Personlig ansvarlig for kundenes kryptovaluta

Coindesk meldte forrige uke at den kanadiske krypto-børsen, QuadrigaCX, har mistet tilgang til store deler av kundenes kryptovaluta. Det var grunnleggeren selv som var ansvar for lagring av kundenes kryptovaluta.

Cotten gikk overraskende bort 9.desember i fjor, og børsen har siden den tid gjort alt de kan for å finne hans personlige passord. Det var nemlig Cotten selv som overførte kundenes kryptovaluta over i trygge “cold-wallets”. Dette er offline lagringssystemer for kryptovaluta, sikret av private nøkler, som gir økt beskyttelse mot hacking og tyveri.

115 000 kunder rammet

Dokumenter fra den kanadiske retten viser at omtrent 115 000 kunder er rammet av bortgangen til grunnleggeren. Cottens enke, Jennifer Robertson, bekreftet at det totale utestående beløpet var på omtrent 190 millioner dollar. Dette var både kryptovaluta og vanlig valuta.

Krypto-børsen skal være ansvarlig for tapet av 26 500 bitcoin, 11 000 bitcoin cash, 11 000 bitcoin cash SV, 35 000 bitcoin gold, 200 000 litecoin og omtrent 430 000 ether, totalt 147 millioner dollar.

Robertson forklarer at Cotten stort sett jobbet fra sin egen PC, og at denne var kryptert. Hun har ansatt en ekspert for å hacke PC’en, men dette har dessverre vært uten suksess.

Viser viktigheten av egne wallets

Denne tragiske episoden viser hvor viktig det er at eiere av kryptovaluta tar ansvar for sine egne midler. Oppbevaring av kryptovaluta på børser er omdiskutert, i hovedsak på grunn av risiko for hacking og tyveri. Utsagnet “Not your keys, not your bitcoin” er mye brukt i krypto-miljøet, og bortgangen til Cotten er nok et eksempel på viktigheten av å ta ansvar for nøklene.

For de fleste med vanlig teknisk kompetanse vil spesialminnepinner (hardware-wallets) som Trezor og Ledger Nano være det beste alternativet. For de med begrenset teknisk kompetanse, eller de som skal holde store summer i krypto og kun har vanlig teknisk kompetanse, vil det kunne være tryggere å la en børs oppbevare nøklene for en. Det er i så fall viktig å bruke en veletablert, regulert og anerkjent børs som f.eks. Coinbase.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.