Bilde av JESHOOTS.com fra Pexels

Rekorder

Gjennom hele 2020 har utviklingen innen DeFi sektoren skapt store overskrifter. Det har vært rekorder med låste verdier i smartkontrakter, og herav rekordstore utlån. Det har vært renter som gjennom innovative yield farming produkter har overgått 1000%.

Uniswap/Sushiswap

Da den største børsaktørene innen desentralisert omsetning ble kopiert, forsvant store deler av volumet over natten, i en migrering. Slik er risikoen med open source. heldigvis kunne prosjektet utgi sin egen token, og kopiere kopiereren, som nå er verdt mer enn begge prosjektene før overføringen. Vi lever i spennende tider.

Lån penger på kunsten din

I dag kunne vi lese at du nå kan låne krypto på dine non-fungible tokens. Hvis du eier digital kunst, kan du deponere rettighetstoken på din kunst i en smartkontrakt, og låne ether. Når skjøtet på din bolig ligger på blokkjeden, kan du bytte lån ved et klikk. Renten? Det bestemmer massen av mennesker som tilbyr lån. Her snakker vi en virkelig crowdsourcing av kapital og kapitalbehov.

Utfordringene

Vi ser konturene av en ny finansiell verden, som er grenseløs og effektiv. Men det er skjær i sjøen. Gasprisene på Ethereum er historisk høye. Det hindrer effektive transaksjoner, og mange frykter at hele nettverket klogger opp igjen.

Løsningen i følge flere aktører er såkalt Layer 2 solutions. Et nytt lag som tar sikte på å gjøre omsetningen off-chain, med sikkerheten til en on-chain transaksjon. Akkurat som Lightning Network på Bitcoin, som også har kommet langt i utviklingen.

Vi har sett denne filmen før

Det høres fornuftig ut. Lage et nytt lag på toppen av hovedkjeden, for å tilby billige og raske transaksjoner. Men her kom Jon Ramvi med formanende ord tidligere i uken.

Han sier at Layer 2 og Lighting, vil låse aktørene inn i nye siloer, som er vekstdempende for industrien som helhet. hvis det oppstar flere titalls effektive andrelags protokoller du ikke kan flytte midler enkelt mellom, såkalt interoperabilitet, så låses mye av omsetningen i effektive monopoler i vertikaler.

Da kan blockchain industrien ende opp som Facebook, Google, Amazon og Apple. Godt tilbud, eid av noen få.

Relatert innhold

«NOK er stengt», god påske

Banker mener de er teknologiselskap og satser på fintech, men klarer fortsatt ikke flytte penger på helligdager.

Vipps sviktet da behovet var størst – hva om det hadde skjedd i en krig eller krise?

Vi er i trøbbel fordi Vipps er gammel teknologi pakket inn i det norske flagg og en oransje emoji.