Ny prisrekord

I løpet av påskedagene har Ethereum-nettverket satt en ny all-time-high verdi på $2,153. I skrivende stund handles Ether til rett over $2,100 hos Coinbase.

Dette kommer blant annet som en positiv konsekvens av at VISA tidligere annonserte at de skulle tilrettelegge for oppgjør i kryptovaluta på Ethereum-nettverket. Til tross for dette, har nettverket i 2021 høstet mye kritikk for sine skyhøye transaksjonskostnader – kostnadsnivået er for øyeblikket opp 1,300% sammenlignet med hva det var for ett år siden.

Ethereum transaction fee spikes

EIP 1559

EIP 1559 er en planlagt oppgradering på nettverket som kort fortalt skal implementere burning av ETH tokens. Oppgraderingen skal med andre ord redusere antallet Ether-tokens i sirkulasjon, og på den måten gjøre Ethereum til et deflatorisk finansielt middel. Denne oppgraderingen er svært populær blant Ethereum-brukere som i en lengre periode har lidd under tidligere nevnte skyhøye transaksjonskostnader. Ethereum-minere derimot, opplever at mining rewarden blir sterkt redusert, og noen har tilogmed gått så langt som å oppfordre til en slags streik.

Proof-of-Stake

Likevel sier utviklere at brukere støtter endringene, delvis på grunn av det faktum at en reduksjon i sirkulasjonen kan bidra til en verdiøkning for Ether, men også fordi Ethereum til slutt beveger seg bort fra proof-of-work (PoW) over til proof- of-stake (PoS) sammen med Ethereum 2.0 introduksjonen.

“Its purpose is to provide a more predictable  transaction pricing system that reduces overpayment, and has some  deflationary economics as a side benefit.”

Dan Finlay, Sjefsutvikler hos MetaMask

Endringene, som vil tre i kraft i juli 2021, medfører at brukerene sender en base-transaksjonskostnad til nettverket, som deretter vil “burne” Ether tokens (dvs. fjerne en del ut av sirkulasjon permanent), og dermed redusere sirkulasjonen.

Mekanismen vil bevege seg bort fra den nåværende praksisen, der brukerne må by på å få sine transaksjoner inkludert i blokker av minere, noe som gjør gebyrene veldig høye i tidsperioder med høyt volum.

Sjef i Arcane Research, Bendik Norheim Schei, sier i samtale med Kryptografen at han tror EIP-1559 kan føre til ytterligere verdistigning for den digitale asseten.

Det er mange som har store forventning til EIP 1559 og jeg blir ikke overrasket om ETH-prisen fortsetter oppover inn mot dette eventen

Bendik Norheim Schei, Arcane Research
Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.