så vil stikkontakten din være gyldig. Nå finnes det to standarder for stikkontakter med 2 og 4 pinner. Med bred støtte for din fire-pinners stikkontakt, kan det hende man avvikler det gamle to-pinne systemet. I Bitcoin vil du kunne få akseptert den nye standarden ved å få med en andel miners til å være enige om at denne er gyldig.

Da skjer det en av to ting: 1. Man får en «fork» i blokkjeden slik at man ender opp med to versjoner av Bitcoin, som vi allerede har sett flere eksempler på (Bitcoin SV+++), eller 2. hvis mange nok er enige i endringen, kan etter hvert alle gå over til å mene at den nye standarden ER Bitcoin. Det som var Bitcoin forsvinner (eller blir så liten fork at den ikke er nevneverdig).

Analogi

En stor asteroide treffer jorden. Enten blir asteroiden ett med planeten og ender den helt. Eller så knekker det av en stor bit som går i bane rundt planeten. Det vil ikke være tusen biter i alle retninger. Alle biter vil trekkes ned til en av de to himmellegemene. Hver ugyldige transaksjon og blokk som sendes til Bitcoin nettverket (som hvem som helst kan sende når som helst), er som en slik asteroide mot Bitcoin-planeten. De aller fleste brenner opp i atmosfæren. Av og til endres protokollen i Bitcoin, og av og til får vi forks. Hver gang en asteroide kommer, er det ingenting i Bitcoin-nettverket eller koden som avgjør hvordan dette vil utspille seg. Det er ingen magisk teknisk løsning i dette. Det baserer seg kun på spillteori, hypoteser og sosiale kontrakter. Det finnes sosialt aksepterte måter å foreslå endringer i protokollen på. Det finnes noen ting man mener kan endres, og det finnes noen ting man mener ALDRI må endres! Som bl.a. maks antall Bitcoin på 21 mill.

Du kan i dag lage en blokk som endrer protokollen eller foreslå en ny stikkontakt. Ikke vet jeg hva som skal til for at den nye stikkontakten skal aksepteres, men at det finnes en teoretisk mulighet for at det kan komme en ny stikkontakt-standard er jeg innforstått med. På samme måte er det liten sjanse for at Bitcoin vil godta en endring på sine fundamentale verdier, men det er ingen kode eller noe som stopper det. Kun en forventning blant folk om at «slikt gjør man ikke». Jeg sier ikke det kommer til å skje. Jeg sier det kan skje.

For å dra et eksempel til den ekte økonomien. Hvis det er slik at Bitcoins idé om et gitt maksantall mynter, er så fantastisk, vil stabilisere økonomien og være bedre for alle; så er det jo ingenting som stopper Norge fra å vedta at det aldri skal lages mer enn X norske kroner. Problem solved. Trenger ikke Bitcoin. Nedfell det i grunnloven. Da må man ha 2/3 flertall for å endre det. I dette scenarioet har Norge lovet å aldri trykke mer enn x penger. Men alle forstår at det KAN skje at noen får et flertall som endrer dette. Og dette gjelder også Bitcoin.

Back