Hjem  »  Nyheter  »  Høydepunktene i 2019

Høydepunktene i 2019

Bendik Norheim Schei
calendar 20,desember 2019

Her er 10 punkter vi i Kryptografen ønsker å trekke frem fra året som har gått. 

The lightning torch

Vi kommer ikke utenom eksperimentet startet av lighninghelten fra Norge, @hodlonaut. I januar annonserte han et prosjekt som gikk ut på å sende 100,000 satoshis via lightning-nettverket, som mottaker igjen skulle sende videre sammen med 10,000 nye satoshis. Målet var å skape oppmerksomhet om den nye og spennende teknologien.

Dette “kjedebrevet” gikk verden rundt på samme måte som den olympiske ilden og var innom en rekke kjente person og aktører. På listen over det som etter hvert ble kalt “fakkelbærere” finner vi blant annet Twitter CEO Jack Dorsey, finansgiganten Fidelity, medgrunlegger av LinkedIn Reid Hoffmann og en 88 år gammel bestemor.

Jack Dorsey

Dette tar oss videre til grunnleggeren av Twitter og selskapet Square, nemlig Jack Dorsey. Han har vært sentral gjennom hele året og snakket varmt om bitcoin og det enorme potensialet. Han har gått hardt ut i mediene ved å blant annet blokkere politisk reklame på Twitter og uttalt at Twitter aldri skal bli en del av Facebooks Libra.

Samtidig har han pekt på Bitcoin som fremtidens penge. Square er selskapet bak USAs mest populære finansapp, CashApp. Her er kjøp, salg og oppbevaring av bitcoin mulig, og i følge Jack er det kun et spørsmål om tid før lightningteknologi kommer til den populære appen. Som om ikke det var nok har han også startet selskapet Square Crypto, som har som formål å bidra til utvikling av bitcoinprotokollen og tilhørende systemer. Jack er med andre ord en virkelig forkjemper for Bitcoin.

Jack Dorsey

Libra

Naturlig nok har også Libra lurt seg inn på listen. Det ble et voldsomt oppstyr i sommer da Facebook gikk ut og overrasket verden med sin nye satsning, en global kryptovaluta (stablecoin). Men fra et utgangspunkt om å “help the unbanked” har dette utvidet seg til en politisk kamp, hvor kryptovaluta, og ikke minst bitcoin, har havnet på agendaen hos Senatet i USA, hvor Mark Zuckerberg har måttet svare for seg. Hvem vet hvor dette vil ende? Uansett, det er ingen tvil om at ekstremt mange høytsittende og viktige mennesker har blitt introdusert for fenomenet kryptovaluta og stablecoins. I tillegg har oppstyret rundt Libra tydeliggjort  fordelen med desentralisering. Samtidig som Mark må forholde seg til motstridende og umulige krav fra amerikanske politikere som kan hindre lansering, kan Satoshi lene seg tilbake og se bitcoin bli større og sterkere dag for dag.

Kina

Når vi først er inne på politikk kan vi jo gå videre til Kina. Stormakten som angivelig skulle åpne for blockchain og kryptovaluta. Om dette var grunnen for det massive hoppet (42%) i bitconkursen tidligere i høst er vanskelig å si, men det var hint av eufori etter uttalelsen fra president Xi og mange tenkte veien mot ny “all-time high” var kort. Illusjonen forsvant nesten like fort som den oppstod, og det kom etter hvert fram at Kina skulle satse på blokkjedeteknologi og kinesisk stablecoin, og ikke kryptovaluta. Staten som har full kontroll over sine innbyggere vil tydeligvis ikke gi fra seg denne.

Bilderesultat for president xi
Den kinesiske presidenten Xi Jinping

DeFi

Videre har 2019 bydd på en voldsomt vekst i det som kalles desentralisert finans (DeFi). Tjenester som både lar deg ta opp lån med kryptovaluta som sikkerhet uten trege og dyre mellomledd spretter opp som paddehatter. Dette blir også spennende å følge inn i det nye året, hvor vi kan kanskje kan skimte den spede begynnelsen på det enkelte tror vil kunne bli den store vandringen for det globale kredittmarkedet over til den heldigitale og desentraliserte verden.

Stock-to-flow

Noe annet som også blir spennende å følge med på i 2020, er den såkalte “Stock-to-flow”-modellen som har blitt populær i år. Med sin høye historiske forklaringskraft, stabile parametere og kointegrering har det etter hvert vokst frem en kult av bitcoinoptimister rundt twitterbrukeren @100trillionUSD, som gjorde de første estimeringene. I modellen analyseres bitcoins verdi som en funksjon av knapphet og dermed halveringene som oppstår hvert fjerde år. Den neste halvering for bitcoin er estimert til å komme i mai 2020, og modellen estimerer heretter en bitcoinkurs på rundt $100,000. Vil historien gjenta seg?

Stock to flow. Kilde: lookintobitcoin.com

Bakkt

Noe mange håpet ville drive bitcoinkursen var lansering av Intercontinental Exchange, eieren av NYSE (verdens største børs),  sin nye kryptosatsingen. Bakkt åpnet tidligere i høst og tilbyr profesjonelle kunder handel i futures-kontrakter for bitcoin, samt oppbevaring av bitcoin.

Disse futures-kontraktene har fysisk oppgjør på slutten av hver måned og håpet om økt etterspørsel for bitcoin var stort. Siden lansering har derimot bitcoinkursen stupt og handelsvolumet på Bakkt har vært minimalt, riktignok med en kraftig vekst.

Uansett har dette åpnet døren til bitcoin for enormt mange profesjonelle investorer og institusjoner, som tidligere ikke hadde tilgang, og er uansett et viktig steg i retning av et mer modent marked. 

Store selskaper og institusjoner

Fokuset har også vært rettet mot en rekke store selskaper og institusjoner rundt om i verden. Bak satsingen på Bakkt er som sagt eieren av verdens største børs, samt Microsoft, Starbucks og Boston Consulting Group.

Microsoft jobber dessuten på egenhånd med kryptovaluta og utvikler desentralisert identitet. Fidelity, som en av verdens største kapitalforvaltere har lansert en egen løsning for sine kunder, for handel og oppbevaring av kryptovaluta. Andre store aktører som bør nevnes er Boerse Stuttgart som har åpnet en børs for kryptovaluta og SIX, den ledende børsen i Sveits, som har lansert prototypen av sin nye børs for kryptovaluta.

Norske selskaper

Mye tid har også gått med på å dekke utvikling i Norge. Her vokser det frem selskaper i all slags former. Norwegian Block Exchange er kanskje den største aktører, som skal lage sin egen kryptobørs og etter hvert samarbeide med flyselskapet Norwegian.

I tillegg har vi Axie Infinity med norsk grunnlegger, som er ledende innen desentralisert gaming. Videre har vi Blockchangers som har bidratt i DeFi-feltet med sitt rebalance.to, og andre selskaper som Dune Analytics med sitt analyseverktøy for Ethereum, WiV, Norway-in-a-box og skaleringsprotokollen Nahmii. 

Bitcoin

Sist men ikke minst, Bitcoin. Blokkjeden og dens tilhørende valuta har vært sentral gjennom hele 2019. Dette vil av mange kalles for et bitcoin-fokusert år, både med tanke på prisutvikling, men også med underliggende utviklingen vi har sett i bransjen. Det blir tydeligere og tydeligere at bitcoin vil ha en ledende rolle i kryptoverden, både som verdiobjekt og teknologi. Bitcoin reiste seg fra en tung vinter i starten av 2019, og har i løpet av året vist at dette er et system som ikke vil la seg stoppe med det første. Kongen vil imidlertid ikke stå alene og det er stadig større hoff av altcoins i alle former og farger som utfyller hverandre, innoverer og konkurrerer. 

Back