Photo: Marco Verch, Flickr

Wise Origin Bitcoin Trust

Fidelity la onsdag inn en søknad hos SEC, hvor de søker om å starte opp sin “WISE ORIGIN BITCOIN TRUST” ETF. I søknaden hevder investeringsgiganten at Fidelity-tilknyttede selskaper skal fungere som fondets sponsor, administrator, custodian og forvalter. Peter Jubber, administrerende direktør for Fidelity Digital Funds, skal fungere som sjef for ETFen.

Fidelity henger seg med det på en liste med andre “major players” i finansverden som ønsker å lansere en Bitcoin ETF. Vi har tidligere sett at blant andre Morgan Stanley, Goldman Sachs, og Anthony Scaramucci’s Skybridge Capital har søkt SEC om godkjennelse av en ETF. Blir disse godkjent, kan det potensielt bety en flodbølge av nye investorer, både retail og institusjonelle som tidligere ikke har kunnet eller turt å eksponere seg mot verdens største kryptovaluta.

Exchange Traded Fund

En ETF – direkte oversatt til børshandlet fond, er et verdipapirfond som omsettes direkte på børs, og kan handles til alle tider børsen er åpen, i motsetning til ordinære verdipapirfond som normalt kun kan handles til spesielle tider – typisk mot slutten av børsdagen. Børshandlede fond forvaltes bortimot utelukkende passivt, mens normale verdipapirfond vanligvis forvaltes og omsettes gjennom et forvaltningsselskap.

Hvorfor kjøpe en Bitcoin ETF istedenfor å bare kjøpe Bitcoin?

Det finnes en rekke grunner til dette. Først og fremst tracker en Bitcoin ETF prisen til faktisk Bitcoin, og dermed gi mulighet til eksponering mot den digitale eiendelsklassen uten å kreve at man må holde bitcoin direkte selv. Dette fjerner mange av sikkerhetsbarrierene som eksisterer hos mange potensielle investorer som ikke tørr å eksponere seg gjennom en personlig wallet. For det andre, så er det mye klarere og mer utarbeidede skatteregler når det kommer til børshandlede fond i forhold til kryptovaluta. I tillegg til dette, er ordinære aksjebørser (hvor ETFen skal handles) ofte veldig mye mer likvide enn kryptobørser. Det blir enklere å kjøpe/selge en Bitcoin ETF når du måtte ønske, i forhold til å kjøpe/selge Bitcoin på en kryptobørs.

Men det finnes selvfølgelig negative aspekter ved en Bitcoin ETF i motsetning til Bitcoin. Handling av en ETF skjer som tidligere nevnt kun innenfor åpningstidene til børsen. Bitcoin handelen “stenger” aldri. I tillegg til dette, kommer selskapene som utsteder ETFen (i dette tilfellet Fidelity) til å ta et forvaltningshonorar. For det tredje, kan du ikke kjøpe en ETF anonymt slik som du kan med Bitcoin. Anonymitet er som kjent en av grunnpilarene i Bitcoin-konseptet.

Godkjent i Canada

Den Kanadiske finansmyndigheten, Ontario Securities Commision (OSC), har allerede godkjent to Bitcoin ETFer. The Purpose Bitcoin ETF, og Evolve Bitcoin ETF skal begge bli handlet hos Toronto Stock Exchange.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.