Kryptovaluta 2018: Året da prisene falt, men utviklingen skjøt fart

Bendik Norheim Schei
calendar 08,februar 2019

Vil gjøre kryptovaluta mer tilgjengelig

2017 var høsten da krypto-frøene ble sådd. 2018 var vinteren de ventet og gjorde seg klare, og 2019 er våren hvor de vil springe ut.

Det norske investeringsselskapet Arcane Crypto publiserte i dag en omfattende rapport om utviklingen i kryptomarkedet.

Den mest populære kryptovaluaten, bitcoin, mistet 80% av sin verdi i fjor. Til tross for dette var 2018 preget av mye mer enn prissvingninger. Verdens største aktører har nå satt i gang prosjekter som vil gjøre kryptovaluta mer tilgjengelig og anvendbart.

Finansbransjen i front

Goldman Sachs, Morgan Stanley og Citigroup er bare noen av navnene som kommer frem i rapporten. Alle i gang med utredninger og prosjekter relatert til kryptovaluta.

To av de største forvaltningsselskapene i verden, BlackRock og Fidelity, er også aktive. Sistnevnte forvalter utrolige 7 000 milliarder dollar, med 13 000 institusjonelle kunder. De er nå i full gang med en ny plattform, Fidelity Digital Assets. Her vil kunder kunne kjøpe, selge og lagre bitcoin. Deres første tjeneste kommer allerede i mars.

Tradisjonelle børser tar grep

ICE, som er eier av verdens største aksjebørs (New York Stock Exchange), samlet i slutten av 2018 inn 180 millioner dollar sammen med en rekke kjente aktører. De skal lansere plattformen Bakkt, som på samme måte som Fidelity vil bringe kryptovaluta til institusjonelle investorer. Microsoft, Starbucks og BCG er noen av de andre investorene bak plattformen, som blant annet skal tilby finansielle kontrakter med oppgjør i bitcoin.

Nasdaq, som verdens nest største aksjebørs, er en av investorene bak en ny kryptovaluta-børs, ErisX. Både i Tyskland og Sveits har noen av landenes største aksjebørser lansert plattformer for kryptovaluta.

Teknologigigantene sover heller ikke

Rapporten trekker også frem flere store teknologiselskap. Microsoft er ikke bare en investor i dette nye feltet. De utvikler nå et desentralisert identitetssystem bygget på åpne blokkjeder som Bitcoin og Ethereum.

Videre spekuleres det i at Samsung vil implementere lagring for kryptovaluta i sin nye smarttelefon, og HTC har allerede lansert en egen blokkjede-basert og kryptovaluta-tilpasset telefon.

Store penger i sving

En voksende gruppe av startups blir nå verdsatt til mange milliarder dollar. Abra, Revolut, Robinhood og Cash App, er alle revolusjenerede betalingsapper som har inkludert kryptovaluta og blokkjedeteknologi.

Robinhood, med en verdsettelse på 5,6 milliarder dollar, tilbyr gratis handel i kryptovaluta. Selskapet har nettopp mottatt banklisens i Europa og planlegger børsnotering.

Regulering følger etter

Kartleggingen til Arcane Crypto viser også at de fleste land tar kryptovaluta seriøst. USA, Canada og EU har hatt anti-hvitvaskingslovgivning i fokus siste årene. De to førstnevnte har hatt dette på plass for kryptovaluta siden 2014, og EU har blitt enige om implementering fra 2020.

USA vurdering fortløpende nye finansielle initiativer relatert til bitcoin, og EU etablerer arbeidsgrupper på nasjonalt nivå for å forbedre sine praksiser.

Land som Sveits og Malta åpner dørene for kryptoselskaper, med egne regelverk etablert kun for kryptovaluta- og blokkjedeselskaper.

Institusjonene kommer i 2019

Oppsummeringsrapporten til Arcane viser tydelig at kryptovaluta ikke vil forsvinne med det første. Verdens største institusjoner etablerer seg i det nye feltet, og spennende prosjekter blir igangsatt i løpet av 2019.

Kryptografen.no eies og drives av Arcane Crypto AS.

Back