Hjem  »  Meninger  »  «NOK er stengt», god påske

«NOK er stengt», god påske

Fredrik Haga
calendar 14,april 2019

I dag fikk jeg en god påske-mail fra banken min. De ønsket meg, ikke overraskende, en god påske. Det mailen egentlig handler om er «Betalingsfrister for Påsken». Jeg blir for eksempel informert om at «NOK er stengt» enkelte dager. Om jeg sender penger 18. april så vil bokføringen skje 23. april, fem hele dager senere. Med andre ord tar det banken min, hvis oppgave er å lagre og flytte penger, 1,3% av et år å flytte penger fra A til B. God påske, ja.

Infrastrukturen er for dårlig

For rene teknologibedrifter er det en ting man snakker veldig mye om; hvilket problem løser du for kundene dine? En stor svakhet ved dagens bankinfrastruktur er at den ikke er spesielt godt rigget til å løse problemet kundene egentlig vil ha løst; å flytte verdi fra A til B. Som bruker bryr det meg midt på ryggen om mottakeren min har DNB, Nordea eller HSBC. For infrastrukturen som skal løse problemet for meg er dette av stor betydning. Det er mye lettere for Nordea å flytte penger internt mellom Nordea-kontoer, enn det er å flytte penger til HSBC.

Åpne blockchains er bedre

Noe av grunnen til at åpne blockchains er så spennende er at de takler problemet brukeren vil ha løst på en mer meningsfylte måte. I stede for at hver eneste bank i hele verden må forvalte sin egen bokføring og deretter få dette til å snakke sammen så har en blockchain én hovedbok og det er det hele. Problem løst. Vi slipper tusenvis av uavhengige systemer fra forrige århundre som er lappet sammen med duct tape og superlim. Fasiten for hvem som eier hva finnes på én globalt delt hovedbok.

Ny teknologi bryter opp tjenester

På dette tidspunktet vil sikkert din lokale bankmann si joda, men banken tilbyr jo også en hel rekke andre ting som for eksempel boliglån. Det er selvfølgelig riktig, men teknologiske revolusjoner har det med å dele opp pakker med produkter som en tidligere ikke kunne skille. Før var det selvfølgelig med en annonse i Aftenposten at du solgt sykkelen din. Nå gjør du det heller på FINN. Du har fått et bedre produkt og det har kostet Aftenposten en stor del av sine tidligere inntekter. Akkurat på samme måte kan en se for seg at all form for bokføring av penger og verdiobjekter gjøres på åpne blockchains, mens banken bare tilbyr deg lån uten å eie infrastrukturen for bokføring. Det vil være dårlig for bunnlinjen til banken og bra for sluttbrukeren som får problemet sitt løst på en bedre måte. 

Satser på teknologi, men sliter med å levere

Bankene roper ut at de er teknologibedrifter, omfavner startups, #fintech og så videre. Samtidig bruker de 1,3% av et år på å løse det som burde være en veldig lett oppgave; flytte penger mellom kontoer. Banken er for øvrig ikke den eneste som har hilst meg god påske med en påminnelse om hvor begrenset tjenesten deres er. Posten minner meg også på «Sendefrister for ferien». Heldigvis har jeg nå internett, som ikke gir meg beskjed om at «informasjonsflytting er nå stengt på helligdager». Interessant nok kom ikke denne meldingen med en postmann til min fysiske postkasse. En annen infrastruktur løste problemet på en bedre måte, selv for Posten.

Back