Photo by Nikolay Vasiliev on Unsplash

NFT er en forkortelse for det engelske uttrykket non funglible tokens. De representerer et bredt spekter av både unike fysiske og immaterielle eiendeler.

Alt fra dataspillfigurer på norske Axie Infinity, til digitale designerjoggesko fra Nike. Begge deler samleobjekter – “collectibles”.

En av fordelene med å eie en digital collectible i motsetning til en fysisk, er at en NFT inneholder spesifikk informasjon som skiller den fra alle andre.

I tillegg til dette, er de veldig enkelt verifiserbare, som for mange fysiske samleobjekter kan være et problem. Verifiserbarheten gjør at produksjon og distribusjon av uoriginale versjoner (fakes) blir meningsløst og svært lite profitabelt. Alle NFTer kan spores helt tilbake til sin aller første eier.

Har du én bitcoin, og jeg én bitcoin, så kan vi i teorien bytte disse mellom hverandre uten at det har noen betydning. Verdien er den samme. Slik er det ikke med NFTer. Ingen NFTer er identiske. Selv ikke de som eksisterer eller har opphav på samme plattform kan byttes med hverandre. Det blir som å gå opp til en tilfeldig person på Gardermoen, og spørre om dere kan bytte flybilletter. Destinasjonene er meget sannsynlig forskjellige, navnene er ikke like, og ditt fly går kanskje et par timer tidligere. Det kan ikke byttes.

Apropos flybilletter. Kanskje vi en gang i fremtiden kjøper flybilletter som en NFT programmert slik at den fungerer med blokkjeden flyselskapet bruker i sitt billettsystem? Potensialet er gigantisk.

ERC-721 og ERC-1155

Dette er såkalte Ethereum token standards. De kan forklares som protokoll-blueprints. som gjør jobben til utviklere enklere hvis de vil lage en NFT samtidig sørge for at den nye NFTen er kompatibel med resten av økosystemet som for eksempel andre børser eller NFT wallets.

ERC-721 er helt klart den protokollen som har blitt brukt mest. De mest kjente NFTene på denne plattformen er CryptoKitties. Et spill som går ut på å fostre digitale katter, for så å selge de på et marked. Historiens dyreste CryptoKitty, Dragon, ble solgt for 600ETH – $170,000 på salgstidspunktet. $979,000 nå.

Viktige egenskaper

  • En NFT er, i mangel av et bedre begrep, Ikke-interoperabel. (Non-interoperable). Det betyr at en CryptoKitty ikke kan brukes som en karakter i spillet Axie Infinity, eller motsatt.
  • Udelelige. I motsetning til kryptovaluta, kan du ikke kjøpe 0,005 av en NFT. De eksisterer kun som en hel.
  • Umulige å ødelegge. NFTer er lagret på en blokkjede ved hjelp av smartkontrakter. Følgelig er de umulige å ødelegge, fjerne, eller forfalske. Eierskap til slike tokens er også uforanderlig, noe som betyr at spillere og samlere er selvstendige eiere av sine NFTer – og ikke selskapene som laget dem. Dette står i kontrast til f.eks. å kjøpe ting som musikk fra iTunes der brukere faktisk ikke eier det de kjøper, de kjøper bare lisensen for å bruke det.
  • Verifiserbare. Som tidligere nevnt, er en av fordelene med eierskap på blokkjeder at man enkelt kan spore seg tilbake til tidligere eierskap. Helt tilbake til skaperen. Du fikk kanskje med deg at digital kunst har blitt populært? Da er det svært nyttig at man ikke trenger tredjepartsbekreftelse for å autentisere verkene.

Hvorfor er de viktige?

Grunnen til at NFTer har blitt så populære blant kryptoentusiaster og kryptoselskaper ligger i måten de revolusjonerte synergier mellom gaming og samleobjekter. Takket være blokkjede-teknologi kan både spillere og samlere bli de uforanderlige eierene av varer i spillet andre unike eiendeler, samtidig kan de tjene penger på dem. Det finnes tilogmed casinoer og temaparker i virtuelle verdener.

At kunstnere kan selge verkene sine direkte på et globalt marked og digitalt, men uten å måtte betale avgifter til et auksjonshus har vært en driver for populariteten. Man kan også programmere inn royalties i smartkontraktene slik at originalskaperen tjener en andel av videresalget.

Fra 2019 til 2020 økte markedsverdien på hele NFT markedet med 50%. Fra $210 millioner til $315 millioner. Handelsvolumet frem til januar 2021 var nesten $170 millioner.

Hvorfor har de verdi?

Det er såpass enkelt som tilbud og etterspørsel. Overnevnte egenskaper er såpass attraktive for gamere, samlere og investorer at mange er forberedt på å betale dyre dommer for en non-fungible token.