Hjem  »  Meninger  »  Når kjeft er hva bankene fortjener

Når kjeft er hva bankene fortjener

Sylvia Johnsen
calendar 24,april 2019

Bankene hevder de mangler systemer

Aksept fra myndighetene gjør ingen forskjell for Sparebanken Sogn og Fjordane, som skriver i avslaget på søknad om bedriftskonto til en bitcoinhandler:

Banken har i dag ikkje system som set oss i stand til å gjennomføre kundekontroll og følgje transaksjonane slik vi er pålagt etter kvitvaskingsreglane.

Bekjempelse av hvitvasking er spesielt viktig for rapporteringspliktige. Derfor er det oppsiktsvekkende at banken sier at de ikke kan gjennomføre kundekontroll. Sentralt i arbeidet er rutiner for Kjenn-Din-Kunde (KYC)..

Finans Norge stiller seg bak sine egne

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge har stor forståelse for banken og finner det nok ikke  merkelig at Sparebanken Sogn og Fjordane oppgir at de ikke klarer oppdraget i hvitvaskingsloven.

Bloggen “Når kjeft er det eneste du kan oppnå” (22.03.2018) forsøker å tromme opp sympati på et område i banken de har gode grunner og ville glemme. Staavi peker på de mange tusen MT-rapportene (mistenkelige transaksjoner) finansnæringen leverer hvert år til politiet. Når kryptovaluta var i en boble 2017 og prisene økte tretusen prosent gikk det rapporter om kunder som handlet bitcoin, og mange fikk spørsmål om hvor de tjente penger. Bankene likte bare ikke svaret.

Politiet etterforsker lovbrudd, og alle plikter å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering, sende inn egne MT-rapporter hvis det er påkrevd, for uansett hva Finans Norge måtte mene er lovverket demokratisk.

Bankene går lengre enn lovverket

Bankene later som om hvitvaskingsloven er deres eksklusive ansvar, og tviholder på den lille flik Finansavtaleloven §14 åpner når banker kan avvise kunder hvis det foreligger saklig grunn. Dulge antydninger og skumle trusselbilder lar bankene slippe å stå til rette for systematiske lovbrudd.  

Sparebanken Sogn og Fjordane mener de har et ansvar å følge pengestrømmer fra kunden til kundens kunde, og Staavi antyder det samme. Problemet er at ingen myndigheter, og heller ikke det internasjonale organet for bekjemping av økonomisk kriminalitet, FATF, krever det. Bankene later som de er forventet å rapportere alle transaksjoner i verden, når de ville komme langt hvis de klarte å rapportere sine egne.

Finansnæringen skal kjenne sine kunder og deres transaksjoner så godt at man skal kunne oppdage mistenkelige transaksjoner. Det betyr at de må reagere når en pensjonert kvinnelig lærer fra Moskva er utgangspunkt for pengeoverføringer på hundrevis av millioner.  

Ulovlig boikott?

Sparebanken Sogn og Fjordane blir saksøkt. En historisk og unik bransjeboikott av bitcoin skaper de merkeligste begrunnelser, alt for å skjule at norsk finansnæring bryter loven og driver politikk på ryggen til kunder.

Regjeringen har levert Europas strengeste regler for vekslings- og oppbevaringstjenester i virtuell valuta. Kun fem bedrifter har blitt godkjent siden fristen for å registrere virksomheten i Finanstilsynet 15 januar 2019. En av dem er Sturle Sundes enkeltmannsforetak.

Da Sunde bitmynthandel ble godkjent som vekslingstjeneste for virtuell valuta, skrev Finanstilsynet:

– Som registrert veksler av virtuell valuta er virksomheten nå underlagt tilsyn, og Finanstilsynet forventer at driften skjer over bedriftskonto der alle transaksjoner har tilknytning eksklusivt til virksomheten. Vi forutsetter at slik konto etableres snarlig etter registrering.

I innstilling til den nye hvitvaskingsloven uttalte en samlet finanskomité:

Komiteen er på det reine med at alle borgarar i eit moderne samfunn både har trong til og rett til bankkonto. Bankane sitt høve til å avvise kundeforhold bør vere svært avgrensa og må vere ein utveg som kjem på tale fyrst når andre tiltak er uttømde.

Saksøker egen bank

Jeg unner ingen skjebnen å måtte saksøke banken, de har de beste advokatene, høy grad av tillit, fortjent og ufortjent, og bunnløse pengekister. Når Sparebank Sogn og Fjordane blir saksøkt etter fem år trenering, er det siste utvei  for Sunde (03.04.2019). Han møter banker følelsesmessig avstumpet fra omfanget av sin egen forbrytelse.

Back