Photo by Matthis Volquardsen from Pexels

Kjøpt i det stille

Coindesk rapporterer om at noen av de største amerikanske universitetsfondene i løpet av det siste året har kjøpt kryptovaluta gjennom diverse kontoer hos Coinbase og andre plattformer.

I følge to kilder som er kjent med situasjonen, har Harvard, Yale, Brown og University of Michigan i tillegg til flere andre høyskoler kjøpt krypto direkte. Noen med god hukommelse husker kanskje at flere “Ivy League endowments” interesserte seg for blokkjede-teknologi via kryptofokuserte venturefond i 2018.

Ingen kommentar

På spørsmål fra Coindesk, svarer representanter fra Harvard og Michigan-fondene at de ikke ønsker å kommentere saken. De resterende universitetene har ikke svart i det hele tatt. Heller ikke Coinbase ønsker å kommentere forholdet – selv om universitetsfond (uten spesifikke navn) ble nevnt under monsteraktørens årsrapport for 2020

En anonym kilde sier kundeforholdene med Coinbase kan ha vart så lenge som 18 måneder, og minst ett år.

Universitetsfondene, kalt “university endowments” er store mengder kapital oppsamlet og forvaltet av universitetene, som ofte stammer fra donasjoner. Kapitalen er organisert som investeringsfond, og støtter undervisning og forskning.

Harvard har det største universitetsfondet, med over $40 mrd i eiendeler. Yale har over $30 mrd, Michigan har rundt $12,5 mrd, mens Brown eier $4,7 mrd. Det er ukjent hvor mye hvert fond har investert i krypto, men det er sannsynlig små prosenter av deres totale assets.

Lang prosess

Chief Investment Officer hos Yale, David Swensen, florerte hos nyhetssider i 2018 etter at han gikk ut med backing til to kryptofokuserte venturefond. Ett fra Andreessen Horowitz og ett fra Coinbase gründeren Fred Ehrsam.

Som tidligere nevnt, fulgte flere andre universitetsfond som Harvard, Stanford, Darthmouth, MIT, North Carolina, og Michigan etter Swensen i uttalelsene. Det har tatt litt tid, men de setter nå handling på ordene sine med direkteinvesteringer i krypto.

Relatert innhold

Intervju med Bitcoins Norway-sjefen: “Alle pengene vil gå tilbake til kundene”

“Alle midler som Bitcoins Norge har fått inn som følge av salget skal komme kundene til gode. Bitcoins Norge kommer ikke til å sitte igjen med noen av disse midlene” – uttaler Torjussen til Kryptografen.

Bitcoinveksler får endelig åpne bankkonto

Den mye omtalte bitcoinveksleren Sturle Sunde har omsider fått åpnet en bankkonto for sin bedrift Bitmynt.