Hjem  »  Nyheter  »  Den europeiske sentralbanken starter DSP prosjektet

Den europeiske sentralbanken starter DSP prosjektet

Nicolai Qvale Fredriksen
calendar 14,juli 2021

Investigation phase

Den europeiske sentralbanken “ECB” offentliggjorde i en pressemelding onsdag 14 juli at prosjektet med å lansere digitale sentralbankpenger for hele EU sonen offisielt er lansert. Samtidig er det kun undersøkelsesfasen (Investigation phase) som er satt i sving, og denne fasen skal vare i 24 måneder. Først rapportert av Coindesk.

“It has been nine months since we published our report on a digital euro. In that time, we have carried out further analysis, sought input from citizens and professionals, and conducted some experiments, with encouraging results. All of this has led us to decide to move up a gear and start the digital euro project (…) Our work aims to ensure that in the digital age citizens and firms continue to have access to the safest form of money, central bank money”.

ECB President Christine Lagarde.

ECB har diskutert den potensielle lanseringen av en EU-DSP for de 19 euro-landene siden begynnelsen av 2021. President Christine Lagarde sa i mars at det kan lanseres innen fire år.

“Vi vil bruke de ressursene som er nødvendige for å designe et salgbart produkt,” skriver ECBs styremedlem Fabio Panetta i et blogginnlegg. “Men en beslutning om å utstede en digital euro eller ikke, vil først komme på et senere tidspunkt. Og i alle fall vil en digital euro komplimentere kontanter, ikke erstatte den.”

Fall i bruken av kontanter

I fjor understreket forskning fra ECB et fall i bruken av kontanter siden 2019, med COVID-19-pandemien som akselerator i den langsiktige nedgangen. ECB sa videre at eksperimentering antydet at arkitektur “som kombinerer sentraliserte og desentraliserte elementer er fordelaktig.”

ECBs overgang fra diskusjon til utprøving av DSP er ikke unik. Mange andre sentralbanker, inkludert den britiske og japanske, har også lansert prosjekter det siste året. Ikke minst har Norges Bank også hevet seg på toget med en testgruppe.

Blant de største økonomiene er Kina ledende i sin utvikling av DSP (Central Bank Digital Currency [CBDC]). Sør-Korea og Sverige har gått fra leting til testing de siste månedene.

Back