Gjør kraftige finansielle tiltak enklere

Bank of America (BoA) mener i en rapport fra 31. mars at Central Bank Digital Currencies (CBDCs) – (Digitale Sentralbankpenger (DSP) på norsk) kan fasilitere for enklere finansiell stimulans i form av direkte pengeinnskytninger til privatpersoner, samtidig som det kan øke inflasjonen. Sagt litt enklere: BoA mener amerikanske “stimulus checks” kan bli utbetalt i DSP. Coindesk var første til å rapportere.

“CBDCs could boost the future transmission of monetary and fiscal stimulus.”

Nevner ikke Bitcoin

Selv om rapporten ikke nevner Bitcoin direkte, kan analysen gjennomført i rapporten vise hvordan lands adopsjon av DSP indirekte kan skape ekstra etterspørsel etter verdens største kryptovaluta som en inflasjonshedge.

BoA-rapporten, med tittelen “Digital Love: Central Bank Digital Currency,” forklarte fordelene med DSP, inkludert potensialet for å øke hastigheten på innenlandske og internasjonale betalingssystemer, samtidig som kostnadene senkes.

Disse fordelene kan gjøre det lettere for regjeringer og sentralbanker å distribuere stimulisjekker, ifølge rapporten.

Kan gjøre det enklere for vanskeligstilte befolkninger

Rapporten hevder videre at DSP representerer neste nivå for sentralbankstimulans, og kan fungere som en kraftig politisk kanal for stimulikontroller, nødlånprogrammer, og induserer en kraftigere, mer direkte valutainnskyting. Utviklingen av sentralbankens digitale valutaer vil sannsynligvis øke inflasjonsforventningene, og øke saken for inflasjonsaktiva i 2020-årene.

“Forstyrrelser fra kryptovaluta øker presset mot sentralbanker for å sikre sin rolle som det dominerende middelet i betalingsoppgjør, og deres evne til å ha tilsyn med bankene og føre pengepolitikk,” skriver Bank of America.

Digitale valutaer utstedt av sentralbanker kan også, ifølge rapporten, gi vanskeligstilte befolkninger større tilgang til finansielle tjenester uten bankformidling.

DSP kan også fremskynde distribueringen av rettet finansielle stimuli. For eksempel ble mange av FEDs nylige pandemikredittprogrammer hemmet av juridiske og logistiske problemer, inkludert Main Street Lending Program, som kun har distribuert $31 milliarder av de $600 milliardene de har autorisasjon til.

Eksistensen av DSP ville sannsynligvis ha tillatt enklere design og tilrettelagt for målrettet utvidelse av kreditt. I samarbeid med skattemyndigheter kan stimulans med DSP tilpasses svært nøyaktig, og mer tilpasset den enkeltes situasjon. Dette i motsetning til brede finanspolitiske tiltak som de nylige stimulansjekkene på minst $ 1,400 som ble utstedt av det amerikanske statskassen, regjeringer kan kreditere mindre beløp til bestemte befolkninger eller næringer for å oppnå sine politiske mål.

Ofrer personvern

Rapporten viser imidlertid også potensielle ulemper. Regjeringer vil med disse fordelene, også kunne få tilgang til privatpersons utgiftsdata.

Det er også en utpressende effekt: “DSPer kan kunne konkurrere med banker og andre finansielle eiendeler ved å tilby et annet alternativ for å lagre verdi, redusere billig innskuddsfinansiering for banker og redusere marginer på finansielle eiendeler.

Bank of America forventer at utviklingen av CBDC vil øke inflasjonsforventningene, noe som kommer til å øke frekvensen av nye inflasjonsmotvirkende aktiva de neste årene.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.