Shutterstock

Bitcoin blir i all hovedsak diskutert fra ett investeringsperspektiv. Ikke bare er det dørgende kjedelig å lese side opp og side ned om Bitcoin sine reiser både nord, sør og bortover – det er også ett narrativ som er for smalt. Hva Bitcoin handles til i dag, eller når de første eplene høstes langs Vestlandets fjorder, er totalt uinteressant.

Hvordan Bitcoin har potensialet til å endre noen etablerte fortellinger, samt innlemme ca. 1,7 milliarder mennesker, som i dag står utenfor de tradisjonelle finansielle systemer – det er interessant. 

De kom, de så, de tapte

Det har ikke gått lang tid siden de berømte Reddit aktivistene fylte nyhetsbildet. Mange tjente sikkert gode penger, samtidig som de fikk muligheten til å vise langfingeren til Wall. St. I begynnelsen, var vi kanskje flere som naivt trodde at dette var starten på en demokratisering av finansmarkedene.

En revolusjon fra massene, som endelig klarte å samle både krefter, kapital og intellekt, for å kjempe mot den finansielle verdenseliten. I ettertid står det ganske tydelig, hvem som tjente mest penger. Det er ingen store overraskelser i vente. Det gjorde de som alltid tjener mest penger; medienettverkene og de finansielle nettverkene. Media gjennom overskrifter og klikks.

De finansielle på den måten de liker det best, avgifter på transaksjoner som de fasiliterer. Mens det hele stod på, ble det meget tydelig, at Reddit investorene spilte ett spill, hvor motstanderen også var dommer over hvilke regler som skulle gjelde underveis.

En annen ting som også ble meget tydelig, var at aksjemarkedene, som mange tenker handler om verdien på selskaper, i all offentlighet viste oss, at de handler ikke om det overhodet. De handler om størrelsen på veddemål for eller imot. Ben Hunt beskriver det nydelig i artikkelen «Hunger Games», som jeg her parafraserer til å passe på norsk; 

«Det som skjedde, er akkurat det samme som om en haug med Sogndal supportere, før en kamp mot Real Madrid, fant ut av at hvis nok av oss slår oss sammen, og vedder på at Sogndal slår Real Madrid, så er det DET som kommer til å skje». 

Vi er alle enige om at det høres relativt klin kokos ut? Men, det var akkurat det som skjedde. For i aksjemarkedene er det nettopp veddemålet som er selve spillet – og om du ikke har voldsomt dype lommer, vinner du aldri. 

Personlig satt jeg på sidelinjen med hodet i hendene. For første gang kunne jeg faktisk spå den nære fremtid med overraskende stor nøyaktighet – og i dag er det stort sett like mange forumposter fra mennesker som har tapt alt, som det var forumposter om Wall Streets undergang. For Wall Street var det bare en irriterende flue i vinduet – og du vet hva som skjer med flua, når du bestemmer deg for at nok er nok.

Det har heller ikke blitt skrevet mange spaltemeter om alle aktørene på Wall Street som både kan lese og vet hva Reddit er. Stille og rolig, før «revolusjonens» basun lød, bygde de store longposisjoner som de dumpa i fanget på idealistene. Det har garantert blitt ledd så tårene trillet i noen skyskrapere på Manhattan. 

Vil du fortsatt spille? 

Aksjemarkedene har representerer stort sett den eneste arenaen for vanlige mennesker å investere sine hardt opptjente penger, med håp om at de over tid skal vokse. Våre begrensinger som spiller i den arenaen, har derimot blitt meget tydelige. Det, om noe, har Reddit aktivistene klart å vise oss. Vi vil for alltid være dumme penger, i ett spill hvor smarte penger sitter med kontrollen, stemmeretten, regelutformingen, strategien og gjennomføringskraften.

Bitcoin representerer noe annet. Ikke bare som investering, men som idé. Og det er ideen som er mest interessant, ikke prisutviklingen. Om adopsjonen av Bitcoin fortsetter å øke, vil Bitcoin med stor sannsynlighet påvirke den sentraliserte historien vi automatisk blir lært, og automatisk forteller videre. Bitcoin er ikke historien om noe vi nødvendigvis trenger. Bitcoin er definitivt historien om alt vi IKKE trenger. 

For trenger vi som mennesker en finansiell elite? En elite som styrer og steller, og opp til flere ganger i løpet av historien på egenhånd har lagt verdensøkonomien i ruiner? Blir det helt Armageddon om vi får sende verdier når vi vil og ikke til fastlagte tider og dager? Har vi store behov for å vente noen dager før en transaksjon går igjennom? Er det en bærende bjelke i verdenssamfunnet at noen må tjene penger på at jeg sender noen tusenlapper til en gammel onkel i Jemen? Trenger alt som er «virkelig» en kontorbygning på Skøyen? Hva med ett finanssystem som er hermetisk lukket for ca. 1,7 milliarder mennesker, er det en essensiell nødvendighet?

Hva med så mye sentralisert makt, at regnskaper, transaksjoner og registre forfalskes og manipuleres hver dag? Blir verden ett dårligere sted om dette forsvinner? Må vi ha mellomledd i stort sett alle monetære prosesser, om ikke går alt rett ad dundas? Kan vi ikke leve uten narrativer fra sentraliserte teknologiselskaper og myndigheter, fordi verden er alt for kompleks til at vi kan gjøre ett forsøk på å forstå den selv? Trenger vi ett pengesirkus, som hver dag gjør sitt beste for at lønnen vår skal bli mindre verdt, for å holde liv i spillet som du uansett aldri kan vinne? Trenger vi ett system som gjør det mulig for de som står nærmest seddelpressene, og investere pengene før verdien devalueres, mens sparepengene dine forvitrer med ca. 2% årlig på en bankkonto med negativ rente? Henger verdens helsetilstand på skuldrene av dette? Om du finner argumenter som mener ja, så må det samtidig oppstå en erkjennelse som gjør en smule vondt. 

Vi er forskjellige som mennesker. Noen tenner på Bitcoin sin prosentuelle avkastning målt over de årene den har eksistert. Andre tenner på Bitcoin som en utfordrer til en vel etablert fortelling. Det er selvfølgelig de som ikke tenner i det heletatt – og der har jeg i økende grad startet å bruke ett sitat fra Satoshi Nakamoto; «If you don`t believe it, or don`t get it, I don`t have the time to try to convince you, sorry!»  

Personlig er jeg lite opptatt av hva Bitcoin koster. Jeg ser Bitcoin som monetær frihet. Jeg kan alltid være sikker på at Bitcoin ikke har stengt for dagen. Jeg kan sende den til den gamle onkelen i Jemen på 10 minutter. Jeg vet den ikke har noen myndighet, at den er hva den utgir seg for å være og at den aldri kan forandre seg – og ei heller kan den inngå fordelaktige avtaler med noen andre. Bitcoin svarer ikke til noen, holder aldri investor møter for spesielt utvalgte, tenker hverken langsiktig eller kortsiktig, driter i politikk og lar seg ikke influere. Aldri noensinne vil Bitcoin sende meg en mail å si; «beklager, har dumma meg ut, trenger mer penger, det utvanner dessverre dine verdier». 

Det beste er derimot at Bitcoin gir fullstendig blanke i hva den koster og om den gjør deg rik eller ei – og det gjelder for ALLE.    

Relatert innhold

«NOK er stengt», god påske

Banker mener de er teknologiselskap og satser på fintech, men klarer fortsatt ikke flytte penger på helligdager.

Vipps sviktet da behovet var størst – hva om det hadde skjedd i en krig eller krise?

Vi er i trøbbel fordi Vipps er gammel teknologi pakket inn i det norske flagg og en oransje emoji.