Nouriel Roubini, også kjent som Dr. Doom. /Bilde fra Sebastian Derungs, WEF 2012.

Første amerikanske bank

JP Morgan blir nå den første banken i USA som lanserer sin egen “kryptovaluta”. Denne skal brukes i bankens egne systemer og være låst til verdien av dollar.

Formålet er å legge til rette for raskere overføring av penger og verdipapirer, særlig på tvers av landegrenser. Videre skal JP Morgan Coin kunne brukes av bankens “Treasury services”-kunder til å håndtere kapital spredt utover datterselskap i ulike land, mer effektivt.

Dr. Doom er ikke imponert

Nouriel Roubini, professor ved NY Stern School of Business, ytret tidligere i uken hva han, og mange i bitcoin-miljøet synes om storbankens nye “kryptovaluta”. I en tweet spør Roubini retorisk om JPM Coin i det hele tatt har noe med blokkjeder og kryptovaluta å gjøre.

Roubinis tweet om JPM Coin.

At Roubini, mannen som tidligere har kalt bitcoin for “a mother of all scams and bubbles”, her er enig med store deler av bitcoin-miljøet, kan virke overraskende.

Kritikken hans er imidlertid treffende. Når JP Morgan kaller en privat, lukket, sentralisert og gjennomregulert “coin” for kryptovaluta, har de tømt begrepet for innhold.

Kryptovaluta handler om åpne systemer

JP Morgan har gjenoppfunnet bankinnskuddet og kalt det kryptovaluta. Det er ikke noe galt i å oppgradere transakjsonssystemene slik at det blir raskere og sikrere, men det skaper unødvendig forvirring å kalle det kryptovaluta.

Kryptovaluta handler om desentralisert, åpen og fri verdioverføring – om å skape digitale kontanter frikoblet fra bankenes kontroll og myndighetenes pengepolitikk. JP Morgan Coin er den rake motsetningen til dette.

Det betyr ikke at JP Morgan Coin ikke kan skape verdi. Raskere verdioverføringer innad i en bank og i banksystemet forøvrig, vil kunne ha store positive effekter.

Viktig å forstå forskjellen

På samme måte som intranett effektiviserte informasjonsdeling innad i bedrifter på 90-tallet, kan løsninger som JP Morgan Coin effektivisere den interne håndteringen av verdier i dag.

Det skulle dog vise seg å være viktig å forstå forskjellen mellom lukkede intranett og det åpne Internettet. Det ene systemet tok over verden, det andre ble et sted hvor bare hackere klarte å finne frem til de essensielle dokumentene.

Relatert innhold

«NOK er stengt», god påske

Banker mener de er teknologiselskap og satser på fintech, men klarer fortsatt ikke flytte penger på helligdager.

Vipps sviktet da behovet var størst – hva om det hadde skjedd i en krig eller krise?

Vi er i trøbbel fordi Vipps er gammel teknologi pakket inn i det norske flagg og en oransje emoji.