Bitcoin har tredoblet seg i verdi siden mars, samtidig som investorer og spekulanter plasserer seg for at kryptovalutaen vil fortsette å stige blant rekordlave statsobligasjonsrenter. Bilde: JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/ZUMA PRESS

Markedsboomen som presset aksjer, obligasjoner og råvarer til sin beste kombinerte fire måneders oppgang på flere tiår har funnet veien til den mest beryktede ustabile og spekulative eiendelen på planeten: bitcoin.

Etter å ha handlet flatt i flere måneder, steg bitcoin så høyt som 12 100 dollar søndag 2. August fra rundt 9 100 dollar i begynnelsen av juli, og utvidet gevinsten for 2020 til 65 %.

Selv om volatilitet ikke er noe nytt for bitcoin, har den siste oppgangen kommet brått. Siden den økte i en voldsom boom i 2017, har bitcoin og andre kryptovalutaer i stor grad flydd under radaren. I mellomtiden har selskaper inkludert Facebook Inc. og sentralbanker fått mesteparten av oppmerksomheten ettersom de har begynt å lage sine egne digitale valutaer. Det har endret seg siden markedene krasjet i mars. Federal Reserve har gått inn med flere milliarder dollar i støtte for å hjelpe kapitalmarkedene under coronavirus-pandemien, og presset avkastningen på statsobligasjoner til å rekordlave priser og tvinge investorer til å se etter avkastning andre steder.

«Folk henger seg på momentet,» sier Mati Greenspan, en kryptoinvestor som publiserer Quantum Economics-nyhetsbrevet. «Hele kryptomarkedet er et mikrokosmos av alt som skjer i aksjemarkedet.»

Det momentet har drevet opp prisen på eiendeler over hele linjen de siste fire månedene. S&P 500 steg med 27 %, S&P GSCI-råvareindeksen klatret 33 % og Bloomberg Barclays amerikanske Aggregate Bond Index la til 3,3 %. Det er den beste kombinerte fire måneders oppgangen for disse indeksene siden 1976.

Likevel ser disse økningene alle blek ut ved siden av bitcoin. Siden den traff sin egen nylige bunn 13. mars på 3867 dollar, har bitcoin tredoblet seg i pris. Selv om noen investorer spådde at bitcoin ville snu om på global finans og erstatte dollaren, har den ennå ikke fremstått som et mainstream-pengesystem og handles fortsatt godt under prisen ved slutten av 2017 da den nærmet seg 20 000 dollar. Det har imidlertid blitt et frodig felt for spekulanter og de som liker volatilitet.

Kryptorally

Bitcoin har overgått gevinstene i tradisjonelle kapitalmarkeder, men ligger likevel bak kryptovalutaen ether.

Kilder: CoinDesk (bitcoin); FactSet (futures, indekser); Kraken (ether)

Spekulanter satser på at bitcoinprisene vil fortsette å stige av mange av de samme grunnene eiendeler som gull og aksjer stiger: en svak global økonomi som tvinger inngrep fra sentralbankene, fallende renter og fall i dollar.

Flat etterspørsel

Bitcoins daglige transaksjonsvolum har sjeldent steget over 350 000.

Kilde: Blockchain.com

Volatiliteten og potensialet for større gevinster gjør bitcoin mer tiltrekkende for noen investorer, og penger fra tradisjonelle markeder finner veien inn i kryptovaluta. I andre kvartal satte investorer rundt 900 millioner dollar i kryptofond som drives av Grayscale Investments LLC, som tilbyr investeringsfond fokusert på kryptovalutaer. Omtrent 57 % av investorene er nye, opplyser selskapet.

De selger en rekke fond, inkludert Grayscale Bitcoin Trust, som er det største. Selv om det er lite sammenlignet med tradisjonelle ETF-er, økte den nylige tilstrømningen den totale forvaltningskapitalen til om lag 4 milliarder dollar.

Den andre driveren for den siste oppgangen til bitcoin er en økende trend innen selve kryptosektoren, en økning i handel som har blitt muliggjort av en rekke nye spesialiserte apper. Med kallenavnet «DeFi», for desentralisert finans, tilbyr disse appene og tjenestene i hovedsak å låne, låne ut og handle kryptovaluta. De har gitt tradere mer ammunisjon til å utnytte og plassere stadig mer risikable, og potensielt lukrative, opsjoner og arbitrasjehandler på en rekke kryptovalutaer.

Det har vært en økning av selskaper som tilbyr disse tjenestene. De fleste opererer over Ethereum-nettverket, der den interne kryptovalutaen, ether, har steget til 344 dollar. Den er opp mer enn 150 % hittil i år, og 287 % fra bunnen på 89 dollar 13. mars, noe som overgår bitcoins oppgang.

Liten endring

Sammenlignet med den totale verdien av andre store kryptovalutaer, er DeFi en liten del av sektoren.

Kilde: Messari

I motsetning til andre gode ideer i sektoren, er DeFi-tjenester allerede i gang og samhandler med kunder. De kan til slutt være grunnlaget for en rekke alternative finansielle tjenester, sier Eric Turner, en analytiker ved forskningsfirmaet Messari.

Men eiendelene i DeFi-applikasjonene er fremdeles en liten del av den samlede sektoren. Messari anslår at det er om lag 4,1 milliarder dollar i eiendeler innenfor DeFi-applikasjonene, bare rundt 1,5 % av kryptomarkedets totale markedsverdi på 283 milliarder dollar. Bitcoin utgjør mer enn 200 milliarder dollar av den totale markedsverdien.

Og det er ikke åpenbart at DeFi trekker en betydelig mengde nye interessenter til sektoren. Antallet daglige transaksjoner på bitcoin blokkjeden har sjeldent oversteg 350 000 på noe tidspunkt det siste året. Hvis det er tilfelle, kan dette være at kryptosektoren igjen bare snurrer hjulene.

«Det er ingenting som skriker til meg at det er en haug med nye mennesker,» sier Beatrice O’Carroll, en av grunnleggerne av over-the-counter tradingselskapet Reciprocity Trading.

Opprinnelig publisert på The Wall Street Journal

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.