Foto: Kryptografen.no

Den svenske kryptoprofilen Eric Wall, sjefsinvestor i Arcane Cryptos kryptofond, er klar til å satse en million dollar på at den såkalte “stock-to-flow”-modellens prispredikasjon for bitcoin ikke kommer til å treffe.

Den såkalte “stock-to-flow”-modellen har siden den ble introdusert i 2019 av den anonyme kryptoanalytikeren Plan B, vært en populær, men også kontroversiell måte å forutsi bitcoins fremtidige prisbevegelser på.

Modellen predikerer en verdi, basert på at den faktiske verdien av bitcoin bør stige som følge av at tilbudet er begrenset og knappheten stiger jevnt over tid og ved halveringer i inflasjonen hvert fjerde år. Ifølge teoriens tilhengere er modellen sterkt korrelert med den faktiske prisen på bitcoin. Hvis det skulle stemme, vil bitcoinprisen nå en verdi på over en million dollar innen midten av 2025, viser tall fra Digitalik.net.

Villig til å vedde penger

En av modellens største kritikere er den svenske kryptoprofilen Eric Wall, forvalter av Arcane Cryptos kryptofond. Nå har han tilbudt Plan B – eller en av sine mange tilhengere – et mildt sagt dristig tilbud.

Forrige helg skrev Plan B en tweet om at han ikke er i tvil om at modellen hans fungerer. Som svar på dette publiserte Eric Wall en tweet på onsdag der han tilbyr å vedde en million dollar (drøyt 9,1 millioner kroner) på at den anonyme kryptoanalytikeren tar feil.

Svenskens definisjon av scenariet hvor Plan B tar feil, er at bitcoinprisen innen fem år ikke har nådd 50 prosent av modellens mål. Han skriver dessuten at han er forberedt på å plassere pengene hos en tredjepart mens veddemålet pågår. Hvem som helst – ikke bare Plan B – kan delta.

Eric Wall: “Matematisk hokus pokus”

Med veddemålet vil Eric Wall vise hvor trygg han er på at Plan Bs modell er feil.

– Enhver person kan opprette en anonym Twitter-konto og skape hype omkring fargerike prismodeller med litt matematisk hokus pokus. For at det skal bety noe, kreves det skin-in-the-game, sier han til Kryptografen og fortsetter:

– Jeg er lei av å havne i endeløse diskusjoner med mennesker som fremdeles aldri vil forstå forskjellen mellom korrelasjon og kausalitet. Jeg tilbyr derfor et veddemål, fordi det snakker et klart språk som alle forstår.

Mener at Plan B er for optimistisk

At han er så sikker i sin sak forklarer Eric Wall med at han synes at Plan B sin modell er altfor optimistisk.

– For at Plan B skal ha rett, må bitcoin ha en total markedsverdi på 90 trillioner dollar. Jeg er optimistisk med hensyn til bitcoin, og jeg kan definitivt forestille meg at bitcoin er en aktivaklasse på nivå med gull om fem år, men da snakker vi fremdeles 9 trillioner dollar, ikke 90. Projeksjonen er for høy og for tidlig. Ikke engang om bitcoin absorberte alle verdens valutaer, ville vi nå 90 trillioner dollar.

Hvis du tar feil, må du betale, men da har også bitcoin steget betydelig i pris. Hvis du eier litt bitcoin selv, kan du bare ta fra fortjenesten du har hatt. Er ikke det her bare en bedre hedge for deg?

– Jeg har foreslått at vi overleverer midlene til en tredjepart i forbindelse med at veddemålet blir gjort, men det stemmer at det er en hedge. Plan B mener at modellen hans er mer eller mindre et matematisk faktum, og at han ikke har den minste tvil. I så fall har han nok ikke noe imot å godta veddemålet, tror jeg. Hva har han å tape på å vinne penger fra meg, selv om jeg kanskje tjener inn tapet andre steder? Han kommer fortsatt til å tjene en million dollar, og det er bare gratis penger, hvis det nå er et matematisk faktum, da. Kanskje er min idé med veddemålet, å bevise at det ikke er et matematisk faktum i det hele tatt.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.