Økokrim presiserer at alle som mottar bitcoin fra denne adressen vil være medskyldige i heleri eller svindel. Dette er første gangen vi har sett myndighetsorganer gå ut med en slik advarsel. I følge Økokrim vil de ligge i forkant av utviklingen, slik at ingen uskyldige eller skyldige tredjeparter kan påberope seg at de ikke visste at dette var stjålne bitcoin.

Verdiene på adressen stammer fra en NAV svindel knyttet til koronastøtte. To menn har urettmessig krevd den norske stat for 1.7 millioner kroner, og kjøpt bitcoin for pengene, trolig for å hindre beslag fra politiet. 

Bitcoinekspert Torkel Rogstad har vært i media tidligere i forbindelsen med Tom Hagen saken, der han på basis av et screenshot på Dagsrevyen identifiserte kontoene til de antatte kidnapperne og politiet, og kunne således lese hele meldingsutvekslingen. I dag har Kryptografen tatt en prat med Torkel om Økokrim sin advarsel.

Hvorfor går politet ut slik? 

– Med bitcoin hjelper det ikke med en ransakningsordre, hvis du ikke har tilgang til de private nøklene. Politiet kan sende frysordre til bankkontoer, og bankkontoen blir frosset på minuttet, men det går ikke med bitcoin.

– Jeg vil anta at årsakene til at svindlerne kjøpte bitcoin, var for å hindre beslagleggelse. I tillegg må vi ikke glemme at bitcoin er svært lett omsettelig, har kort settlement tid, og kan selges globalt døgnet rundt. 

Hvem var meldingen ment for?

– De norske bitcoinvekslerne og børsene. Vi har 4 regulerte børser med OK volum i Norge, og en del mindre vekslere som gjør dette privat. Jeg antar at alle disse har fått med seg Økokrim sin oppfordring, så det blir ikke lett å veksle disse bitcoinene til norske kroner.

Hva skjer med de utenlandske børsene? 

– Det kan godt være at dette også går til Interpol, slik at de koordinerer det globalt. Jeg tror ikke vi skal anta at politiet ikke har slike verktøy i 2020. Til tross for dette, finnes det både store og små børser som opererer i en regulatorisk gråsone, der de vil kunne veksle eller mixe dette til andre kryptovalutaer, og til slutt amerikanske dollar.

– Årsaken til at de bør mixe først, er at alle børser og markedsplasser som tilbyr dollarveksling, berører amerikansk lovgivning om pengeveksling og befinner seg dermed midt i det strengeste finansregelverket i verden. Designet for å hindre svindel, korrupsjon og terrorfinansiering. 

Hva betyr å “mixe”? 

– Det finnes ulike mixers, som kutter historikken på coinsene dine. Enkelt forklart kan du sammenligne det med en krukke der 100 personer legger oppi en tohundrelapp, og så trekker de en tohundrelapp ut igjen. Mest sannsynlig er det ikke din opprinnelige tohundrelapp, men du får tilbake samme verdi som du puttet oppi krukken. 

Hvordan kan publikum følge med på transaksjonen? 

– De kan bruke en gratis blokkutforsker. Jeg bruker for eksempel Blockstream.Info, Der møter du møter du et søkefelt hvor du kan putte inn hvilken som helst btc adresse og du får du vite all historisk og hva som står der. 

– For å sjekke opprinnelsen, og eventuelt hvor de kjøpte bitcoinsene, finnes det kommersielle analyseverktøy som for eksempel Chainanalysis. Dette koster et par tusen dollar i måneden.

Er dette starten på en ny trend hos kriminelle ? 

– Det vil ikke overraske meg om vi ser flere slike tilfeller, der svindlere eller utpresserer gjemmer utbytte av kriminelle handling i bitcoin. Kanskje denne saken har satt en slags skurkepresidens i Norge.

Kommer du til å følge med på denne kontoen?

– Kanksje jeg skal gjøre det. På Bluewallet kan jeg for eksempel legge inn overvåkningsadresser og få push varsel hvis bitcoin flytter seg ut av adressen.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.