Dobling i 2018

I fjor ble det åpnet over 2 000 nye bitcoin-minibanker – en maskin der man kan setter inn vanlige penger og få ut bitcoin. Selv om det totale antallet fortsatt er lavt, viser dette en kraftig vekst på over 100%, til tross for at 2018 var året da kryptoboblen sprakk. I dag er det 4,243 bitcoin-minibanker over hele verden.

Anall bitcoin-minibanker globalt. Kilde: Coin ATM Radar

New York åpner opp

Innbyggere i New York får nå muligheten til å kjøpe bitcoin fra tradisjonelle minibanker med sine debetkort. Nylig fikk selskapet LibertyX tildelt en «BitLicense», som gjør at de kan tilby kjøp av bitcoin mot betaling med debetkort.

Lisensen gir LibertyX, som ett av få selskap, regulatorisk grunnlag for drift i New York. Tidligere denne måneden fikk fintech-selskapet Robinhood Crypto tildelt en tilsvarende lisens, og tilbyr nå kjøp, salg og oppbevaring av kryptovaluta på mobil for innbyggere i New York.

Muliggjør lokal bitcoin-veksling

LibertyX er en leverandør av bitcoin-betalingstjenester og åpnet sin første bitcoin-minibank i 2014. Selskapet har siden den gang satt opp tusenvis av betalingsløsninger for bitcoin i butikker over hele USA.

I 2018 signerte LibertyX et partnerskap med Genmega, som er en tradisjonell minibank-aktør, for å tilby bitcoin-veksling i deres minibanker. Dette samarbeidet har gjort bitcoin tilgjengelig på over 100 000 minibanker.

Brukere som oppretter en LibertyX konto via deres mobilapp, kan nå bruke et vanlig debetkort til å kjøpe Bitcoin for inntil 3 000 dollar per dag fra disse minibankene.

Bitcoin i matbutikken

I midten av januar inngikk et annet amerikanske selskapet, Coinme, et samarbeid med Coinstar. Coinstar har mer enn 20 000 vanlige vekslingsautomater i amerikanske matbutikker. Det nye samarbeidet gjør at det nå også er mulig å veksle til bitcoin i på disse automatene.

Global trend

Det er ikke bare gjennom klassiske minibanker at bitcoin nå kan kjøpes. I følge Coin ATM Radar finnes det over 143,000 vekslingstjenester for bitcoin verden over.

I Frankrike skal det bli mulig å kjøpe bitcoin-gavekort i over 3,000 tobakksbutikker. Et samarbeid med den lokale startupen Keplerk lar videre de som har kjøpt gavekort, konvertere disse til bitcoin.

Hvis en tilsvarende løsning rulles ut i Frankrikes mer enn 25,000 tobakksbutikker, vil det øke tilgjengelighet til Bitcoin betraktelig.

Også i Sveits er det mulig å kjøpe bitcoin på overraskende steder. For eksempel på 1,350 billettautomater for tog, noe som er vesentlig mer enn de 46 dedikerte bitcoin-minibankene i landet. Dette illustrerer det store potensialet som ligger i å implementere bitcoin-veksling i eksisterende løsninger, snarere enn å bygge helt nye fra bunn.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.