Unsplash

Coinbase forbereder seg på børsnotering. Torsdag 17. desember la de ifølge Coindesk inn innledende søknadsdokumenter hos det amerikanske finanstilsynet, SEC. Dette skjer kanskje lite tilfeldig kun én dag etter bitcoin traff rekordnivåer over $20,000.

Spekulasjon rundt denne annonseringen har foregått i månedsvis. Coinbase har siden oppstarten i 2012 etablert seg som den største og mest tilgjengelige kryptobørsen. I oktober 2018, ble Coinbase verdsatt til $8 milliarder. Gitt den vanvittige økningen i bitcoin-verdi siden den gang, samt den nylige IPO-boomen, forventes det at Coinbase nå vil bli verdsatt betydelig høyere.

Coinbase skriver i et blogginnlegg at “The Form S-1 is expected to become effective after the SEC completes its review process, subject to market and other conditions,”

Første steget i en lang prosess

Coinbase sier dokumentene de har arkivert er konfidensialitetsdokumenter til Securities and Exchange Commission (SEC). Det er det første formelle trinnet på den lange veien mot en børsnotering.

Coinbase har innflytelse i alle hjørner av kryptovalutaindustrien. Plattformen er et viktig knutepunkt for handel med bitcoin, og en gateway for alternative kryptovalutaer. Den institusjonelle interessen på plattformen vokser raskere enn MicroStrategys “sats pile” Coinbase har i tillegg til handelsavdelingen, et analyseteam, en stablecoin i samarbeid med Circle, en ventureselskaper-avdeling.

Alt dette appellerer godt til dagens krypto-sultne versjon av Wall Street.

IPO eller direktenotering?

Det er enda ikke kjent om Coinbase planlegger å børsnoteres gjennom en IPO eller direktenotering (DPO). Forskjellen på disse to ligger i hovedsak i at man gjennom en DPO kun gjør aksjer tilgjengelige for kjøp og salg etter noteringen. Man kan altså ikke kjøpe aksjer på forhånd som investor ved en IPO.

De første ryktene om børsnotering for Coinbase oppstod i juli 2020, da Reuters rapporterte at de hadde startet prosessen. Ukjente kilder fortalte den gangen til Reuters at Coinbase vurderte en direktenotering, istedenfor en IPO.

Dokumentene Coinbase arkiverte hos SEC er konfidensielle, så innholdet vil ikke bli offentlig før det er tre uker til selskapet planlegger å noteres.

Nyheten kommer på et spennende tidspunkt, og det blir interessant å se om det nå dukker opp flere aktører som ønsker å børsnoteres i lys av bitcoins nylige bullrun.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.