Maxine Waters | Getty images

“Helt uaktuelt”

I går skrev Kryptografen om Facebooks nye kryptovaluta. Allerede nå kommer kritikken haglende.

I Europa var blant annet den franske finansministeren, Bruno Le Maire, tidlig ute med sin kritikk av Libra. Han er bekymret for at Libra vil overta tradisjonelle valutaer, og forteller i et radiointervju at det er helt uaktuelt at Libra vil bli tillatt som en selvstendig valuta. Le Maire har etterspurt en rapport om prosjektet fra G7 sentralbankene.

Også tyske Markus Ferber, som sitter i Europaparlamentet, sa i går at den nye prosjektet til Facebook bør granskes. Han advarer mot at Facebook med sine 2 milliarder brukere kan bli en såkalt “shadow bank”. Dette er enkelt fortalt en situasjon hvor organisasjoner som ikke er regulert som banksystemer utfører banklignende virksomhet. Dette anses blant annet av G20-gruppen som en risiko for den finansielle stabiliteten i verden.

Ferber er tydelig på at regulatoriske enheter må ta en nærmere titt på Libra:

“Multinational corporations such as Facebook must not be allowed to operate in a regulatory nirvana when introducing virtual currencies,”

Vil stanse videre utvikling av prosjektet

Samme dag som nyheten om Libra kom, ble det etterspurt en høring fra Patrick McHenry, representant i “The House Financial Services Committee” i USA. Lederen for komiteen, Maxine Waters, responderte umiddelbart med et ønske om å stanse utviklingen av Facebooks kryptovaluta.

Waters uttalelse fokuserer på Facebooks tidligere kontroverser rundt misbruk av persondata, og kaller det nye prosjektet for en fortsettelse på Facebooks “unchecked expansion” inn i folks liv. Hun skriver:

“Regulators should see this as a wake-up call to get serious about the privacy and national security concerns, cybersecurity risks, and trading risks that are posed by cryptocurrencies. Given the company’s troubled past, I am requesting that Facebook agree to a moratorium on any movement forward on developing a cryptocurrency until Congress and regulators have the opportunity to examine these issues and take action.”

Bekymringene startet før annonseringen

Dette er ikke det første eksempel på bekymring rundt Facebooks planer. Allerede før Libra ble annonsert, ble det sendt et åpen brev til Mark Zuckerberg fra “The U.S. Committee on Banking, Housing and urban Affairs”. Her stilles det spørsmål til det regulatoriske, men også til personvern rundt Facebooks planer om å lage et digitalt betalingssystem for sin plattform.

Blandede reaksjoner på Twitter

På Twitter er det flere som har uttrykt sine meninger om Libra det siste døgnet. Den velkjente Changpeng Zhao, CEO og grunnlegger av Binance, skrev følgende:

Videre poengterte Larry Cermak fra The Block flere usikkerhetsmomenter med Libra.

Andre igjen ser på hele prosjektet som en voldsom driver for adopsjon av bitcoin.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.