»  Nyheter  »  Fra ICO til milliardomsetning

Fra ICO til milliardomsetning

Richard Paulsen
calendar 09,september 2019
  • Celsius hentet 50 millioner dollar i et tokensalg i 2018.
  • Utlånsvolumet på plattformen har steget kraftig siden den gang. Hittil har 10.415 brukere lånt tradisjonell valuta (fiat) med kryptovaluta som sikkerhet.
  • BitGo bekrefter overfor CoinDesk at de har mottatt innskudd fra Celsius på over 1 milliard dollar det siste året.
  • Så langt sier Celsius at det ikke har blitt kontaktet av noe regulerende organ med bekymring for deres CEL-token.

Det New York-baserte oppstartsselskapet Celsius gjorde en Initial Coin Offering (ICO) i mai 2018, der det kom inn nærmere 50 millioner dollar. De som investerte i CEL-tokenen, kunne velge å motta renter. Siden den gang, ifølge administrerende direktør Alex Mashinsky, har 10.415 Celsius-brukere tatt opp fiat-lån ved å låse opp krypto-sikkerhet. Mobilappen aksepterer bitcoin, DAI og 18 andre kryptovalutaer, og lånevolumet har økt.

«Vår jobb er å maksimere avkastningen så mye som mulig, og vi gjør det ved å låne ut kundenes deponerte coins til institusjoner» sa Mashinsky. «Halvparten av vår virksomhet er rettet mot børser, og den andre halvparten mot hedgefond som bruker deponerte coins til å skape markeder, gjøre arbitrasje eller til andre formål.»

Mashinsky nevner Polychain Capital, som en av partnerne. Binance er også en lånepartner, ifølge Mashinsky, til tross for at den Malta-baserte sentralen tilbyr sitt eget konkurrerende låneprodukt.

Til tross for konflikt med myndighetene i New York, er Bitfinex også angivelig blant Celsius sine partnere.

Skjult risiko

Kritikere sier at dette lånesystemet tilslører risikoen fordi låntakere ikke vet hvilke selskaper som er involvert i utlånet på andre siden. Selv om du som innskyter kun har eksponering mot Celsius, vil det være en motpartsrisiko der hvis Celsius feilvurderer sine partnere på andre siden.

Lawson Baker, advokat ved sikkerhetselskapet TokenSoft, sa at han ser denne mangelen på åpenhet som et rødt flagg.

«Hos normale banker har du offentlige revisjoner og vet nøyaktig hva midlene er investert i,» sa Baker. «Risikoen din er ikke bare motpartsrisiko, det er også den andre motparten, uansett hvor sikkert låneavtalen er

Mashinsky siterer imidlertid sikkerhets- og forretningsrisiko som grunnen til at Celsius ikke kan publisere alle detaljer om lån til eksterne parter. Uansett hvor pengene går etter at de er satt inn hos Celsius, sier han det gjennomsnittlige Celsius-brukerinnskuddet er verdt mer enn 33.048 dollar, der 30 prosent av kundene velger å motta renter utbetalt som CEL-tokens.

«Vårt oppdrag er å ta så mye av overskuddet vi kan og gi det tilbake til brukerne våre,» sa Mashinsky og la til:

«Hvis du leser meldingen vår, vil du se at vi gjør akkurat det vi lovet for to år siden. Vi har ikke avviket fra denne planen”.

Skaper verdi

Selv om Mashinsky sa at Celsius for øyeblikket er på jakt etter mer kapital, er start-upen hittil utelukkende finansiert gjennom ICO’en i fjor.

Etter at kostnadene ble trukket fra og markedsføringsbudsjettet saldert, stod det igjen $32 millioner etter deres Initial Coin Offering. I motsetning til de fleste prosjekter som gjorde en ICO i fjor, handler faktisk CEL til nesten samme pris i dag som i fjor. Det var cirka 11 000 investorer som deltok i ICO’en. Mashinsky understreker at CEL-eierne kan bruke sin beholdning til å ta ut fiat-lån, med øyeblikkelig likviditet.

Med en stab på 52 ansatte estimerte Mashinsky at Celsius hadde en burn rate på 15 millioner dollar i året og en nettoinntekt på 1 million dollar per måned.

Husk å følge oss på Twitter og Facebook.

Back