ILLUSTRATION: CHAD CROWE WSJ.COM

Skiftet er allerede i gang

podcasten denne uken snakket blokkjede utvikler Torkel Rogstad og undertegnede om selskaper som nå har begynt å kjøpe Bitcoin som en inflatorisk hedge. Torkel var nysgjerrig på når dette eventuelt måtte rapporteres, og jeg svarte at børsnoterte selskaper på rapportere hvert kvartal. Rundt midten av oktober vil vi få vite hvilke børsnoterte selskaper som har Bitcoin på balansen, slik som MicroStrategy.

Jakten på en inflatorisk hedge har foregått siden tidenes morgen. Gull har alltid vært en sikker garantist for inflasjon, da det kun finnes et begrenset antall og det kreves store ressurser for utvinne mer. Når prisgalloppen i samfunnet setter fart, sier teorien at investorene søker trygghet i knapphetsgoder, fordi de vil holde seg relativt sterke til fiat penger.

Profetene

Det er flere og flere aktører som nå hevder det samme for Bitcoin. Som alle vet vil det kun eksistere 21 millioner Bitcoins i verden, og således er det et mer absolutt knapphetsgode enn gull. I tillegg trenger du ikke å frakte kilovis av gull til lagring i en safe, men kun oppbevare din personlig nøkkel på et trygt sted.

Tyler og Cameron Winklevoss hevder i dag gjennom en bloggpost at de tror Bitcoin kan stige til $500.000 per enhet, som følge av fundamentale problemer med gull, olje og US dollars.

De baserer krisen på pengetrykking fra sentralbankene, som på et tidspunkt vil skape inflasjon. I forrige måned var kjerneinflasjonen i USA ventet 0.7%, men kom inn på 1%. Det er en bom på 50%. på estimatet.

Argumentene

I følge tvillingene er det følgende problemer som vil sette Bitcoin i et fantastisk lys ovenfor alle investorer i verden:

  • US Dollar printing fra FED. På grunn av Covid-19 har USA satt seg i rekordgjeld, med mindre innbetalinger fra skattebetalerne. Denne modellen kan ikke vare, og setter USD i kurs mot en soft-default i følge tvillingene.
  • Oljeprisen har steget, men blir også møtt med stigende produksjon. Shaledrillerne i USA er på vei tilbake, og de vil hele tiden representere et tak på prisen. I tillegg kan det bli regjeringskifte i USA til høsten, og Demokratene kommer mest sannsynlig med en “green new deal”.
  • Gull er ingen god hedge i dag, på grunn av det fysiske elementet. Du må frakte, oppbevare osv. for at det skal være en effektiv posisjon. Ligger det i et depo et sted, vil du kun ha “papirer” på at du eier gull, og hvor mye er det verdt i en krisesituasjon? I tillegg skal Elon Musk mine gull fra asteroider.

Det er kanskje for tidlig å konkludere med at Bitcoin er det perfekte hedgen mot inflasjon, men det er åpenbart at større og større krefter bringer dette temaet på banen. Da kan det nærmest bli en selvoppfyllende profeti.

Relatert innhold

«NOK er stengt», god påske

Banker mener de er teknologiselskap og satser på fintech, men klarer fortsatt ikke flytte penger på helligdager.

Vipps sviktet da behovet var størst – hva om det hadde skjedd i en krig eller krise?

Vi er i trøbbel fordi Vipps er gammel teknologi pakket inn i det norske flagg og en oransje emoji.