Bilde av Olya Kobruseva fra Pexels

I skrivende stund handler Bitcoin i $23.763. Forskjellige DeFi protokoller holder $16,3 milliarder, og det har blitt omsatt NFT-er for $1,7 milliarder de siste 24 timer. Mens 2020 nærmer seg slutten, har momentet omkring Bitcoin og krypto sjeldent hvert sterkere. Hva kan vi vente oss i året som kommer? 

Kryptografen har vært i kontakt med noen av de mest kjente aktørene innenfor krypto i Norge. Selv om det å finne frem krystallkula og å bli spåmann på oppfordring, er en utakknemlig oppgave, er vi glade for å kunne presentere deres tanker om året som kommer. Vi vil gjerne presisere at uttalelsene er deres personlige betraktninger, og ikke nødvendigvis representerer meningene til selskapene de er virksomme i. 

Vi stilte 2 spørsmål: 

 1. Hva er din mest kontroversielle spådom om utviklingen innen krypto i 2021?
 2. Hva tipper du Bitcoin handler den 31.12.2021? 

Torbjørn Bull Jenssen, CEO Arcane Crypto

 1. Lightning nettverket vil oppleve eksponentiell vekst og Bitcoin vil i økende grad bli brukt som et betalingsinstrument, i hovedsak backend. 
 2. 98.135 USD/BTC

Svein Ølnes, Prosjektleder IT, Vestlandsforsking

 1. Overivrige reguleringsmakter vil forby privat lagring (self-custody) av kryptovaluta. 
 2. 50.000 USD/BTC

Alexander Svanevik, Co-Founder & CEO Nansen

 1. 2021 blir året der DeFi møter fintech. På den ene siden vil krypto-selskaper som Circle, Wyre og Multis gå i møte med fintech i form av fiat-integrasjoner. På den andre siden vil etablerte aktører som Revolut og Paypal starte å eksperimentere med DeFi i form av spareprodukter og stablecoins. Krypto-purister kommer til å mislike trenden mot sentraliserte fintech-aktører, men det vil være en heftig katalysator for vekst av krypto-industrien. 
 2. 26.420 USD/BTC

Fredrik Haga, Co-Founder & CEO Dune Analytics

 1. DEX volum fortsetter å vokse, og ila året når $1.000 milliarder. Det er ca. $100 milliarder traded i 2021
 2. Tror BTC står i 200.000 USD/BTC i 2031, og hva som skjer forut for det, hverken vet jeg eller opptar meg mye.

Stig Aleksander Kjos-Mathisen, Co-Founder & CEO NBX

 1. Visa kommer til å inkludere flere stablecoins enn USDC i sitt oppgjørsnettverk. 
 2. 40.000 USD/BTC

Alexander Leonard Larsen, Co-Founder & COO Axie Infinity

 1. Blockchain spill får sitt «Angry Birds»-øyeblikk og millioner av spillere oppdager at de faktisk kan tjene penger på å spille. Dette vil revolusjonere spillbransjen og være inngangsportalen for normale brukere til kryptouniverset. 
 2. 125.000 USD/BTC

Nikolai Gobel, Co Founder & CEO Kaupang Krypto

 1. Jeg tror vi vil få en NFT-hype i Norge fra våren 2021. Det vil bli lansert et svært spennende NFT prosjekt Kaupang har utviklet ila første kvartal 2021, og jeg tror det kan føre til samlemani på NTF-er i Norge. 
 2. 42.1337 USD/BTC

Thuc T. Hoang, CEO og Co-founder MiraiEx

1. Jeg har stor tro på at DeFi og NFT på Ethereum-blockchainen har så vidt begynt. De som ikke begynner å se på hva disse områdene har å tilby av både tjenester og mulighetene som kommer til å angre! Økosystemet utvikler seg så utrolig kjapt… Og vi kommer til å se at flere og flere institusjonelle fond komme inn i krypto i løpet av året og prisen kommer til å svinge deretter (både på godt og vondt). Det er bare å holde seg fast, 2021 kommer til å bli et spennende år!

2. Sist gang jeg ble spurt om dette sa jeg bear market, selv om jeg er permabull. Så i god permabull tro, $50K for 1 bitcoin ved 31.12.2021.

Espen Malmo, VC Skyfall Ventures

 1. Vet ikke lenger hva som er kontroversielt å spå innen krypto, men jeg har stor tro på at mainstream adopsjon av spareprodukter vil ta av. Det finnes mange løsninger for dette i dag, både sentraliserte og desentraliserte, men mitt inntrykk er at dette foreløpig ikke er godt kjent for gjennomsnittsinvestoren. En driver vil være DeFi-prosjekter som lanserer enklere brukergrensesnitt for de litt mindre «tech-savvy». En annen vil være at sentraliserte aktører (exchanges og markedsplasser) vil tilby spareprodukter som kombinerer sentralisert styrte innskudds – og utlånstjenester. Utlånstjenester som er bygget på DeFi, samt staking vil bli en mer helhetlig opplevelse hvor brukeren ikke nødvendigvis har ett forhold til underliggende. Jeg synes også NFT`s knyttet til spillobjekter begynner å bli interessant, hvor Axie Infinity vel kanskje kan kategoriseres som markedsledende i dag. Så lenge man klarer å lage gode spillopplevelser som er morsomme og underholdende, vil en underliggende NTF-struktur på spillobjekter helt klart skape en tilleggs dimensjon som vil appellere til mange. Tokens som Axie Infinity Shards (AXS) og Wrapped Origin Axie (WOA) blir sånn sett spennende å følge i 2021, hvis Axie fortsetter sin gode vekst. 
 2. Jeg liker å sannsynlighetsvekte slike spådommer, da det er utrolig vanskelig å «gjette» en eksakt kurs. Tror det er rundt 15% sannsynlighet for at Bitcoin trades over 60.000 USD/BTC. 40% sannsynlighet for 40-60.000 USD/BTC. 40% sannsynlighet for 20-40.000 USD/BTC og 5% sannsynlighet for at Bitcoin trades lavere enn 20.000 USD/BTC. 

Christopher Bendiksen, Head of Research CoinShares

 1. Jeg tror faktisk det andre svaret mitt er mer kontroversielt enn det første, men det får uansett gå: Min (sannsynligvis nest) mest kontroversielle påstand er at vi neste år vil se den første sentralbanken i et land som ikke er tungt sanksjonert av USA meddele at de har tatt en bitcoinposisjon som en del av sin valutareserve. Det blir neppe en ‘viktig’ sentralbank, men det vil uansett signalisere starten på en ny fase i Bitcoin’s opptak blant verdens institusjoner. Så fort den døren er åpnet av en eller annen eventyrlysten førstemann tror jeg — akkurat som vi har sett blant bedrifter og institusjoner i år — spillteorien tilsier at flere kommer etter.
 2. Så til den virkelige kontroversen. Siden dette selvsagt er gjetningsarbeid, og vi er i lystig lag, tenker jeg vi gir full gass med glimt i øyet. Men la meg først forklare: Over de siste månedene har vi opplevd en nærmest utrolig etterspørsel for bitcoin både blant privatpersoner, børsnoterte bedrifter og større institusjoner. Med tanke på det makroøkonomiske bakteppet vi har nå ser jeg ingen grunn til at denne etterspørselen plutselig skal komme til å avta. Tvert om har jeg mye større tro på at den vil fortsette å øke. Siden begynnelsen av fjerde kvartal har vi sett netto gjennomsnittlig tilsig på ca. $250m inn i passive bitcoinprodukter hver eneste uke. Dette alene overstiger den ukentlige bitcoinproduksjonen med mer enn to ganger, og det er før vi har telt opp så mye som en eneste krone av etterspørselen som flyter inn utenfor passive produkter. Uansett hvor høyt bitcoinprisen går kan det ikke produseres flere bitcoin per uke enn det som allerede produseres. Kort forklart betyr det i praksis at den eneste måten vi kan tilfredsstille den økte etterspørselen er gjennom en drastisk reprising av bitcoin. Jeg tror dette vil føre til en ny stor prisbølge i bitcoin neste år, noe som i seg selv vil skape ny etterspørsel. Denne bølgen kan fort komme til å bli påfallende lik de tidligere bølgene vi har sett i bitcoinmarkedet, med en korresponderende mediasyklus, ‘bobletopp’ og en uunngåelig påfølgende korreksjon før vi flater ut på et høyere basisnivå. Så her kommer ‘fingern i lufta’: Nyttårsaften neste år tipper jeg treffer mer eller mindre midt i neste ‘bobletopp’. Derfor henter jeg fram stortromma og gjetter en bitcoinpris på 280.000 USD/BTC. 
Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.