Prolog

Da Torbjørn Bull Jenssen, CEO i Arcane Crypto, tok tak i meg rett før jul, ble jeg overrasket og fryktet det verste. Skulle ferien inndras? Hadde vi ikke ryddet godt nok etter årets julebord? Men det var ikke det han ville snakke med meg om.

“Richard, vi bør skrive et tilbakeblikk på kryptoåret 2020, og jeg vil at DU skal skrive den”.

Anspentheten smeltet over til en rolig ærbødelse. Jeg sank ned på mine knær og ventet på det forgylte sverd som skulle velsigne mine to skuldre. Tilliten var min, og med knyttet neve lovte jeg meg selv å forvalte den etter beste evne. 

For det er ingen lett oppgave og beskrive dette merkverdige og bisarre året. For mange har det vært ni måneder med misere og smerte, men ikke for alle. Det har vært en voksende gruppe teknologer, investorer og lykkejegere som har vært opptatt av noe helt annet enn koronavirus og arbeidsledighet. Endelig skulle de få betalt for sin tålmodighet og sin overbevisning. 

Tilløpet

Kanskje januar var et frampek på hva som skulle komme. Bitcoin hadde sin beste januar siden 2013, med en prisoppgang på over 30%. Flere medier refererte i denne perioden til Bitcoin som et “safe haven”, da USA truet Iran med væpnet konflikt. 

Det ble ingen krig mellom USA og Iran, men etter sigende mellom kjøpere og selgere av Bitcoin. I de to påfølgende månedene, sloss optimistene og pessimistene om $10.000-nivået så bits og tastaturer fløy veggimellom. Hvilken vei ville det bryte? Ville dette viktige pivotale nivået avvises? Mange fryktet at Bitcoin ville gå i en lang konsolideringsfase, nye år i tålmodighetens ørken.

Miserèn

Disse bekymringene ble gjort til skamme da koronaviruset slo til for fullt, og Norge i likhet med EU, stengte ned samfunnet. Bitcoin deiset ned til $4.900 på noen få dager. 

Kryptoentusiaster over hele verden bet negler og ba til sine guder om at Bitcoin ikke måtte forbli korrelert med andre risk- assets som aksjer og råvarer. Men deres bønner ble ikke hørt. Bitcoin handlet tilnærmet lik 1 med S&P500 i disse krisedagene. 

Satoshi Nakamoto hadde mest sannsynlig ikke denne korrelasjon i tankene da han programmerte inn halvering i mining rewards, han tenkte forhåpentligvis på tokenomics og inflasjon. 

Det samme gjorde verdens sentralbanker, bortsett fra at de ønsket å skape inflasjon, ikke kutte den. Koronakrisen hadde gitt verden den største økningen i fiat-pengemengde i historien. Sentralbanker og myndigheter dusjet samfunnet i støttetiltak og billig kreditt, samtidig som antall Bitcoins som ble mintet skulle halveres.

Vendingen

Korrelasjonen ble brutt i mai, nå kjørte Bitcoin sin egen båt, og den var på vei mot helt andre farvann enn verdensøkonomien. Stranden var finkornet og vannet azurblått. Bitcoin ble stadig trukket frem i tradisjonelle medier som en motgift til pengetrykking, som en verdibærer, snarere enn en omsetningsenhet. 

Den hittil ukjente (for kryptomarkedet) CEO’en i MicroStrategy, Michael Saylor, hadde brukt koronavåren til å snakke med kryptoeksperter. Nå var han overbevist, og skapte forsider i avisene ved å kjøpe Bitcoin for $250 millioner. Det var en sikring mot økt inflasjon. Alt han gjorde, i følge ham selv, var å beskytte investorenes penger. MicroStrategy var jo børsnotert for pokker.

Dette satte vann på mølla. Gjennom høsten skulle en rekke kjendiser, investorer og børsnoterte selskaper omfavne kryptovaluta og Bitcoin spesielt.

BlackRock, som er verdens største investeringsselskap, kastet seg på bølgen med uttalelser fra både Chief Investor Officer og Chief Executive Officer; Bitcoin kunne bli en stor global aktivaklasse, noe som kunne konkurrere med gull. Flere store som MassMutual og AllianceBernstein fulgte på. Skybridge Capital, med Anthony Scaramucci i spissen valgte å sette opp et eget kryptohedgefond under sin fondsfamilie. 

Toppnotering

Men turboen slo ikke inn før PayPal offentliggjorde at de ville introdusere kryptovaluta til alle sine brukere. Først de amerikanske, men deretter hele verden. 62 millioner betalingspunkter og nettbutikker skulle nå kunne ta imot Bitcoin som betalingsmiddel. 

Da brøt Bitcoin lydmuren, eller kremt.. $10.000, for alvor og satte marsj høyere. Den har for alle praktiske formål ikke stanset enda. I skrivende stund handler den på $27.000 og er årets, og julens, store snakkis. Denne koden av tall og bokstaver. En digital tillit til en verdi av $490 milliarder. 

Futurum

Det er ingen egenskap eller risiko å spå videre oppgang eller utvikling av noe som har god fart allerede. Bitcoin har dukket opp på kartet til fond og institusjoner, og de er underinvestert. Det gis ingen medalje for å spå videre oppgang. 

DeFi og Ethereum har tatt viktige skritt mot modenhet, det kan selvfølgelig fortsette. Fremveksten av NFT’er og “kunst på blokkjeden” har til og med vært et innslag på Dagsrevyen. Selvfølgelig skal adopsjonen fortsette neste år. 

Skal jeg dog runde av dette tilbakeblikket, dette ærefulle oppdraget, så vil jeg heller komme med et utviklingstrekk som kan bety noe for din lommebok. 

Jeg tror det går mot “hvite” og “sorte” Bitcoins, og det kommer til å drive markedet enda høyere. Før du klikker deg bort av irritasjon over å bli tvunget inn på regulerte plattformer med full KYC, så bør du høre på argumentet. 

Myndighetene kommer til å kreve strengere tilsyn med wallets og custody- løsninger. De vil vite hvem som eier hva. KYC og AML-regler gjelder allerede for mange børser, men ved å inkludere oppbevaring, vil myndighetene skape et 100% regulert og transparent marked. Dette strider i mot sjelen til mange innovatører og tidlige brukere av kryptovaluta, men det må til for en “mainstream” adopsjon. 

Utfallet

Når et marked er 100% regulert og retningslinjene er klare, da kommer Wall Street med full styrke. Banker og finansinstitusjoner i hele verden kommer til å hive seg over denne nye aktiva-klassen, fordi det er hva de har gjort med absolutt alle finansielle produkter i historien. De kommer til å produktifisere Bitcoin til sine kunder og investorer, noe som vil drive adopsjonen, men også prisen, til himmelen.

Relatert innhold

«NOK er stengt», god påske

Banker mener de er teknologiselskap og satser på fintech, men klarer fortsatt ikke flytte penger på helligdager.

Vipps sviktet da behovet var størst – hva om det hadde skjedd i en krig eller krise?

Vi er i trøbbel fordi Vipps er gammel teknologi pakket inn i det norske flagg og en oransje emoji.