Bitcoins andel av den totale markedsverdien til kryptovaluta er på en nedgående trend. I løpet av de siste 24 timene har andelen sunket over ett prosentpoeng, og vi ser nå nivåer ned mot under 50%. Sist vi så et slikt nivå, stod det juli 2018 i kalenderen.

BTC som del av total krypto-markedsverdi de siste 5 månedene.

At én asset står for halvparten av et markeds totale verdi er i seg selv ganske utrolig, men Bitcoin har som grafen viser dominert markedsverdien til kryptovaluta det siste halve året, med nivåer opp i mot svimlende 74% rundt årsskiftet.

Nedgangen har uten tvil blitt drevet av Ethers prisoppgang, som i skrivende stund setter nye prisrekorder, mye grunnet den bakomliggende EIP 1559 oppgraderingen. Det er i tillegg glade dager for andre altcoins. XRP handles for eksempel på nivåer over $1,5 for første gang på over tre år.

ETH/USD siste fem dagene

Priskorreksjon

Det hjelper heller ikke på dominansen at Bitcoin om dagen opplever en priskorreksjon ned til $55,000 – nivået, etter å ha satt ny prisrekord i forrige uke.

BTC/USD siste fem dagene

Vil historien gjenta seg?

Legger man historiske argumenter til grunn, så har man tidligere sett at når Bitcoindominansen går under 50%, er dette starten på en “altcoin season” – som regel ført an av Ethereum (ETH). Dette var tilfelle både i midten av 2017, og i begynnelsen av 2018. Her kan man trekke frem rekordvolumet hos Uniswap og Pancakeswap, som Kryptografen skrev om igår.

Maktendringen i markedet kan altså tilrettelegge for et bullrun i altcoins med raske gevinster og nye topper, etterfulgt av en cooldown hvor Bitcoin tar igjen tapt terreng.

Dog er det begrenset hvor mye man kan vektlegge historiske analyser – spesielt med et så “ungt” monetært fenomen som kryptovaluta, så det gjenstår å se om historien vil gjenta seg.

Morroa over for Dogecoin

Siste tids stjerne i altcoinverden, Dogecoin, har – i motsetning til Ethereum-nettverket, de siste dagene opplevde en korreksjon på ca. 40% ned fra rekordnivåer opp i mot $0,45 for noen dager siden. I skrivende stund handles meme-coinen til nivåer rundt $0,28.

Kryptografen nyhetsbrev