Nye tiltak fra myndighetene

Et mulig lekket dokument som nyhetsbyrået Euroactive har fått tak i, inneholder informasjon om at EU har planer om å opprette et utvalg av myndigheter fra forskjellige EU land som skal overvåke og analysere “signifikante” digitale valutaer, inkludert Facebooks “Libra”.

Det regulative rammeverket vil forsøke å møte kryptovaluta og spesielt Bitcoin sine høye volatile egenskaper med nye regler og overvåkning. EU peker også spesielt på mulig systematisk risiko fra Facebooks Libra.

Med det kommende 167 sider lange dokumentet, som er forventet å bli publisert i løpet av de kommende ukene, ligger EU an til å bli den første overnasjonale myndighet til å detaljregulere kryptovaluta for sine medlemsland.

“I believe that Europe is in a position to lead the way on regulation”

Valdis Dombrovskis, Finansiell vise-president i EU kommisjonen.

Utivklingen stopper ikke

De fleste tilhengere av kryptovaluta ser på krypto som “fremtidens penger” som i stor grad grunnes i dets evne til øyeblikkelige overføringer, lave avgifter og ikke minst fravær av politisk overholdelse eller skjevhet for en eller annen nasjon.

Selv om kryptovaluta er forholdsvis nytt i verden, så kan det også brukes som verktøy for spekulasjon og hvitvasking – selv om dette er svært lite sammenlignet med fysisk valuta som Euro og Dollar. Dog er de fleste myndigheter spesielt skeptiske til tokens som er speiler nasjonale valutaer – såkalte stablecoins. Eksempler på dette er Tether (USDT) og inkluderer også Facebooks Libra.

Stablecoins er direkte knyttet opp i mot en nasjons valuta, og dette er det mange myndigheter ser på som et problem. De mener det kan true myndigheters legitimitet når det kommer til kontroll over landets pengeforsyning i fremtiden. Regulatoriske institusjoner frykter at slik konkurranse kan destabilisere den globale økonomien, spesielt hvis det er potensialt for å nå 2,7 milliarder brukere over hele verden – som Facebooks Libra prosjekt kan gjøre.

“We will not accept that Libra is transformed into a sovereign currency that can endanger financial stability”

Bruno Le Maire – Frankrikes finansminister. (Juli 2019)

Kommisjonens forslag kommer etter to år med lite fremskritt, men talspersoner for EU har innrømmet at Libra var en “wake up call” for å ta slike kryptovalutaer alvorlig.

I følge den lekkede rapporten, så skal målene med reguleringene i likhet med de fleste andre Europeiske finansielle mål, være å tilby juridisk sikkerhet, støtte innovasjon, beskytte forbrukere og investorer, samt sikre finansiell stabilitet. Behovet for å regulere dette på EU-nivå har blitt mer fremtredende grunnet i at medlemsstater som Malta, Tyskland og Frankrike allerede har implementert nasjonale regulative rammeverk for å guide utviklingen av kryptovaluta.

Reguleringene vil imidlertid ikke dekke digital valuta som sentralbanker kanskje allerede utvikler.

Slutten for mange tokens

Det er høyst sannsynlig at for de oppimot 7000 forskjellige digitale tokensene som eksisterer, vil mange av de slutte å eksistere eller på en eller annen måte ende opp ubrukelige, som følge av tydeligere reguleringer – noe man så da Dotcom-boblen sprakk på tidlig 2000-tallet. Dessverre har muligheten til å lage grenseløse tokens som iboende støttes av et proof-of-work nettverk med bare noen få linjer kode tiltrukket en del svindelordninger og ponzi-schemes.

ICO (initial coin offering) boomen i 2017 samt den påfølgende “busten” er en påminnelse om akuratt dette, og prosjekter i den stadig utviklende DeFi verdenen som f.eks. Sushi-coinen viser at problemet ikke forsvinner på egen hånd.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.