Brian Armstrong grunnlegger og daglig leder av Coinbase. Foto tatt av Winni Wintermeyer for Fortune

Coinbase, en av de største kryptovaluta-børsene, annonserte 19. februar at de hadde kjøpt opp blokkjede-sporingsselskapet Neutrino. Ifølge Coinbase sin egen direktør for prosjektering og produkt, Varun Srinivasan, var anskaffelsen viktig. Dette ettersom Coinbase jobber med regulerende myndigheter i ulike land for å kunne tilby nye verdiobjekter. Videre la han til at Neutrino kan hjelpe Coinbase med å identifisere hvilke nye tokens som stiger i verdi og får økt fotfeste.

Bakgrunn fra beryktet IT-selskap

Forrige uke kom det en artikkel i BreakerMag hvor David Z. Morris avdekket at grunnleggerene av Neutrino tidligere hadde ledet det beryktede selskapet Hacking Team. Hacking Team er et Italiensk IT selskap som har laget programvare for overvåking og spionasje, som har blitt brukt av autoritære regimer til å overvåke egne innbyggere.

The Washington post har rapportert om at Hacking Team jobbet med Saudi Arabias etterretningstjenester inntil disse drepte journalisten Jamal Khashoggi på det Saudi Arabiske konsulatet i Istanbul i fjor.

Videre har Hacking team blitt identifisert som en av fem “corporate enemies of the Internet” av Reportere uten grenser. I tillegg hra en menneskerettighetsgruppe i Toronto knyttet selskapet til det etiopiske regimets overvåking av journalister og dissidenter.

Kampanje for å slette Coinbase-kontoen

Det vakte stor misnøye i kryptovaluta-miljøet da det ble kjent at Coinbase sitt nyanskaffede selskap hadde bakgrunn fra Hacking Team. Flere brukere slettet Coinbase-kontoene sine, og det ble opprettet en egen emneknagg for dette på Twitter, #DeleteCoinbase.

Ettersom man må ha helt tom konto før man kan slette kontoen sin, oppstod det også en #DeleteCoinbaseTrustChain med en implisitt referanse til lightning trust chain. Konseptet er at Coinbase-brukere som ønsker å slette kontoen sender gjenværende mikrobeløp, som er for små til å kunne tas ut, i en kjede til hverandre innad på Coinbase. På den måten får de tømt kontoen helt slik at de kan slette den.

Selv om kampanjen har fått en del oppmerksomhet på Twitter er det ukjent hvor mange som faktisk har slettet kontoen.

Coinbase-data på avveie

Ifølge en uttalelse sendt til The Block, innrømmer Coinbase at de var kjent med koblingen mellom Hacking Team og Neutrino, men at de ikke vil unnskylde eller forsvare det Hacking Team har gjort. De påpekte imidlertid at det er viktig for Coinbase å ha kompetansen in-house, og at Neutrino sin teknologi var den beste.

Christine Sandler, Coinbase sin sjef for salg til institusjoner, opplyste i et intervju at den forrige tjenesteleverandøren til Coinbase hadde solgt brukerdata til tredjeparter. Derfor ønsket de nå å flytte denne aktiviteten in-house. Denne praksisen kan ha brutt med Coinbase sine brukeravtaler, hvor det fremkommer at brukerdata skal kunne selges videre og bare skal deles med tredjeparter for å hindre svindel og etterleve regulatorirske krav.

Coinbase gir etter for presset

Etter mye negativ omtale annonserte Coinbase sin grunnlegger og daglig leder, Brian Armstrong, at de vil si opp de som tidligere har jobbet i Haking Team. Han innrømmer at de ikke hadde gjort godt nok arbeid for å vurdere om anskaffelsen var i tråd med selskapets verdier og mål som et kryptovaluta-selskap. Videre hadde han følgende å si om saken:

We took some time to dig further into this over the past week, and together with the Neutrino team have come to an agreement: those who previously worked at Hacking Team (despite the fact that they have no current affiliation with Hacking Team), will transition out of Coinbase.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.