Kilde: Finnish customs. https://tulli.fi/en/frontpage

Det er den finske lokalavisen Yle som rapporterer om at Finlands tollmyndigheter, Tulli, har bestemt seg for å selge flertallet av 1.961 Bitcoin de oppbevarer etter et beslag i 2016. Dette er i skrivende stund verdt over $80 millioner – NOK 675.000.000 (!). Salget skjer, beleilig nok, samtidig som bitcoin stadig bryter nye all-time-high nivåer.

Har vurdert andre alternativer

Verdiene var opprinnelig tiltenkt å bli solgt i 2018, men myndighetene var urolige for at midlene skulle finne veien tilbake til kriminell hender. Denne problemstillingen er enda ikke avklart eller løst, men Tulli mener de nå “ikke har noe annet valg enn å selge”.

Finansdirektør i Tulli, Pekka Pylkkänen, sier departementet enten skal selge kryptovalutaen selv, eller gjennom en mellommann. “Uavhengig av måten, skal det skje så fort det lar seg gjøre – i løpet av de nærmeste månedene.”

Han legger videre til at tollmyndighetene vurderte forskjellige fremgangsmåter, med overlevering til noen andre eller destruksjon som alternativer. De kom fort frem til at salg var eneste realistiske mulighet.

Stammer fra beslag

Mesteparten av midlene er opprinnelig beslag fra Darkweb-aktøren “Douppikauppa” (Dopbutikk på finsk) i 2016. Douppikauppa var i sin tid den største aktøren på Valhalla, som igjen var et marked for narkotika på darkweb.

På beslagstidspunktet, var verdien “kun” $700.000. På den tiden ble Douppikauppa berømt etter et beryktet intervju på Deep Dot Web, et nå nedlagt nyhetsnettsted som rapporterte om darkweb-praksis. Douppikauppa skrøt av at de aldri ville “bli tatt” av myndighetene, og la til at finsk cybersikkerhetsarbeid ikke var effektivt mot brukere av krypterte nettverk som Tor.

Politiet og tollmyndighetene tok beslag i 1.666 bitcoin fra den infamøse aktøren, og de resterende 295 stammer fra diverse andre narkotikabeslag.

Overskuddet fra salg vil gå til den finske stat.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.