Desentralisert finans

Det desentraliserte finansverktøyet Aave har i følge DeFi Pulse overtatt førsteplassen for “total value locked” (TVL) i Etherum. Aave har med sine $1,47 mrd akuratt gått forbi MakerDAO med $1,45 mrd på listen til Defi Pulse.

Aaves CEO Stani Kulechov kommenterer ledelsen med: “Reaching the highest TVL was possible due to the wide range of developers building on top of Aave who are expressing their innovation in DeFi. This innovation has sparked interest from institutions who are now dipping their toes into Aave.”

Dette er kun andre gangen et prosjekt har forbigått MakerDAO på TVL listen. Tidligere i år dro Compound forbi MakerDAO mye grunnet en Yield farming boom forårsaket av Compound sin lansering av en governance token – COMP – som igjen kan forklares som en token som gir deg stemmerett i DeFi protokollen. Compound hadde denne ledelsen fra midt i Juni til sent Juli.

For å sette disse posisjonene i kontekst, så hadde både MakerDAO og Compund rundt $480 millioner i TVL oversikten. MakerDAO har siden da mer enn doblet sin posisjon. Grunnet en nylig oppgang i interessen for DeFi, så er det nå fire firmaer med over $1mrd i TVL. MakerDAO, Aave, Compound og Curve.

Fruktbar jord

Aave (opprinnelig EthLend) ble startet som en “peer-2-peer” kryptoutlåner i 2017 med en innledende kapitaloppsamling på $16,2 millioner. Aave har etterhvert utviklet seg til den mer kollektive utlåningsmodellen som brukes idag.

Med flere og flere nye kreative yield mining miljøer kommer også flere og flere innovative og til dels ville ideer i miljøet. Aave har i følge Devin Walsh fra CoinFund i tillegg har vist seg å være ryggraden for mange prosjekter. Hun spesifiserer at spesielt Curve og Yearn Finance er avhengige av Aave. “Stablecoin deposits into either of those protocols will ultimately be deposited into Aave’s money markets. Both Yearn and Curve’s yield farming programs have contributed to the massive spike in TVL over the past few weeks and in particular over the past week,” skriver Walsh i en mail til Coindesk.

Et annet relevant prosjekt er Opium, som på lørdag annonserte at de har utviklet en “Credit default swap” (CDS) ved bruk av Aave protokollen. En CDS kan forklares som en kontrakt som forsikrer kjøperen mot at en tredjepart kan misligholde et lån. Disse var svært aktuelle i oppbyggingen til boligboblen som sprakk i USA og til dels forårsaket finanskrisen i 2008 – selv om CDSer kan fungere som et “early warning” system for markeders kredittproblemer.

Aave har annonsert en Governance token distribueringsplan, men ikke satt den aksjon enda. Så samtidig som “liquidity mining” kommer til Aave protokollen, så er det ikke grunnen til den pågående positive bølgen.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.