Bilde av Sebastian Voortman fra Pexels

I konstant utvikling

Det er aldri en stille uke i kryptoverden. På mange måte kan det minne om jordkloden som roterer hele tiden, der værfenomener oppstår og dør ut, årstidene kommer og går. Det er alltid millioner av mennesker som skrur på computeren eller swiper opp smarttelefonen sin, livet på jorden står aldri stille.

Kryptobransjen er den første bransjen som var global fra dag 1. Årsaken er at språket er bits and bytes, med internett som primærkanal. Det var ingen barrierer, kun muligheter. Resultatet er kontinuerlig utvikling. En desentralisert blokkjede stenger ikke om natten.

Naturlig del av en balanse

Tidligere denne uken kunne vi lese at Square har investert $50 millioner i Bitcoins. De følger dermed MicroStrategy sin inflasjonshedge, som nå nærmer seg $500 millioner. Hvis dette er en forsmak på hvordan fremoverlente selskaper vil disponere sin overskuddskapital, blir det fort trangt i døren når flere skal inn.

Tar risiko

CME opplevde en 300% økning i handelsvolumet på opsjoner denne uken. Det gikk call-opsjoner på Bitcoin for $48 millioner. For alle som kjenner derivatmarkedet, så er dette veldig høye tall, fordi en call opsjon representerer ti underliggende Bitcoins. Det var altså noen som eksponerte seg mot 5 milliarder norske kroner i Bitcoins.

Myndighetene skaper mulighetsrom

I dag slapp The Bank of International Settlements en offisiell uttalelse gjennom et notat, der syv av verdens største sentralbanker hadde undertegnet protokollen. Notatet tar sikte på å legge ut føringer på introduksjonen av Central Bank Digital Currencies. De sier ikke “når” eller “om” de vil lansere digitale penger, men skisserer et rammeverk som alle forplikter seg til å følge. Nye digitale penger skal ikke endre monetær politikk, men de skal støtte opp om innovasjon.

Det er vanskelig å se at infrastrukturen som må på plass for at sentralbankene skal kunne lansere en CBDC, ikke vil være til hjelp for andre desentralisere kryptovalutaer. Skal en betalingsterminal ta i mot digital kroner, kan den ved et tastetrykk også ta i mot Bitcoin.

Relatert innhold

«NOK er stengt», god påske

Banker mener de er teknologiselskap og satser på fintech, men klarer fortsatt ikke flytte penger på helligdager.

Vipps sviktet da behovet var størst – hva om det hadde skjedd i en krig eller krise?

Vi er i trøbbel fordi Vipps er gammel teknologi pakket inn i det norske flagg og en oransje emoji.